Προσβλέπουν στην επιτυχία της επίσκεψης Σαμαρά στον Λευκό Οίκο

«Αμερικανοί αξιωματούχοι προσβλέπουν στην επιτυχία της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον» και «για πρώτη φορά, διαφαίνεται διαφορετική προσέγγιση σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος από πλευράς αμερικανικής κυβέρνησης» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), Τάσος Ζαμπάς, ο οποίος αποτελεί τον «συνδετικό κρίκο» της ελληνοαμερικανικής κοινότητας με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο κ. Ζαμπάς ανέφερε ότι ο γερουσιαστής Μενέντεζ είχε στείλει επιστολή στον πρόεδρο Ομπάμα, παραθέτοντας τους λόγους που θα έπρεπε να προσκληθεί στον Λευκό Οίκο ο Έλληνας πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στον δημοκρατικό γερουσιαστή του Νιου Τζέρσεϊ, τον οποίο γνωρίζει από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, όταν ο κουβανικής καταγωγής πολιτικός ήταν δήμαρχος της πόλης Γιούνιον Σίτι, επισήμανε ότι «χωρίς καμία αμφιβολία, ο γερουσιαστής Μενέντεζ είναι ο πιο θερμός υποστηρικτής των ελληνικών θεμάτων στη Γερουσία. Ειδικά τώρα, ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, έχει ρόλο με ιδιαίτερη βαρύτητα στα δικά μας ζητήματα, της Κύπρου, της Ελλάδας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και του ελληνικού πολιτισμού».

Μιλώντας για τη συμβολή του γερουσιαστή στην πραγματοποίηση της επικείμενης συνάντησης Ομπάμα-Σαμαρά (8 Αυγούστου), ο κυπριακής καταγωγής ομογενής -το 1995 είχε επισκεφθεί το κατεχόμενο χωριό του Πραστειό της Μόρφου μαζί με τον τότε βουλευτή Μενέντεζ- τόνισε ότι «η επιστολή του γερουσιαστή προς τον πρόεδρο Ομπάμα δεν ήταν ο μόνος λόγος που ορίστηκε το ραντεβού Ομπάμα-Σαμαρά, αλλά πιστεύω», όπως είπε, «πως αυτή η παρέμβαση στάθηκε καθοριστική για να γίνει η συνάντηση και ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Επιπλέον, είναι μια πολύτιμη ευκαιρία από ελληνικής, κυρίως πλευράς, να προωθηθούν ορισμένα πολύ σοβαρά θέματα σε σχέση με την οικονομική κατάσταση και όχι μόνο. Από την αρχή, ο πρόεδρος Ομπάμα είναι αντίθετος με την πολιτική και τις επιλογές της Γερμανίας. Και όπως αποδεικνύουν τα πράγματα, η πολιτική Ομπάμα, που στηρίζεται στην ανάπτυξη, τουλάχιστον μέχρι τώρα, έχει θετικά αποτελέσματα στην οικονομία της χώρας, ενώ αντίθετα η πολιτική τής ύφεσης που επιβάλλεται σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, δεν καλυτερεύει τις οικονομίες, αλλά τις καταστρέφει. Όπως είδαμε και με το χρέος της Ελλάδας, όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά αυξάνεται».

Ο κ. Ζαμπάς, ο οποίος είναι και πρόεδρος της «Επιτροπής Δικαιοσύνης για την Κύπρο» της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, υπογράμμισε ότι «μερικοί επιχείρησαν να υποτιμήσουν τη σημασία της επίσκεψης Σαμαρά στην Ουάσιγκτον μέσα στον Αύγουστο. Αυτή είναι μια εντελώς ανόητη άποψη. Και είναι ανόητη γιατί ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλοί ηγέτες μεγαλυτέρων χωρών και ισχυρότερων οικονομιών από την Ελλάδα, που ζητούν συνεχώς μια συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο στο Λευκό Οίκο και δεν τα καταφέρνουν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει από άριστη πηγή η Panhellenic Post  και όπως ήδη έχει γράψει, πέραν της όποιας συμβολής του φιλέλληνα γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ στην πραγματοποίηση της επικείμενης συνάντησης Ομπάμα-Σαμαρά. καθοριστικό ρόλο έπαιξε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και ιδιαίτερα ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο πρώην Υφυπουργός Κώστα Τσιάρας. Μάλιστα ο κ. Αβραμόπουλος χρειάστηκε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ 8 φορές μέσα στον ένα χρόνο της θητείας του στο ΥΠΕΞ προωθώντας εκτός των άλλων διπλωματικών θεμάτων και το ζήτημα της προσκλήσεως του κ. Σαμαρά από τον Πρόεδρο Ομπάμα..

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: https://www.panhellenicpost.com/archives/57550