Ο Κυπριακός Τύπος, 25 Ιουλίου 2013

Οι εξελίξεις με τις επαφές της Τρόικας στην Λευκωσία , οι επιδόσεις των μελετών της KPMG για τους ισολογισμούς της καλής Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου , τα επιτόκια στον Συνεργατισμό , τα όσα εκτυλίχθησαν στο Δικαστήριο κατά την αγόρευση για μετριασμό των ποινών τριών κατηγορουμένων για την έκρηξη στο Μαρί και οι ακροάσεις στις ερευνητικές επιτροπές για την οικονομία και τις τ/κ περιουσίες , είναι από τα βασικά θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα. Ο Τύπος ασχολείται επίσης με το κρούσμα φυματίωσης σε ΚΕΝ και την στάση εργασίας που εξήγγειλε η ΕΤΥΚ.

«Πάρε κόσμε δάνεια!» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της «Αλήθειας» που αναφέρει ότι στην ερευνητική για την οικονομία ο Ηράκλης Ηρακλέους, υπεύθυνος της Διεύθυνσης υπηρεσίας πιστωτικού κινδύνου της Τρ. Κύπρου αποκάλυψε τα ονόματα εταιρειών στις οποίες δόθηκαν υπέρογκες δανειοδοτήσεις και μίλησε για πιέσεις για παραχώρηση δανείων. Αλλού η «Α» γράφει ότι ο δικηγόρος υπεράσπισης Ευστάθιος Ευσταθίου κάλεσε το Κακουργιοδικείο να δώσει μήνυμα απαρέσκειας γιατί στο εδώλιο δεν ήταν πραγματικοί υπεύθυνοι για το Μαρί. Επίσης στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα αναφέρεται στις επαφές του επιχειρηματικού κόσμου με τα κλιμάκια της Τρόικας με επίκεντρο τα περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές.

Ο «Πολίτης» με τίτλο στο κύριό του θέμα «Κοιμηθήκαμε για το κούρεμα» γράφει ότι επίσημο έγγραφο για το ελληνικό PSI δείχνει ‘εγκληματική αμέλεια’ και ότι από τον Μάϊο του 2011 όφειλε η κυβέρνηση Χριστόφια να γνωρίζει τις επιπτώσεις του ελληνικού κουρέματος. Επίσης ο «Π» αναφέρει ότι κατατέθηκε ογκώδης φάκελος στην ερευνητική για την οικονομία για τις διαγραφές χρεών και τις παραχωρήσεις δανείων. Σε άλλο θέμα στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα ασχολείται με το θέμα που προέκυψε με την πλήρωση θέσεων δικαστών και την έκκληση του προέδρου του Ανωτάτου προς τον Πρόεδρο της Βουλής.

Η «Σημερινή» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Το κούρεμα ίσως αγγίξει το 60%» και γράφει ότι ενδεχομένως το Σαββατοκύριακο να ανακοινωθεί το κούρεμα στην Τρ. Κύπρου αφού σήμερα παραδίδεται σε ΥΠΟΙΚ και Κεντρική Τράπεζα η αξιολόγηση της KPMG για τον ισολογισμό της τράπεζας. Επίσης η εφημερίδα σε άλλο δημοσίευμα αναφέρεται στην αγόρευση του Ευστάθιου Ευσταθίου χθες στο δικαστήριο για μετριασμό της ποινής του Κώστα Παπακώστα, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι η καταδίκη του ισοδυναμεί με θάνατο. Σε άλλο θέμα η «Σ» κάνει αναφορά στα όσα ακούστηκαν χθες στην ερευνητική για την οικονομία και τις μεγάλες παραχωρήσεις δανείων αλλά και διαγραφών χρεών.

Με τίτλο «Εξωφρενικό επιτόκιο 9%» ο «Φιλελεύθερος» στο κύριό του θέμα γράφει ότι η Διεύθυνση Ανταγωνισμού  της Κομισιόν ζητά επιτόκιο 9% για τα 1,5 δις που θα δανείσει η Τρόικα στον Συνεργατισμό και ότι για το θέμα φαίνεται να διαφωνεί και το κλιμάκιο των δανειστών που είναι στην Κύπρο. Αλλού ο «Φ» αναφέρει ότι το τελικό κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου θα είναι γύρω στο 50% με τις αρχικές εκτιμήσεις με βάση και τις μελέτες για τον ισολογισμό της τράπεζας που ετοίμασε ο KPMG Λονδίνου. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει  ότι αύριο θα γίνει σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου αναμένεται να ληφθεί πολιτική απόφαση για το αν θα τεθούν στο διάλογο αλλαγές σε θέματα που συζητούνται με την ρωσική ITERA για την ενδιάμεση λύση για το φυσικό αέριο.

«Δριμύ κατηγορώ κατά Γ. Εισαγγελίας» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Χαραυγής» που αναφέρεται στην αγόρευση του δικηγόρου υπεράσπισης Ευστάθιου Ευσταθίου για μετριασμό των ποινών τριών κατηγορουμένων για το Μαρί και την τοποθέτησή του μεταξύ άλλων, περί ‘μεθοδεύσεων, επιλογή εξιλαστήριων θεμάτων και ποδηγέτηση της δικαστικής εξουσίας’. Αλλού η «Χ» αναφέρεται στην στάση εργασίας της ΕΤΥΚ και τις καταγγελίες της για ‘εκβιαστικές πιέσεις’ σε βάρος εργαζομένων στην Τράπεζα Κύπρου. Επίσης η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό της αναφέρει ότι το ΔΣ της Αρχής Λιμένων αποφάσισε να προκηρύξει μελέτη για τις προοπτικές της ΑΛΚ αφού φαίνεται ότι με το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου τα έσοδά της υπεδιπλασιάζονται.

H αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «’Απερίσκεπτη’ προκήρυξη απεργίας των τραπεζικών υπαλλήλων»,  αναφέρεται στην στάση εργασίας της ΕΤΥΚ την Παρασκευή και τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν από την ΟΕΒ. Αλλού αναφέρεται στην δήλωση του δικηγόρου υπεράσπισης του Κώστα Παπακώστα, Ε. Ευσταθίου ότι η επιβολή ποινής στον πελάτη του για το Μαρί, ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη. Επίσης η εφημερίδα προβάλλει πρωτοσέλιδα την ανακοίνωση του παλατιού στο Λονδίνο για το όνομα του νεογέννητου πρίγκιπα που θα είναι Γεώργιος Αλέξανδρος Λουδοβίκος.

Με τίτλο «Θανάσιμη προειδοποίηση» η αγγλόφωνη “The Cyprus Daily” γράφει στο κύριό της θέμα για την αγόρευση του δικηγόρου υπεράσπισης του Κ. Παπακώστα, για μετριασμό της ποινής του  και την τοποθέτησή του ότι η φυλάκισή του ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη. Επίσης η εφημερίδα αναφέρεται στις επαφές του επιχειρηματικού κόσμου χθες με το κλιμάκιο των δανειστών και τις εκκλήσεις για περιοριστικά μέτρα στις τράπεζες.  Αλλού αναφέρεται στις επαφές του Δημάρχου Λάρνακας με τον ΔΗΣΥ και τις τοποθετήσεις για τη δημιουργία καζίνο στην περιοχή.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΑΧΡ)