Συνελήφθη 57χρονος με ολόκληρο αρχαιολογικό θησαυρό

Κατασχέθηκαν πάνω από χίλια νομίσματα και αντικείμενα

Για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων συνελήφθη στην Αργυρούπολη, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ένας 57χρονος Έλληνας.

Στο αυτοκίνητο και το σπίτι του, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, βρέθηκαν 1338 αρχαία νομίσματα.

Κατασχέθηκαν:

Δέκα έξι χρυσά νομίσματα, εκ των οποίων τα δέκα τέσσερα χρονολογούνται στους Βυζαντινούς χρόνους και δύο ενετικά. Τα υπόλοιπα αργυρά και χάλκινα νομίσματα χρονολογούνται στους Κλασικούς, Ελληνιστικούς και Βυζαντινούς χρόνους. Για τα μεν Κλασικά και Ελληνιστικά νομίσματα αντιπροσωπεύονται διάφορες πόλεις-κράτη της Ελλάδος καθώς και Ελληνιστικά Βασίλεια (π.χ. του Πτολεμαίου της Αιγύπτου). Επισημάνθηκε μικρός αριθμός αδιάγνωστων νομισμάτων, τέσσερα νομίσματα περσικά δύο Δαρεικοί και δύο Σασσανιδικά.

Σε έρευνα στο σπίτι του στη Λυκόβρυση, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διακόσια ενενήντα οκτώ αρχαία νομίσματα, εκ των οποίων δεκαπέντε αργυρά νομίσματα από την Αθήνα την Αίγινα τη Θεσσαλία και τη Ρόδο, διακόσια εβδομήντα εννιά χάλκινα, τρία αργυρά τα οποία χρονολογούνται σε διάφορες περιόδους, από τους Κλασικούς έως και τους Ύστερους Βυζαντινούς χρόνους και ένα αυστριακό νόμισμα του 18ου αιώνα.

Όλα τα παραπάνω νομίσματα θα παραδοθούν στο Νομισματικό Μουσείο για την περαιτέρω τεκμηρίωσή τους.

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για την περαιτέρω τεκμηρίωσή τους θα παραδοθούν άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν, ανάμεσά τους τμήμα Γαμικού λέβητα, τρεις πήλινοι λύχνοι, δύο ληκύθια χρονολογούμενα στους Ελληνιστικούς ή υστεροκλασσικούς χρόνους, πήλινο ειδώλιο χοίρου, δύο λίθινοι πελέκεις και ένα σιδηρό δακτυλίδι, πιθανώς υστερορωμαικών χρόνων.

Δεκάδες αντικείμενα, ανάμεσά τους έξι χάλκινα δακτυλίδια, πιθανώς βυζαντινών χρόνων, σταυρός ευλογίας, ξυλόγλυπτος με χάλκινη επένδυση, εικόνα με αργυρή επένδυση, πόρπες βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνω, θα παραδοθούν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για την περαιτέρω τεκμηρίωσή τους.

Όλα τα αντικείμενα επεδείχθησαν σε αρχαιολόγους της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού οι οποίοι γνωμάτευσαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις (πλην ενός αυστριακού νομίσματος) του Νόμου «Περί Αρχαιοτήτων».

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε σήμερα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

NewsBeast