Ξεκίνησε στην Καλαμάτα το 35ο “αιρετικό” Συνέδριο της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά

Αρχισαν σήμερα το πρωί στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, οι εργασίες του 35ου Συνεδρίου της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά.

Μετά την εκλογή του προεδρείου αναγνώστηκαν κι εγκρίθηκαν τα πρακτικά του προηγούμενου συνεδρίου, που έγινε στον Καναδά.

Ο τέως υπουργός και πρόεδρος του “Διαζώματος” Σταύρος Μπένος μίλησε για το ρόλο των πολιτών στην ανάδειξη των μνημείων, ο εμπορικός διευθυντής της “Οινομεσσηνιακής” Βαγγέλης Ξυγκώρος για τις επενδύσεις στη Μεσσηνία και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Μανιάτης για την οικονομία του νομού, τις επενδυτικές δραστηριότητες και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες. Το απόγευμα θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Στο μεταξύ, με τα εσω-ομοσπονδιακά ασχολείται ο Τύπος της Καλαμάτας. ΈΤσι,  η εφημερίδα “Φωνή”, στο πρώτο της θέμα,  γράφει: ” Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ προ των πυλών στη Μεσσηνιακή Ομογένεια!  Αρχίζει σήμερα συνέδριο στην Καλαμάτα, χωρίς τη νομιμοποίηση της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής-Καναδά. Παρέμβαση και καταγγελία από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Αποδήμων Μεσσηνίων, που καταγγέλλουν διασπαστικές ενέργειες με ίδρυση νέας Συνομοσπονδίας (Κάτι… σάπιο τελικά συμβαίνει στο ομογενειακό Μεσσηνιακό στρατόπεδο)”.

Η Panhellenic Post, με σειρά άρθρων της, ανέδειξε το πρόβλημα που έχει ενσκήψει στην Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία ενώ με άρθρα Γνώμης έχει ζητήσει να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις ώστε να διαφυλαχθεί η ενότητα της Ομοσπονδίας.

150a45b1ac92c991f76b0828371e402d_L

 

Η εφημερίδα eleftheriaonline.gr αναφέρεται στο Συνέδριο με το ακόλουθο κείμενο:

“Στην Καλαμάτα διοργανώνεται φέτος το 35ο Συνέδριο της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά σε εφαρμογή σχετικής απόφασης που ελήφθη στο προηγούμενο συνέδριο του Μόντρεαλ. Οι εργασίες ξεκινούν μεθαύριο Παρασκευή 26  και ολοκληρώνονται την Κυριακή 28 Ιουλίου στο αμφιθέατρο “Ν. Πολίτης” του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

“Η διοργάνωση αυτή στην Καλαμάτα είναι ουσιαστικά η απάντηση σε όλους αυτούς, που για δικούς τους λόγους επιθυμούσαν να αγνοήσουν το καταστατικό και να διοργανώσουν το φετινό Συνέδριο στις ΗΠΑ” σημειώνουν από τους διοργανωτές οι Θεόδωρος Τζαλαλής (α’ αντιπρόεδρος και συντονιστής του Θερινού Σχολείου), Τάσος Δημόπουλος (πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας και συντονιστής Περιφέρειας Οντάριο Καναδά) και ο Χρήστος Κάργας (συντονιστής Ανατολικών Πολιτειών ΗΠΑ). Πρόκειται για μία διαμάχη που έχει ξεκινήσει στα εσωτερικά της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, η οποία όμως ευτυχώς δεν στέρησε από τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα τη σημαντική αυτή διοργάνωση. Σύμφωνα με την οργανωτική ομάδα του 35ου Συνεδρίου ο πρόεδρος Βασίλης Μπεμπόνης και όσοι πρόσκεινται σε αυτόν επικαλέστηκαν την… κρίση στις ΗΠΑ, που θα εμποδίσει τη νεολαία να μεταβεί στην Ελλάδα με σκοπό να διατηρήσουν στην άλλη μεριά του Ατλαντικού το Συνέδριο. Οι διοργανωτές πάντως θεώρησαν ότι ένα Συνέδριο επί ελληνικού εδάφους θα μπορούσε πολύ περισσότερο να αναδείξει θέματα που έχουν να κάνουν με την ελληνική κρίση και να φέρει στην επιφάνεια πιθανές λύσεις μέσω των αποδήμων.

 

 

771b33362c1eecc115e7df6e76cd2c8c_L

Σύμφωνα πάντα με τους διοργανωτές του συνεδρίου της Καλαμάτας, 11 από τους συνολικά 17 συλλόγους που αποτελούν την ιστορική ομοσπονδία, έχουν ήδη δηλώσει τη στήριξη και τη συμμετοχή τους σε αυτό. Πρόκειται για τους συλλόγους:

• Pamisos & Amalia Messenian Society (MA)

• Ypapanti To Sotiros (MA)

• Brotherhood Dimou Koronis (Montreal)

• Logas Messenian Society (Laval: Quebec)

• Messenian Brotherhood of Canada (Montreal)

• Kalamata Association of Montreal

• Messinian Brotherhood of B.C. (Vancouver, BC)

• Finnikouda Lahanada Society (Chicago)

• Association Trifylion-Messinias (Toronto, Ontario)

• Panmessinian Association Papaflesas-Ipapanti (Toronto, Canada)

• Messenian Benevolent Association “Arisotmenis” (New York)

Παράλληλα δύο ακόμα σύλλογοι έχουν δηλώσει ότι “σέβονται την απόφαση του 34ου Συνεδρίου του Μόντρεαλ αν και δεν λαμβάνουν μέρος και πρόκειται για τους

• New Messenian Association “Papaflessas” (Chicago)

• Messenian Association of Michigan (Detroit)

Τρεις από τους συλλόγους έχουν ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής του συνεδρίου στη Βόρειο Αμερική και συγκεκριμένα οι Neo Kyma Messinias (Chicago), Syllogos Ypapanti (Chicago) και Navarino Messenian Society Chapter #15 (San Francisco), ενώ τέλος απέχει ο Navarino Society (Chicago).

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Σημαντική πάντως κρίνεται και η κίνηση ίδρυσης Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Μεσσηνιακών Οργανισμών, η οποία θα πραγματοποιηθεί ουσιαστικά στο προσεχές Συνέδριο. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Δημόπουλο, προσωρινό πρόεδρο της Συνομοσπονδίας στόχος του νεοϊδρυθέντος οργάνου είναι η σύσφιξη των σχέσεων με τους φορείς της διασποράς σε όλο τον κόσμο, σε συνεργασία πάντα με τους φορείς της πατρίδας και με παρεμβάσεις για εθνικά, πολιτιστικά και άλλα θέματα.

Προσωρινός αντιπρόεδρος είναι ο Αριστείδης Σούμπλης από την Ομοσπονδία Αυστραλίας και Ωκεανίας, ενώ στη διοικούσα επιτροπή συμμετέχει και ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Ωκεανίας Παρασκευάς Σωτηρόπουλος.

88c9db60db08f693776a4a523f26de7b_L

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 35ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

35ο Συνέδριο Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά

Καλαμάτα

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Αμφιθέατρο “Ν. Πολίτη”

Διεύθυνση: Παλαιό Στρατόπεδο, 24100, Καλαμάτα

 

26 – 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Παρασκευή 26 Ιουλίου

6-8 π.μ.

Εγγραφή Συνέδρων Σπουδαστική Εστία (είσοδος) Λακωνικής και Σφακιανάκη (γωνία).

Σάββατο 27 Ιουλίου

9 π.μ. – 11.30 μ.μ.

Αγιασμός

Κήρυξη Ενάρξεως Συνεδρίου

Εθνικοί Υμνοι Καναδά, ΗΠΑ και Ελλάδας

Χαιρετισμοί

Κανονισμοί Συνεδρίου – Διαπιστευτήρια Συλλόγων

Εκλογή Προεδρείου του Συνεδρίου (Προέδρου, Α’ Γραμματέα και Β’ Γραμματέα)

Ανάγνωση και Εγκριση των Πρακτικών του Συνεδρίου του 2011

11.30 π.μ. – 1.30 μ.μ.

1. Σταύρος Μπένος: Πρόεδρος “Διαζώματος”, τέως υπουργός. Ο ρόλος των πολιτών στην ανάδειξη των μνημείων.

2. Βαγγέλης Ξυγκώρος: Εμπορικός Διευθυντής “Οινομεσσηνιακή Α.Ε.” – Επενδύσεις στη Μεσσηνία.

3. Δημήτριος Μανιάτης: Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας – Η οικονομία της Μεσσηνίας: Επενδυτικές Δραστηριότητες και Επιχειρηματικές Ευκαιρίες στο Νομό μας

1.30 – 3 μ.μ.

Γεύμα

3 – 7 μ.μ.

Εργασίες Συνεδρίου

Αναφορά Προέδρου

Αναφορά Α’ Αντιπροέδρου (Θερινό Σχολείο)

Αναφορά Γενικού Γραμματέα

Αναφορά Ταμία

Αναφορές Κυβερνητών

Τροποποίηση Καταστατικού

5 – 7 μ.μ.

Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής

Εκλογές για την Ανάδειξη του Νέου Διοικητικού Συμβουλίου

Λήξη Συνεδρίου Παμμεσσηνιακής

9 μ.μ.

Δείπνο

Φοιτητική Εστία ΤΕΙ Πελοποννήσου (επί της οδού Λακωνικής και Σφακιανάκη)

 

Κυριακή 28 Ιουλίου

Καθεδρικός Ναός Καλαμάτας
“Υπαπαντή του Σωτήρος”

 

 

Ορκωμοσία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου

(Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας)

1.30 – 4.30 μ.μ.

Παγκόσμια Συνομοσπονδία Μεσσηνιακών Οργανισμών (Επικύρωση Καταστατικού)

Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής

Εκλογές για την Ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου

Λήξη Συνεδρίου Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας

*Με στοιχεία από  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – http://www.eleftheriaonline.gr- εφημερίδα “Φωνή”-