Αποκαλύψεις Στουρνάρα για τους προκατόχους του: Οι έφοροι ρωτούν εάν θα ελέγξουν πχ μεγαλοδικηγόρους, τραγουδιστές και δημάρχους για φοροδιαφυγή

Ένα άτυπο σημείωμα του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα αναμένεται να προκαλέσει κλυδωνισμούς τόσο στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ, καθώς ουσιαστικά ο νέος τσάρος της οικονομίας αφήνει σαφέστατες αιχμές για τη στάση των προκατόχων του, αναφορικά με τη φοροδιαφυγή.

Συγκεκριμένα, σε άτυπο σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ο κ. Στουρνάρας αναφέρει:

«Άφησα για το τέλος το σημαντικότερο: παρέχουμε πολιτική κάλυψη. Θα εξηγήσω τι εννοώ: λαμβάνουμε συνεχώς τηλέφωνα από Εφόρους και Επόπτες και ελεγκτές, οι οποίοι ρωτούν: «Έχω στοιχεία για τον τάδε μεγαλο-δικηγόρο ή τον τάδε διάσημο τραγουδιστή ή τον τάδε Δήμαρχο. Τον κυνηγάω;”

Μόνο αυτό προκαλεί τεράστια ερωτήματα για τις εφορίες, καθώς είναι απαράδεκτο να συμβαίνει κάτι τέτοιο και ακόμα πιο απαράδεκτο είναι το υπουργείο Οικονομικών να ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές από τους εργαζόμενους στις εφορίες, καθώς αυτοί που ρωτούν θα έπρεπε να διώκονται.

Αλλά ο κ. Στουρνάρας συνεχίζει στο σημείωμά του και προκαλεί πολιτικό σεισμό:

“Οι άνθρωποι ρωτούν, γιατί επί σειρά ετών υπήρχαν οι λεγόμενοι «untouchables» στην Ελληνική Κοινωνία, αυτοί δηλαδή που δεν τους άγγιζε κανείς. Αυτοί που έχουν εκατομμύρια στην τράπεζα και δηλώνουν εισόδημα… κάτω από το αφορολόγητο”.

Αυτή η παραδοχή του κ. Στουρνάρα ότι τελικά υπάρχουν untouchables προκαλεί πέρα από την εύλογη κοινωνική οργή από τους ανθρώπους που μέχρι τώρα πληρώνουν το “μάρμαρο”, αλλά προκαλεί και ερωτήματα ποιοί είναι αυτοί που ουδείς τους αγγίζει, αλλά και ποιοί ήταν εκείνοι οι πολιτικοί προϊστάμενοι που έδιναν εντολή να μην τους ακουμπήσουν.

Ο κ. Στουρνάρας στο μήνυμά του ξεκαθαρίζει πως καθημερινά δεν θα κουραστεί να το τονίζει πως δεν υπάρχουν ανέγγιχτοί και καταλήγει με τη φράση:

“όποιος κλέβει φόρους και ο Πάππας ο ίδιος να είναι, θα πληρώνει. Τέρμα η ανοχή”.

Μάλιστα, επειδή πολλές φορές έντιμοι λειτουργοί έχουν κυνηγήσει και ψάξει αυτούς τους ανέγγιχτους και έχουν βρεθεί σε κάποια γωνιά της Ελλάδας, ανίκανοι να αντιδράσουν, ο κ. Στουρνάρας δηλώνει πως τους παρέχει πολιτική κάλυψη και προσωπική στήριξη σε καθέναν που θέλει να κυνηγήσει τη φοροδιαφυγή.

Φυσικά, ο υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε επιτυχίες του οικονομικού επιτελείου αναφέροντας πως μπορεί να μην υπάρχουν θετικά αποτελέσματα, αλλά εισπράττονται πρόστιμα, δεν γίνονται ρυθμίσεις πλέον σε όσους έχουν χρήματα και κατάσχονται περιουσιακά στοιχεία.

newsit.gr