Ο Κυπριακός Τύπος, 12 Ιουλίου 2013

Οι χθεσινές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής προς τα θύματα της φονικής έκρηξης στο Μαρί και η συγνώμη του Προέδρου Αναστασιάδη εκ μέρους της Πολιτείας προς τους συγγενείς, η μαραθώνια και μετ’ εμποδίων συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής κατά την οποία ψηφίστηκαν σειρά μνημονιακών νομοσχεδίων, η κάθοδος της Τρόικας στην Κύπρο την ερχόμενη βδομάδα, οι νέες διαστάσεις που προσλαμβάνει η υπόθεση της Cyta και του τ/κ τεμαχίου στη Δρομολαξιά μετά την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας να ανοίξει ποινική έρευνα στη βάση των καταγγελιών Λιοτάτη, και το πόρισμα της Alvarez & Marsal στη βάση του οποίου ενδεχομένως να στοιχειοθετούνται ποινικές υποθέσεις εναντίον πρώην ανώτερων διευθυντών της Τράπεζας Κύπρου, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ποινική έρευνα κατά: Κατσουρίδη, Κιττή, Λίλλη και συντεχνιακών της Cyta», γράφει ότι μετά από εισήγηση του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου, ο φάκελος με τις καταγγελίες Λιοτάτη για την επένδυση στη Δρομολαξιά στάλθηκε χθες στον Αρχηγό της Αστυνομίας και περιλαμβάνει ποινική έρευνα εναντίον του κ. Κατσουρίδη, του Προέδρου της Cyta , του επιχειρηματία Νίκου Λίλλη, συντεχνιακών της Cyta και παραγόντων του κτηματολογίου. Αλλού, γράφει ότι η ΕΝΙ βλέπει πολύ θετικά τη συμμετοχή της στο τερματικό, μετά και τη χθεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας της εταιρείας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η 35χρονη θεία του 18μηνου νηπίου που είχε απαχθεί από το σπίτι της γιαγιάς του στον Υψωνα στις 15 Φεβρουαρίου, κρίθηκε ένοχη από το Κακουργιοδικείο.
Η «Σημερινή» κάτω από τον τίτλο «Τρέχουν με χίλια ενόψει αξιολόγησης», γράφει στο κύριο της θέμα ότι με την ψήφιση χθες από τη Βουλή επτά ακόμη μνημονιακών νομοσχεδίων, η Κυβέρνηση θεωρεί πως έγινε ακόμα ένα βήμα για θετική αξιολόγηση από την Τρόικα, κλιμάκιο της οποίας φθάνει στην Κύπρο την προσεχή Τετάρτη. Αλλού, γράφει ότι η Πολιτεία και οι συγγενείς των 13 θυμάτων της τραγωδίας του Μαρί, απέτισαν χθες δόξα και τιμή στη μνήμη τους και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους εξέφρασε τη συγνώμη της Πολιτείας. Σε άλλο της θέμα και κάτω από σχετική φωτογραφία, γράφει για την εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χθες τα μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Μέσων Θαλάσσιων Αθλημάτων-Ψυχαγωγίας έξω από τη Βουλή.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Η Αστυνομία μπαίνει στη Cyta», γράφει στο κύριο του θέμα ότι ραγδαίες αναμένεται να είναι οι εξελίξεις τα επόμενα 24ωρα στη Cyta, χωρίς να αποκλείονται και συλλήψεις στην πολύκροτη υπόθεση του τ/κ τεμαχίου στη Δρομολαξιά, καθώς η Νομική Υπηρεσία έδωσε χθες οδηγίες στον Αρχηγό Αστυνομίας να προχωρήσει σε ποινική έρευνα στη βάση των καταγγελιών του επιχειρηματία Χαράλαμπου Λιοτάτη. Αλλού, γράφει ότι με τη χθεσινή τροποποίηση του Συντάγματος που ψήφισε ομόφωνα η Βουλή, άνοιξε ο δρόμος για έκδοση Κυπρίων, με την υπόθεση του Ντίνου Μιχαηλίδη και του γιου του να επηρεάζονται άμεσα. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι φεύγει με πρόωρη αφυπηρέτηση η διευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης Ζήνα Πουλλή.
Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Καίει Καρυδά η έκθεση Α&Μ» γράφει ότι το πόρισμα της Alvarez & Marsal περιλαμβάνει στοιχεία, τα οποία ενδεχομένως να στοιχειοθετούν ακόμη και ποινικές υποθέσεις εναντίον πρώην ανώτερων διευθυντών της Τράπεζας Κύπρου, μεταξύ των οποίων και ο Νικόλας Καρυδάς. Αλλού, γράφει ότι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ενημέρωσε ήδη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι αρνείται να κάνει χρήση του δικαιώματος για παραχώρηση κρατικού αυτοκινήτου. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι από την 1η Αυγούστου αλλάζει το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Daily, κάτω από τον τίτλο «Τρυπάνι για φυσικό αέριο μέσα στο 2014», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ θα ξεκινήσει διερευνητική γεώτρηση για φυσικό αέριο και πετρέλαιο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Αλλού, η εφημερίδα γράφει για σχέδιο ξένων εμπειρογνωμόνων για βελτίωση της κινητικότητας στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας. Σε άλλο της θέμα, γράφει για την αύξηση 5,6% των εσόδων από τον τουρισμό κατά τον μήνα Μάρτιο.
Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail στο κύριο της θέμα με τίτλο «Νομοσχέδια κλειδιά πέρασε το Κοινοβούλιο κατά το κλείσιμό του», γράφει ότι παρά τα διάφορα εμπόδια, μεταξύ των οποίων και το τηλεφώνημα για βόμβα, κατά τη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, το σώμα πέρασε νομοσχέδια σε σημαντικά θέματα. Αλλού, κάτω από σχετική φωτογραφία από το τρισάγιο και την εκδήλωση μνήμης στη ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης, γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απολογήθηκε χθες εκ μέρους του κράτους στους συγγενείς των θυμάτων της φονικής έκρηξης. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι το μοναδικό άσυλο ασθενών στην Πάφο, έκλεισε μετά από 6 χρόνια λειτουργίας, κατά τα οποία φιλοξένησε περισσότερους από 750 ασθενείς.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος», υπό τον τίτλο «Κούρσα με το χρόνο», γράφει στο κύριο του θέμα ότι η Κύπρος δίνει κούρσα με το χρόνο για το πρώτο τεστ από την Τρόικα, κλιμάκιο της οποίας φθάνει στο νησί στις 17 Ιουλίου για να αξιολογήσουν την πορεία της οικονομίας. Αλλού, γράφει ότι τον αντίκτυπο της κρίσης στον τομέα της υγείας ανέλυσε ο Δρ. Αντρέας Πίττας στη διάρκεια του 19ου ετήσιου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γενοσήμων Φαρμάκων. Σε άλλο της θέμα, με αφορμή την τελική γιορτή αποφοίτησης στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο Ριζοκαρπάσου, γράφει ότι τα σχολεία αυτά λειτούργησαν και κατά τη σχολική χρονιά 2012-2013 ως φάρος ελπίδας.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», στο κύριο της θέμα με τίτλο «7 στους 10 προς ξεσπίτωμα ή πτώχευση», γράφει στο κύριο της θέμα ότι «Τρόικα και Κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ κλείνουν σπίτια και μικροεπιχειρήσεις», ενώ «κτυπούν την αριστερά για να της απαγορεύσουν την κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων στο λαό». Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει για «μισές αλήθειες» στην απόφαση του Κακουργιοδικείου για την έκρηξη στο Μαρί, προσθέτοντας πως βγήκε δικαιωμένη η αριστερά για τα γεγονότα και τις ευθύνες των υπηρεσιακών παραγόντων. Αλλού, γράφει για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό Ποντίκι», κάτω από τον τίτλο «Μαύρη τρύπα 300 εκ. Ευρώ», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η κάθοδος του κλιμακίου της Τρόικας για αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος θα επιφέρει την επιβολή νέων μέτρων που θα επιβαρύνουν περισσότερο τα μικρομεσαία στρώματα του πληθυσμού. Αλλού, γράφει ότι η συγνώμη της Πολιτείας στους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας του Μαρί άργησε δύο χρόνια. Σε άλλο του θέμα, το Ποντίκι γράφει για τις τρεις προτάσεις που περιλαμβάνει η έκθεση για δημιουργία καζίνο στην Κύπρο.
(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΓΒΑ)