Τι «νέα» φέρνει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ

Στις βαλίτσες του δεν κουβαλάει κανένα τσεκ ούτε συγκεκριμένο σχέδιο. Καθ’ ομολογία δική του έρχεται μόνο για να  «τσεκάρει» και να «προετοιμάσει» την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού  στην Ουάσινγκτον στις 8 Αυγούστου.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάκ Λιου πραγματοποιεί σήμερα μια στάση στην Αθήνα κατά την επιστροφή  του από τη Ρωσία όπου συμμετείχε στην Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών και των  Κεντρικών Τραπεζών του G20. Συναντάται με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιάννη  Στουρνάρα με επίσημη ατζέντα τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τις προοπτικές  ανάκαμψης και το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και την συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Για την Αθήνα η επίσκεψη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική  δεδομένου ότι πραγματοποιείται τρεις μέρες μετά την έλευση Σόιμπλε στη χώρα. Ο  Τζακ Λιου είναι υπέρμαχος της ανάπτυξης και ορκισμένος εχθρός της λιτότητας ενώ  δεν έχει διστάσει να συγκρουστεί ευθέως με τον Βολφγκανγκ Σόιμπλε και να  θεωρείται πλέον το αντίπαλον δέος του Βερολίνου.

Δείγμα των προθέσεών του έδωσε και από τη Μόσχα όπου σε δηλώσεις του είπε  πως θα ασκήσει  πιέσεις στους ευρωπαίους ομολόγους του να τονώσουν την  ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι το παράδειγμα της αμερικανικής οικονομίας μπορεί  πλέον να θεωρείται επιτυχημένο.

Η ελληνική πλευρά πέρα από την ουσιαστική στήριξη που αναμένει από τις  ΗΠΑ που μπορεί να μην αφορά σε κάποιο οικονομικό σχέδιο ωστόσο αποτελεί δυνατός  σύμμαχος κατά της λιτότητας και της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής, καρπώνεται  μέσα από μια σειρά διεθνών επαφών μια αντιστροφή του κλίματος για την κυβέρνηση:  Σόιμπλε, Λιου, Λέτα την επόμενη εβδομάδα, ταξίδι στις ΗΠΑ στις 8 Αυγούστου και  ξανά ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο για τον Πρωθυπουργό σε ταξίδι με στόχο την προσέλκυση  επενδύσεων είναι οι σταθμοί για αυτήν την προσπάθεια.

Στις βαλίτσες του δεν κουβαλάει κανένα τσεκ ούτε συγκεκριμένο σχέδιο.  Καθ’ ομολογία δική του έρχεται μόνο για να «τσεκάρει» και να «προετοιμάσει» την  επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον στις 8 Αυγούστου.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάκ Λιου πραγματοποιεί  σήμερα μια στάση στην Αθήνα κατά την επιστροφή του από τη Ρωσία όπου συμμετείχε  στην Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών και των Κεντρικών Τραπεζών του G20.  Συναντάται με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιάννη Στουρνάρα με επίσημη ατζέντα τις  οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τις προοπτικές ανάκαμψης και το ταξίδι του  Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και την συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Για την Αθήνα η επίσκεψη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική δεδομένου ότι  πραγματοποιείται τρεις μέρες μετά την έλευση Σόιμπλε στη χώρα. Ο Τζακ Λιου είναι  υπέρμαχος της ανάπτυξης και ορκισμένος εχθρός της λιτότητας ενώ δεν έχει  διστάσει να συγκρουστεί ευθέως με τον Βολφγκανγκ Σόιμπλε και να θεωρείται πλέον  το αντίπαλον δέος του Βερολίνου.

Δείγμα των προθέσεών του έδωσε και από τη Μόσχα όπου σε δηλώσεις  του είπε πως θα ασκήσει  πιέσεις στους ευρωπαίους ομολόγους του να  τονώσουν την ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι το παράδειγμα της αμερικανικής  οικονομίας μπορεί πλέον να θεωρείται επιτυχημένο.

Η ελληνική πλευρά πέρα από την ουσιαστική στήριξη που αναμένει από τις  ΗΠΑ που μπορεί να μην αφορά σε κάποιο οικονομικό σχέδιο ωστόσο αποτελεί δυνατός  σύμμαχος κατά της λιτότητας και της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής, καρπώνεται  μέσα από μια σειρά διεθνών επαφών μια αντιστροφή του κλίματος για την κυβέρνηση:  Σόιμπλε, Λιου, Λέτα την επόμενη εβδομάδα, ταξίδι στις ΗΠΑ στις 8 Αυγούστου και  ξανά ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο για τον Πρωθυπουργό σε ταξίδι με στόχο την προσέλκυση  επενδύσεων είναι οι σταθμοί για αυτήν την προσπάθεια

http://newpost.gr