Ο Κυπριακός Τύπος, 18 Ιουλίου 2013

Ο ερχομός της τρόικας και οι συναντήσεις τους με την κυπριακή πλευρά, η κατάθεση από τον πρώην Πρόεδρο του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέα Αρτέμη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία καθώς και η συνέχιση των καταθέσεων στην Ερευνητική Επιτροπή για τις τ/κ περιουσίες, η επιχείρηση καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας στις ακτές της Καρπασίας και το διπλό φονικό στη Λάρνακα είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

 

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Θύμωσε και η Ντέλια με τον διοικητή της Κεντρικής”, γράφει ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας ως προς την εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της εκπροσώπου του ΔΝΤ Ντέλιας Βελκουλέσκου, η οποία σε έντονο ύψος κάλεσε το Διοικητή Πανίκο Δημητριάδη να επισπεύσει τις διαδικασίες. Αλλού αναφέρεται σε σοβαρές καταγγελίες στην Ερευνητική Επιτροπή για τις τ/κ περιουσίες από τον επιχειρηματία Γιάννο Κωνσταντίνου ότι η Cyta προτίμησε την ακριβή επένδυση ακινήτου στη Δρομολαξιά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι βρίσκουν αγοραστές οι υπεραγορές Ορφανίδη και μάλλον καταλήγουν στην Άλφα Μέγα.

 

“Η Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Αγώνας δρόμου για την Τρ. Κύπρου”, γράφει ότι ως επιτακτική ανάγκη προβάλλει η έξοδος της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης το ταχύτερο δυνατό, τόσο σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες διάσωσης της ίδιας της Τράπεζας, όσο και για ομαλοποίηση της κατάστασης του χρηματοπιστωτικού τομέα, ευρύτερα. Αλλού αναφέρεται στην κατάθεση του πρώην Προέδρου του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέα Αρτέμη στην Ερευνητική Επιτροπή για την Οικονομία, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στους εσωτερικούς ελεγκτές της Τράπεζας αλλά και στην Κεντρική Τράπεζα, για το γεγονός ότι το ΔΣ δεν γνώριζε το ύψος των ελληνικών ομολόγων που κατείχε η Τράπεζα Κύπρου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην επιχείρηση καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας στις ακτές της Καρπασίας, σημειώνοντας ότι είναι ανυπολόγιστη η περιβαλλοντική καταστροφή.

 

“Ο Φιλελεύθερος”, με κύριο τίτλο “Τελειώστε γρήγορα με Κύπρου”, γράφει ότι η έξοδος της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης μέχρι τέλος Ιουλίου, τα σενάρια για την επόμενη ημέρα και κυρίως το θέμα των περιοριστικών μέτρων, ήταν στο επίκεντρο των πρώτων συναντήσεων κλιμακίων της τρόικας με την κυπριακή πλευρά. Σε άλλο θέμα γράφει “λουκέτο οριστικά στο Σφαγείο Κοφίνου – Τελεσίδικη η απόφαση να εκμισθωθούν σε ιδιώτη οι εγκαταστάσεις του”. Αλλού γράφει ότι ένα χρόνο μετά έμαθαν στο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου για τα ελληνικά ομόλογα όταν λήφθηκε η πρώτη απόφαση για το κούρεμα, σύμφωνα με τη μαρτυρία που έδωσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία, ο πρώην Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Αρτέμη.

 

Η “Χαραυγή” έχει ως κύριο τίτλο “Διχάζουν το λαό” και γράφει ότι μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να ανεχθεί τη συνέχιση της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και την προσπάθεια να δαιμονοποιείται το κόμμα και ο Δημήτρης Χριστόφιας έστειλε ψες ο Άντρος Κυπριανού, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το κόμμα για καταδίκη των μαύρων επετείων του πραξικοπήματος και της εισβολής. Αλλού γράφει ότι “επιμένουν στο παράνομο βόλεμα των ημετέρων” και πως η Κυβέρνηση δεν βλέπει πρόβλημα νομιμότητας με τις προσλήψεις ειδικών συμβούλων στο Προεδρικά και στα Υπουργεία. Σε άλλο θέμα γράφει πως ανακλήθηκε το αρχικό αίτημα των κατοχικών αρχών για βοήθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας στις ακτές της Καρπασίας και στη συνέχεια υπήρξε συμφωνία μέσω επιμελητηρίων.

 

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “The Cyprus Daily”, υπό τον τίτλο “Διπλό φονικό” γράφει ότι δύο νεκροί βρέθηκαν σε διαμέρισμα στη Λάρνακα, ένας 72χρονος συνταξιούχος και η οικιακή του βοηθός από τη Σρι Λάνκα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στον αγώνα της Ομόνοιας απόψε στο Βουκουρέστι για το Europa League και στον αγώνα της Ανόρθωσης εναντίον της σουηδικής Gefle για το Europa League στο Αντώνης Παπαδόπουλος . Αλλού αναφέρεται στον κρίσιμο τραυματισμό στρατιώτη αφού κτυπήθηκε από στρατιωτικό φορτηγό.

 

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail”, με τίτλο “Βοήθεια στάλθηκε για τον καθαρισμό στο βορά για τον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας”, αναφέρεται στο θέμα της περιβαλλοντικής καταστροφής από πετρελαιοκηλίδα στις ακτές της Καρπασίας και προβάλλει δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Ρολάντο Γκόμεζ στο ΚΥΠΕ ότι απορροφητικά φράγματα πετρελαίου για περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας στάλθηκαν από τη Λεμεσό προς τα κατεχόμενα ύστερα από συμφωνία μεταξύ των εμπορικών επιμελητηρίων των δύο πλευρών. Αλλού αναφέρεται στην έναρξη εργασιών της τρόικας στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Βρετανίδα επέστρεψε από διακοπές στο Περού ακούοντας θορύβους μέσα στο κεφάλι της, για να της πουν μετά ότι είχε επίθεση από σαρκοβόρα έντομα που ζούσαν μέσα στο αυτί της.

(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/MM)