Δημιουργία φορέα για τα επισφαλή δάνεια στην Τράπεζα Πειραιώς

Στη δημιουργία εξειδικευμένου φορά για τη διαχείριση επισφαλών απαιτήσεων προχωρά ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς…
Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Μιχάλης Σάλλας, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της τράπεζας, ο νέος φορέας θα έχει ως βασικό στόχο να οδηγήσει ξανά ένα μεγάλο μέρος επιχειρήσεων που σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα, στο να επανέλθει σε ανταγωνιστικό πλαίσιο λειτουργίας.
«Ο φορέας αυτός θα είναι σε θέση να παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα με την τραπεζική τους χρηματοδότηση και θα τους παρέχει συνολικές λύσεις, ώστε να είναι δυνατό να επανέλθει σε ανταγωνιστική λειτουργία μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού δυναμικού της χώρας που βιώνει τις συνέπειες της κρίσης και της παρατεταμένης ύφεσης», ανέφερε ο κ.Σάλλας.
Στην περίπτωση που φορέας αυτός θα είναι η Γενική Τράπεζα θα πραγματοποιηθεί Αύξηση Κεφαλαίου της Γενικής, με την παροχή δικαιωμάτων συμμετοχής κατά προτεραιότητα στους ιδιώτες μετόχους που αποτελούν το 20% του Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.
Το τραπεζικό σύστημα περνάει σε νέα εποχή
«Με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ένας υπερεικοσαετής κύκλος ανάπτυξης του τραπεζικού μας συστήματος έκλεισε.  Στη διάσωση και αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σημαντική ήταν η συνεισφορά της ΤτΕ η οποία, με τη συνδρομή της κυβέρνησης τους τελευταίους δώδεκα μήνες, διαμόρφωσε μια περισσότερο ανταγωνιστική δομή.  Το τραπεζικό σύστημα λοιπόν περνάει σε μια νέα εποχή», επεσήμανε ο κ. Σάλλας.
Τόνισε επίσης πως η Τράπεζα Πειραιώς, μετά από μια σειρά επιλογών στα πλαίσια της στρατηγικής που χάραξε ήδη από το 2010, τότε που ζήτησε την εξαγορά της ΑΤΕ και του ΤΤ από το Δημόσιο, πέτυχε τους 12 τελευταίους μήνες να υπερδιπλασιάσει το ενεργητικό και τα μεγέθη της και να γίνει η μεγαλύτερη τράπεζα στην ελληνική αγορά με μερίδιο 29% περίπου στις καταθέσεις και τις χορηγήσεις.
Ο σχεδιασμός του Ομίλου προβλέπει την ουσιαστική παρέμβαση της Τράπεζας Πειραιώς σε τρία κυρίως επίπεδα: 1) Στη διασφάλιση ρευστότητας στην αγορά. 2) Στην  αναδιάρθρωση και διαχείριση, με σύγχρονες μεθόδους, των επισφαλών απαιτήσεων με στόχο την επιβίωση των επιχειρήσεων και  3) στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης με ανταγωνιστικότερους όρους και χαμηλότερο ύψος επιτοκίων.
«Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να διασφαλίσουμε ρευστότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις.  Ελπίζουμε η πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών να είναι σύμμαχος μας στην προσπάθεια αυτή.  Η άντληση πόρων από το Ευρωσύστημα θα πρέπει σταδιακά να περιορίζεται έως ότου μηδενιστεί πλήρως.  Πρέπει όμως, πάση θυσία, να αντλήσουμε πόρους από τις διεθνείς αγορές και να πείσουμε τους πολίτες για επιστροφή των καταθέσεων στην ελληνικές τράπεζες», ανέφερε ο κ. Σάλλας.
Πηγή : naftemporiki.gr