Τσίπρας: Ή ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ ή… χαιρετίσματα – Η προσωπική «απάντηση» στον Γλέζο: Μανώλη, με στενοχώρησες

– Δεν αποκλείεται κανένας είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
– Με στενοχώρησε η ομιλία του Μανώλη Γλέζου, αλλά δεν κράτησα κακία
– Αμετακίνητος στη διάλυση των συνιστωσών: από Δευτέρα, όλα τα σφυριά πρέπει να χτυπούν το ίδιο σημείο
– Κήρυξε… ανένδοτο μέχρι να πέσει η κυβέρνηση
– Μανώλης Γλέζος: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαλύεται
– Υπερψηφίστηκε η ιδεολογική-ιδρυτική Διακήρυξη του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ

Με μια ομιλία που είχε πολλές στιγμές συγκινησιακά φορτισμένες και με προσωπική αναφορά στον Μανώλη Γλέζο, ο Αλέξης Τσίπρας, στη δευτερολογία του στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε ότι δεν θα κάνει πίσω στο θέμα της διάλυσης των συνιστωσών.

«Δε με εξέπληξε ο πυρήνας των όσων είπε ο Μανώλης Γλέζος, ίσως οι υψηλοί του τόνοι» είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: δεν του κράτησα κακία, αλλά με στενοχώρησε. Στους ανθρώπους που αγαπάς, δεν κρατάς κακία, μόνο στενοχωρείσαι».

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε τη διάλυση των συνιστωσών θέτοντας το… δίλημμα: ή ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ ή χαιρετίσματα.

«Ή θα δεσμευόμαστε όλοι από το καταστατικό μας και όλοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ ή ο καθένας στο δικό του καταστατικό οπότε, χαιρετίσματα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και ζήτησε δημοκρατική συμφωνία «ότι το καταστατικό μας θα μας δεσμεύει όλους».
Στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, θα ισχύει η αρχή «ένα μέλος, μια ψήφος, όχι προνόμια, όχι αποκλεισμοί» και θα υπάρχει απόλυτος σεβασμός στο καταστατικό και τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος.

«Μανώλη, κανείς δεν θα σου επιβάλλει τι θα κάνεις. Ό,τι και να κάνεις, τη Δευτέρα εγώ θα έρθω να σε πάρω για να πάμε στους απεργούς δημοτικούς αστυνομικούς και στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ», είπε απευθυνόμενος στον Μανώλη Γλέζο.

Ανένδοτος κατά της κυβέρνησης

«Το μήνυμα είναι ένα ή τώρα ή ποτέ. Μνημόνια ή ΣΥΡΙΖΑ. Οι δανειστές απαιτούν θυσίες. Ο οδοστρωτήρας της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου ισοπεδώνει κι άλλα δικαιώματα. Πρέπει να δώσουμε μήνυμα ότι θα τον κερδίσουμε αυτό τον αγώνα για την προστασία της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής μέχρι να ανατραπεί η συγκυβέρνηση των εταίρων. Η κυβέρνηση στηρίχθηκε από την κυρία Μέρκελ», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κηρύσσοντας ανένδοτο μέχρι να πέσει η κυβέρνηση.

Πρόσθεσε μάλιστα πως την ώρα που η χώρα λεηλατείται όλη αυτή η συμμορία της καταστροφής ζει στο δικό της κόσμο.

«Ξεκινάμε ένα δύσκολο δρόμο με έναν αντίπαλο που είναι έτοιμος να εκμεταλλευθεί κάθε μας στραβοπάτημα, κάθε μας λάθος. Κανείς δεν πρόκειται να μας χαριστεί. Οφείλουμε να αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να κυβερνήσουμε. Κι αυτό δε θα φανεί μόνο με τις εξαγγελίες. Θα κριθεί από το μήνυμα θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε να κυβερνήσουμε. Όλα τα σφυριά να χτυπούν στην ίδια κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Άνοιγμα στους ψηφοφόρους ΚΚΕ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ

Για άλλη μια φορά, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε άνοιγμα στους ψηφοφόρους της ευρύτερης κεντροαριστεράς, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους «αριστερούς σε όποιο κόμμα κι αν ανήκουν, σε όλους τους πατριώτες και τους δημοκράτες, σε όσους ανήκαν σε μια παράταξη και προδόθηκαν και τώρα εδώ βρίσκουν τις αξίες και τα οράματα τους, στους διανοούμενους και ιδιαίτερα στους νέους και τις νέες λέγοντας πως «ζητάμε συμπόρευση για να αλλάξει πορεία η χώρα».

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε τη διάλυση των συνιστωσών θέτοντας το… δίλημμα: ή ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ ή χαιρετίσματα.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «απέναντι μας είναι ένας αντίπαλος που θα δώσει τη μάχη μέχρις εσχάτων γιατί θα χάσει τα πάντα, διαπλοκή, προνόμια και πρόσβαση στην εξουσία» και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται στο προσκήνιο όχι ως δύναμη εναλλαγής, αλλά ως δύναμη τεράστιων αλλαγών και ανατροπών.

Γλέζος: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαλύεται

«Όσοι καραδοκούν και νομίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασπαστεί, ξεγελιώνται» είπε ο Μανώλης Γλέζος, που πήρε το λόγο αμέσως μετά τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Γλέζος συμφώνησε με την πρόταση του κ. Τσίπρα «ένα μέλος, μία ψήφος» στο ενιαίο κόμμα, προσθέτοντας, ότι «η διαφορετικότητα των απόψεών μας είναι για μας πηγή δύναμης για την συνέχεια», ενώ επικαλούμενος την εμπειρία του, πρόσθεσε ότι «η αγωνία μου είναι να μην μετατραπεί κανένα κόμμα της αριστεράς, πόσο μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ σε μονολιθικό κόμμα, όπου σ’ ότι λέει ο αρχηγός θα λέει ”ναι”».

Διευκρίνισε ότι η πρότασή του για παραμονή των συνιστωσών είχε χρονικό όριο «έως ότου τα μέλη του ενιαίου φορέα να είναι πραγματικά η θέληση του ενιαίου φορέα».

«Δεν είναι προνόμιο το ”έως ότου”» είπε ο κ. Γλέζος, τασσόμενος ταυτόχρονα υπέρ της «μιας σημαίας» και κατά των «ειδικών χειροκροτημάτων» (συγκεκριμένων ομιλητών) που «παρά τα 91 μου χρόνια δεν μου ξεφεύγει το ότι πάνε να αντικαταστήσουν άλλες καταστάσεις».