Επιστρέφονται στην Κύπρο 173 θησαυροί από τη συλλογή Ντικμέν

Εικόνες, τοιχογραφίες, μωσαϊκά, 173 στο σύνολό τους, από τη συλλογή του αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν, παραδίδονται σήμερα πίσω στην Κυπριακή Δημοκρατία, σε ειδική τελετή, στο Μοναχό, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κύπρου, στις Βρυξέλλες, Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος.

Πρόκειται για μέρος της συλλογής που είχε ανακτηθεί στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης τον Οκτώβριο του 1997, στο Μόναχο, από τον Τούρκο αρχαιοκάπηλο Αϊντίν Ντικμέν. Τα περισσότερα εξ αυτών είχαν λεηλατηθεί από εκκλησίες που βρίσκονται στα κατεχόμενα μετά την εισβολή.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το ΚΥΠΕ με τον Επίσκοπο Πορφύριο, επιβεβαίωσε ότι η τελετή επιστροφής πραγματοποιείται σήμερα, στο Μοναχό. «Θα επιστραφούν 173 αντικείμενα», είπε, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται μόνο για εικόνες, αλλά και για τοιχογραφίες και μωσαϊκά.

Ερωτηθείς πότε επιστρέφουν στην Κύπρο τα αντικείμενα, ανέφερε ότι η επιστροφή θα γίνει «στις επόμενες ημέρες». Εξήγησε ότι στη Γερμανία έχουν αφιχθεί συντηρητές του Τμήματος Αρχαιοτήτων για να γίνει κάποια στοιχειώδης φροντίδα των αντικειμένων προτού αυτά επιστρέψουν αεροπορικώς στην Κύπρο.

Σε ερώτηση κατά πόσον επιστρέφονται πλέον όλα τα αντικείμενα κυπριακής προέλευσης από την εν λόγω συλλογή ανέφερε ότι «παραμένουν πίσω περίπου 70 αντικείμενα για τα οποία υπάρχει περαιτέρω διερεύνηση». Τα μισά εξ αυτών, πρόσθεσε, είναι κυπριακής προϊστορικής αρχαιότητας.

Σε επιπλέον διευκρινιστική ερώτηση εξήγησε ότι το Εφετείο όρισε ειδικούς για την περαιτέρω διερεύνηση και ταυτοποίηση των αντικειμένων.

ΠΗΓΗ icyprus

Read more: http://www.newsbomb.gr/kypros/story/326702/epistrefontai-stin-kypro-173-thisayroi-apo-ti-syllogi-ntikmen#ixzz2ZCR2MzFZ