Διώκονται 19 για προμήθεια του Υπουργείου Άμυνας (2001)

Κακουργηματική ποινική δίωξη για απιστία σε βάρος του Δημοσίου, ηθική αυτουργία σε αυτή και άμεση συνέργεια, ασκήθηκε από την επίκουρη εισαγγελέα Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου, σε βάρος συνολικά 19 προσώπων,που εμπλέκονται σε υπόθεση προμήθειας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας το 2001, που καταγράφεται ως ζημιογόνα σε ποσό άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Η σύμβαση που ελέγχθηκε από τη Δικαιοσύνη αφορούσε προμήθεια από γνωστή εταιρεία 18 παρεμβολέων και 11 κέντρων ακρόασης, στο πλαίσιο εξοπλισμών για το «πρόγραμμα ηλεκτρονικού πολέμου», που αποσκοπούσε στη δυνατότητα πρόκλησης σαμποτάζ ή παρεμβολών στις επικοινωνίες εχθρικών δυνάμεων.

Η συνολική αξία της σύμβασης ήταν 72 εκατομμύρια ευρώ χωρίς ΦΠΑ και για την υλοποίησή της φέρεται να καταβλήθηκε ως προκαταβολή το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ.

Η συγκεκριμένη καταβολή φέρεται να προκάλεσε πολλά ερωτηματικά στις εισαγγελικές αρχές και πλέον ελέγχεται ποινικά η σκοπιμότητα της, καθώς σε αντίστοιχες περιπτώσεις τίθεται δέσμευση, ώστε η προκαταβολή να μην ξεπερνά το 40% της συνολικής αξίας του έργου.

Τελικώς, η επίμαχη σύμβαση, σύμφωνα με τη δικογραφία, δεν υλοποιήθηκε και μάλιστα φέρεται να παραμένει σε ισχύ.

Το 2007 η υπόθεση της συγκεκριμένης προμήθειας οδηγήθηκε σε διαιτησία, η οποία κατέληξε σε δικαίωση της εταιρείας και καταλογισμό προστίμου 3 εκατομμυρίων ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο, στο οποίο αναγνωρίστηκε πλήρης υπαιτιότητα για την μη εκτέλεση της σύμβασης. Μάλιστα, βάση της διαιτητικής απόφασης, η εταιρία είχε λάβει πίσω τις εγγυητικές που είχε εκδώσει και είχε κρατήσει την προκαταβολή. Η εν λόγω εξέλιξη, κατά τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας, είναι απόρροια ενεργειών και αποφάσεων του τότε Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου ‘Αμυνας που εγκλώβισαν το Δημόσιο.

Οι διώξεις στρέφονται κατά του Θωμά Λιακουνάκου, κατά του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Βασιλάκου, κατά του Γεώργιου Κολύρη, ενός διευθυντικού στελέχους της SONAK αλλά και κατά 15 στρατιωτικών που συμμετείχαν σε επιτροπές οι οποίες εισηγήθηκαν και τις σχετικές αποφάσεις.

Σημειώνεται ότι και να προκύψουν πολιτικές ευθύνες από το 2001 που υπογράφηκε η σύμβαση -θητεία Τσοχατζόπουλου στο ΥΕΘΑ – μέχρι το 2009 που εξελίχθηκε η υπόθεση, έχουν, ήδη, παραγραφεί βάση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Τα 19 εμπλεκόμενα πρόσωπα έχουν κληθεί ενώπιον της εισαγγελέως, με την ιδιότητα του υπόπτου για την διάπραξη αδικημάτων και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες.

Η δικογραφία για την υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή διαφθοράς, ο οποίος και θα καλέσει σε απολογίες τους κατηγορούμενους.