Αίγυπτος:΅Την απελευθέρωση του Μοχάμεντ Μόρσι ζήτησε το State Department

Για πρώτη φορά από την καθαίρεση του πρώην Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι  και της σύλληψης του από τον Στρατό οι ΗΠΑ ζήτησαν σήμερα την άμεση απελευθέρωση του.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το λιβανικό ιστολόγιο naharnet το οποίο επικαλείται πληροφορίες του Agence France presse αλλά και αμερικανικών ΜΜΕ σε δήλωσή της η ελληνικής καταγωγής εκπρόσωπος του State Department Jen Psaki τόνισε πως οι ΗΠΑ συντάσσονται με την θέση που εξέφρασε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με την οποία γινόταν έκκληση στο αιγυπτιακό καθεστώς να απελευθερώσει τον Μοχάμεντ Μόρσι.

«Έχουμε εκφράσει το ενδιαφέρον μας από την αρχή, γύρω από τη σύλληψη του Αιγύπτιου προέδρου αλλά και τις πολιτικά καθοδηγούμενες συλλήψεις μελών της μουσουλμανικής αδελφότητας», δήλωσε ακόμη η Psaki προσθέτοντας ακόμη πως Αμερικανοί επίσημοι βρίσκονται συνέχεια σε επαφή με όλη την αιγυπτιακή κοινωνία.
«#Εξακολουθούμε να καλούμε τις αρχές της Αιγύπτου για καλή μεταχείριση όσων έχουν συλληφθεί , εξακολουθούμε να βλέπουμε τις συλλήψεις αυτές ως πολιτικά υποκινούμενες και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι όσοι έχουν συλληφθεί πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι» είπε πιο συγκεκριμένα.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο διάλογο που είχε ο πρώην Αιγύπτιος πρόεδρος με τον επικεφαλής του στρατού στρατηγό Abdel Fattah al-Sisi ο πρώτος είχε επικαλεστεί τις ΗΠΑ όταν του ανακοίνωσαν την καθαίρεσή του.
Ο διάλογος
Τον διάλογο που είχαν ο Morsi με τον al-Sisi λίγο πριν τη σύλληψη του πρώτου αποκάλυψε πρώτη πριν από μερικές ημέρες η αιγυπτιακή εφημερίδα al-watan.
Morsi: Ποια είναι η θέση του Στρατού για όλα αυτά; Απλά θα καθίσει και θα βλέπει; Δεν πρέπει να προστατέψει την νομιμότητα;
al-Sisi: Ποια νομιμότητα; Ολόκληρο το στράτευμα είναι με την επιθυμία του λαού και σύμφωνα με τις αναφορές δεν σε θέλει
Morsi: Οι οπαδοί και υποστηρικτές μου είναι πολλοί και δεν πρόκειται να καθίσουν σιωπηλοί
al-Sisi: Ο Στρατός δεν πρόκειται να αφήσει κανένα να καταστρέψει το έθνος ότι και να γίνει
Morsi: Και τι θα γίνει αν αρνηθώ να εγκαταλείψω την προεδρία;
al-Sisi: Το θέμα έχει τελειώσει και δεν σε αφορά πλέον. Προσπάθησε να φύγεις με αξιοπρέπεια και πες σε αυτούς που αποκαλείς υποστηρικτές και οπαδούς να γυρίσουν πίσω στα σπίτια τους για να σταματήσουμε μια νέα αιματοχυσία, αντί  να απειλείς τον αιγυπτιακό λαό μέσω αυτών
Morsi: Αυτό που κάνετε ισοδυναμεί με πραξικόπημα και οι ΗΠΑ δεν θα σας αφήσουν μόνους
al-Sisi: Αυτό πόυ μας ενδιαφέρει είναι ο λαός και όχι οι ΗΠΑ. Και από τη στιγμή που ξεκίνησες να μιλάς έτσι θα σου μιλήσω και εγώ με ειλικρίνεια. Έχουμε στοιχεία που αποδεικνύουν την ενοχή σου τη δική σου και πολλών επισήμων του κράτους και θα καταδικαστείς για αυτά. Στοιχεία που δείχνουν ότι έθεσες την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου σε κίνδυνο. Η δικαιοσύνη θα βγάλει την απόφασή της και εσύ θα δικαστείς ενώπιον του λαού.
Morsi: Καλά. Μου επιτρέπεις τουλάχιστον να κάνω μερικά τηλέφωνα και στη συνέχεια να αποφασίσω τι θα κάνω;
al-Sisi: Δεν μπορούμε να σου επιτρέψουμε. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να επικοινωνήσεις με τους δικούς σου.
Morsi: Είμαι φυλακισμένος; Τι γίνεται εδώ πέρα;
al-Sisi: Συλλαμβάνεσαι από αυτή τη στιγμή
Morsi: Δεν νομίζετε ότι η μουσουλμανική αδελφότητα θα αντιδράσει εάν εγκαταλείψω την προεδρία; Θα βάλει φωτιά παντού
al-Sisi Προσπάθησε να τους αφήσεις να δοκιμάσουν το οτιδήποτε και θα δεις τη ισχύ του στρατού. Όποιος από αυτούς θέλει να ζήσει μέσα σε ειρήνη είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενος. Αν όμως προσπαθήσουν το οτιδήποτε δεν θα τους αφήσουμε μόνους.  Δεν πρόκειται να ξεχωρίσουμε κανένα γιατί η αδελφότητα προέρχεται μέσα από το λαό. Οπότε μην επιχειρήσεις να τους χρησιμοποιήσεις σαν καύσιμο για τον αηδιαστικό πόλεμό σου. Αν τους αγαπάς αληθινά πες τους να πάνε στα σπίτια τους.