Ο Κυπριακός Τύπος, 24 Ιουλίου 2013

Τα αποτελέσματα των επαφών της Τρόικας στην Κύπρο και κυρίως το θέμα του Συνεργατισμού που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο επίκεντρο, τα προβλήματα που δημιουργούν στη δημόσια υπηρεσία οι πολλές πρόωρες αφυπηρετήσεις, η χθεσινή συνάντηση Άντρου Κυπριανού με Αβέρωφ Νεοφύτου, η μεγάλη πτώση στις τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων σε ολόκληρη την Κύπρο, η ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας, η κατάθεση Λιοτατή ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την αγοραπωλησία του τ/κ τεμαχίου στη Δρομολαξιά, και τα αποτελέσματα της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου, τα οποία αποτυπώνουν την απογοήτευση των Κυπρίων απέναντι στην ΕΕ, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Κοντά σε συμφωνία για το Συνεργατισμό», γράφει στο κύριο της θέμα ότι στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαβουλεύσεις με την Τρόικα για τον Συνεργατισμό, χωρίς κατάληξη όμως ακόμα για τον αριθμό των ΣΠΙ που θα παραμείνουν μετά τις συγχωνεύσεις. Αλλού, γράφει ότι η Παναγιώτα Λιοτατή μίλησε ενώπιον της διερευνητικής επιτροπής για την αγοραπωλησία του τ/κ τεμαχίου στη Δρομολαξιά, για τραπεζώματα με επιχειρηματίες και κομματικά στελέχη και συναντήσεις στο Προεδρικό και στο ΑΚΕΛ. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι οι ηγέτες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ αναζητούν νέα πολιτική κουλτούρα, αναφερόμενη στη χθεσινή συνάντηση Νεοφύτου-Κυπριανού.

Η «Σημερινή», κάτω από τον τίτλο «Απογυμνώνεται η Δημόσια Υπηρεσία», γράφει ότι η δημόσια υπηρεσία υπολειτουργεί εξαιτίας των συνεχών αποχωρήσεων και πρόωρων αφυπηρετήσεων, ενώ επικρατεί σύγχυση από την αποχώρηση Γενικών Διευθυντών και την αντικατάσταση τους από Αναπληρωτές. Αλλού, γράφει ότι στους νέους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου μεταθέτουν το μέλλον της τράπεζας, το μεταβατικό συμβούλιο και η Κυβέρνηση. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι η Τρόικα ενημερώθηκε για το έγγραφο στρατηγικής για το φυσικό αέριο.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Οι φόροι σε μια ομπρέλα», γράφει ότι η Τρόικα έθεσε θέμα ενοποίησης των φορολογικών υπηρεσιών σε μια Αρχή και απαίτησε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Αλλού, γράφει ότι τρίτος γύρος απολύσεων αναμένεται εντός του 2014 στις Κυπριακές Αερογραμμές, καθώς φεύγουν άλλοι 137 υπάλληλοι και ακολουθούν νέες περικοπές μισθών. Σε άλλο του θέμα, γράφει ότι μείωση του εγκλήματος κατά 16% καταγράφεται στην Κύπρο το πρώτο εξάμηνο του 2013, ωστόσο προβληματίζει σοβαρά η αύξηση στις υποθέσεις βιασμών και στις εκρήξεις βομβών.

Η «Χαραυγή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Προστασία της πρώτης κατοικίας», γράφει ότι το ΑΚΕΛ ρίχνει το γάντι στα υπόλοιπα κόμματα για ψήφιση της πρότασης νόμου που έχει καταθέσει στη Βουλή για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τις τράπεζες. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει για την εκδήλωση συμπαράστασης από δεκάδες πολίτες προς τον πρώην Υπουργό Άμυνας Κώστα Παπακώστα, ο οποίος καταδικάστηκε για την έκρηξη στο Μαρί. Αλλού, γράφει ότι σε ΚΕΝ της ΕΦ προσφέρεται εισαγόμενο γάλα, με την ΕΚΑ να αναμένει από την Κυβέρνηση να προβεί σε ανάλογες διορθωτικές ενέργειες.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Daily” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μιζέρια και απογοήτευση», γράφει ότι οι Κύπριοι είναι οι δεύτεροι πιο απαισιόδοξοι στην ΕΕ για θέματα οικονομίας, καθώς σύμφωνα με το Εαρινό Ευρωβαρόμετρο το 98% των Κυπρίων θεωρούν τις παρούσες οικονομικές συνθήκες ως πολύ κακές. Αλλού, και κάτω από σχετική φωτογραφία, γράφει για την πολύκροτη υπόθεση της γέννησης του γιου του Πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέητ. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι οι μέδουσες που εντοπίστηκαν στον Κάτω Πύργο θεωρούνται ακίνδυνες.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, κάτω από τον τίτλο «Η ύφεση ακινήτων σε διψήφιο νούμερο», γράφει ότι οι τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων, τόσο για κατοικία όσο και για επαγγελματικούς χώρους, έχουν πέσει κατά 12% χωρίς ακόμα να έχουν πλήρως τον αντίκτυπο της απόφασης του Γιούρογκρουπ για κούρεμα. Αλλού, γράφει για «νέα εποχή αμοιβαίου σεβασμού», που αρχίζει μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση των ηγετών των δύο κομμάτων. Αλλού, γράφει ότι οκτώ στους δέκα Κύπριους δεν εμπιστεύεται την ΕΕ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου.

(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΡΑΓ)