Παρενέργειες από τις σαγιονάρες…

Ανήκουν στα πιο δημοφιλή… στοιχεία του καλοκαιριού, φαίνεται όμως ότι η χρήση τους δεν έχει πάντα καλά αποτελέσματα. Ο λόγος για τις σαγιονάρες, οι οποίες φοριούνται από χιλιάδες άτομα επειδή είναι άνετες, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι κάνουν καλό στα πόδια.

Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, οι σαγιονάρες δεν προσφέρουν καμία προστασία στα πόδια, ενώ εκτός από αυτό μπορεί να τους προκαλέσουν ακόμη και βλάβη, κυρίως αν είναι επίπεδες. Παλαιότερες μελέτες αναφέρουν ότι με τις σαγιονάρες τα δάχτυλα πιέζονται αρκετά κατά το περπάτημα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε τενοντίτιδα.

Ακόμη, η υπερβολική χρήση τους μπορεί να προκαλέσει κατάγματα στα κόκαλα των δαχτύλων, ενώ η πολύωρη ορθοστασία συχνά οδηγεί σε μικρά ραγίσματα.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι σε αντίθεση με τα παπούτσια που έχουν σχεδιαστεί πιο προσεκτικά, οι σαγιονάρες δεν στηρίζουν τα πόδια, με αποτέλεσμα να αλλάζει αρκετά και ο τρόπος βαδίσματος. Μελέτη του πανεπιστημίου Auburn έδειξε ότι συνήθως γίνονται μικρότερα βήματα, οι κραδασμοί για τη φτέρνα είναι εντονότεροι, ενώ η αλλαγή του φυσικού βαδίσματος γενικά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα γόνατα, στους αστραγάλους, στη λεκάνη και την πλάτη.

Ακόμη, η συνεχής επαφή του δέρματος με τα συνήθως φτηνά υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένες μπορεί να προκαλέσει φουσκάλες στα πόδια, οι οποίες είναι αρκετά οδυνηρές.

Τέλος, παλαιότερη μελέτη του πανεπιστημίου Μαϊάμι έδειξε ότι σε ένα ζευγάρι σαγιονάρες μπορεί να υπάρχουν ακόμη και 18.000 βακτήρια, από εκείνο του σταφυλόκοκκου μέχρι βακτήρια περιττωμάτων!

«Τα πόδια αποτελούν τη βάση ολόκληρου του σώματος» είπε στη Huffington Post η ποδολόγος Jackie Sutera. «Είναι η βάση του σκελετού. Οταν έχουν κάποιο πρόβλημα, υπάρχει επίδραση ντόμινο στον οργανισμό και οι σύνδεσμοι και τα κόκαλα πρέπει να το αντισταθμίσουν». Σύμφωνα με την ίδια, για να αποφευχθούν τα παραπάνω θα πρέπει οι σαγιονάρες να φοριούνται με μέτρο και να επιλέγονται με μεγάλη προσοχή, ώστε να είναι όσο πιο «ασφαλείς» γίνεται.

Πηγή: Dimokratianews.gr