Ο Κυπριακός Τύπος, 15 Ιουλίου 2013

Η κάθοδος αντιπροσωπείας της Τρόικας αυτή τη βδομάδα για εξέταση της πορείας εφαρμογής του Μνημονίου καθώς και το διάταγμα για επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Ο Τύπος ασχολείται επίσης με τα προβλήματα από την αυξανόμενη ανεργία και το ερώτημα αν θα θεωρηθεί κοινοβουλευτικός πολιτικός σχηματισμός η Συμμαχία των Πολιτών. Αναφέρεται παράλληλα ότι τέλη Σεπτεμβρίου θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο οικόπεδο 12 και προβάλλει τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις σχέσεις Κύπρου – Γαλλίας.
Η «Αλήθεια» προβάλλει το κύριο θέμα της, με τίτλο «Θα την προσέχουμε σαν τα μάτια μας…», και αναφέρει ότι η Βουλή αποδέσμευσε 100 εκ. ευρώ για αγορά δύο πολεμικών πλοίων για επιτήρηση της ΑΟΖ. Θα χρησιμοποιούνται και για έρευνα και διάσωση. Γράφει επίσης ότι η Βουλή θα ζητήσει γνωμάτευση από το Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη κατά πόσον η Συμμαχία των Πολιτών μπορεί να θεωρηθεί κοινοβουλευτικός πολιτικός σχηματισμός. Αναφέρει ακόμα ότι δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας, αφού η Κύπρος κατέχει τα σκήπτρα στην Ευρωζώνη με 70 χιλιάδες ανέργους και τα ταμεία των Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Πλεονάζοντος Προσωπικού να γονατίζουν υπό το βάρος των χιλιάδων ανέργων.
«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Διχάζει την αγορά το διάταγμα για τα ωράρια» και γράφει ότι κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη ανταπόκριση αφού τα περισσότερα καταστήματα την Παρασκευή και το Σαββατοκυρίακο παρέμειναν κλειστά ενώ κάτω από του αναμενόμενου ήταν και η προσέλευση καταναλωτών. Αλλού αναφέρεται στην κάθοδο της Τρόικας που, όπως γράφει, σημαίνει κυβερνητικό «συναγερμό» αφού πρόκειται για το πρώτο τεστ που θα κρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Προσθέτει ότι τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο οικόπεδο 12.

«Ο Φιλελεύθερος», κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Έρευνα για όλα στη Cyta», γράφει ότι οι τρεις συνεργαζόμενες συντεχνίες της Αρχής Τηλεπικοινωνιών,  ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ, ΑΣΕΤ-Cyta και ΣΕΠ-ΑΤΗΚ, με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καταγγέλλουν ότι η σήψη και η διαφθορά έχουν εισέλθει σε διάφορους τομείς της ΑΤΗΚ.  Με ειδικό φωτορεπορτάζ, ο «Φ» αναφέρεται στην επέτειο του πραξικοπήματος και αναφέρει ότι ο Χένρι Κίσιγκερ είχε χειριστεί προσωπικά το θέμα της Κύπρου. Αναφέρει επίσης πρωτοσέλιδα ότι έχιδνα βρέθηκε στην αίθουσα αναμονής του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και δάγκωσε ασθενή, ο οποίος προσπάθησε να τη σταματήσει.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Γύρισαν την πλάτη» και αναφέρει ότι κλειστά παρέμειναν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα καταστήματα ενώ ούτε οι καταναλωτές ανταποκρίθηκαν στο νέο μέτρο της κυβέρνησης. Προβάλλει επίσης την ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη με την ευκαιρία της Εθνικής Ημέρας της Γαλλίας όπου είπε ότι η χώρα είναι ένας από τους στενούς εταίρους της Κύπρου και ότι προσβλέπει σε επίσκεψη του ομολόγου του στο εγγύς μέλλον. Αναφέρει επίσης ότι οι συντεχνίες των Κυπριακών Αερογραμμών εκφράζουν στήριξη στις προσπάθειες διάσωσης του εθνικού αερομεταφορέα ενόψει της συνάντησης με την αρμόδια επιτροπή ανταγωνισμού της ΕΕ στις 22 Ιουλίου.

Η αγγλόγλωσση «The Cyprus Daily», με κύριο τίτλο «Περίοδος δοκιμασίας», αναφέρει στο πρωτοσέλιδο θέμα της ότι η αντιπροσωπεία της Τρόικας φθάνει στην Κύπρο αυτή τη βδομάδα για να εκτιμήσει την πορεία της Λευκωσίας στην εφαρμογή του μνημονίου και τη σμίκρυνση του τραπεζικού τομέα στο νησί. Προβάλλει επίσης συνέντευξη του Κύπριου μεγαλοεπιχειρηματία Θίο Παφίτη που δραστηριοποιείται στη Βρετανία, ο οποίος εκφράζει την πεποίθηση ότι οι Κύπριοι θα μπορέσουν να ανακάμψουν από την κρίση. Προβάλλει και φωτορεπορτάζ για την εθνική ημέρα της Γαλλίας, σημειώνοντας την παρουσία του Προέδρου σε δεξίωση της γαλλικής πρεσβείας.
(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)