Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές στην Κρήτη. Σε πύρινο κλοιό Σέριφος και Ρόδος

Ρόδος, Μεσαρά και Σέριφος φλέονται από επικίνδυνες πυρκαγιές. Τα επικίνδυνα πύρινα μέτωπα είναι προς το παρόν εκτός ελέγχου, ενώ στην Κρήτη κινδυνεύουν ζωές.

Τις προσπάθειες για έλεγχο των πυρκαγιών δυσχεραίνουν οι καιρικές συνθήκες ν.

Ειδικότερα, δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν για την κατάσβεση φωτιάς που μαίνεται «πολύ κοντά» σε κατοικίες του οικισμού Μεγάλο Λιβάδι στη Σέριφο, στην περιοχή Αγία Μαρίνα.

Η φωτιά κατακαίει χαμηλή βλάστηση, ενώ δεν απειλούνται ανθρώπινες ζωές.

Ωστόσο το μέτωπο κινείται προς την κατοικημένη περιοχή του Κουταλά. Οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε προληπτική εκκένωση των οικισμών Κουταλάς και Μεγάλο Λιβάδι, καθώς υπάρχουν πολλά ταυτόχρονα μέτωπα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καεί δύο σπίτια.

Επί τόπου επιχειρούν ένα όχημα της πυροσβεστικής, ένα όχημα των ΟΤΑ, ένα ιδιωτικό βυτιοφόρο, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη, συνεπικουρούμενα από 9μελές πεζοπόρο τμήμα.

Ανεξέλεγκτη μαίνεται στην περιοχή της Μεσαράς η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε περίπου στις 12:00 το μεσημέρι, πάνω από το χωριό Αληθινή, απέναντι από τις Μοίρες.
Λίγο πριν τις 5.30 το απόγευμα χτύπησαν οι καμπάνες στο χωριό Αντισκάρι, προκειμένου να απομακρυνθούν οι κάτοικοι, ενώ νωρίτερα κινδύνεψε και ο οικισμός Παϊγαδάκια.

Οι φλόγες έχουν τυλίξει χορτολιβαδική έκταση, ενώ, σύμφωνα με δηλώσεις της δημάρχου, Μαρίας Πετρακογιώργη, υφίσταται κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές. Η ίδια με δηλώσεις της στο “Σκάι” είπε ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Στο σημείο έχει σπεύσει μεγάλη πυροσβεστική δύναμη, 47 πυροσβέστες με 21 οχήματα και τρία ελικόπτερα, ωστόσο πνέουν ισχυροί άνεμοι που καθιστούν πολύ δύσκολες τις προσπάθειες περιορισμού της φωτιάς, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από σπίτια.

Φωτιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι και στην περιοχή Παρακαλούρι Νεάπολης, στο νομό Λασιθίου, όπου έχουν σπεύσει δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγίου Νικολάου καταβάλλοντας προσπάθειες να την θέσουν υπό έλεγχο.

Στην περιοχή Ίστριο της νότιας Ρόδου, οι φλόγες έχουν τυλίξει δασική έκταση. Πρόκειται για μέτωπο δύο χιλιομέτρων και η φωτιά μαίνεται σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Για την κατάσβεσή τους επιχειρούν 21 άνδρες της πυροσβεστικής με εννέα οχήματα,τετραμελές πεζοπόρο τμήμα και τέσσερα αεροσκάφη.

Η φωτιά είναι εκτός ελέγχου και υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει προβλήματα σε μικρά χωριά της νότιας Ρόδου και για ένα από αυτά, το Βάτι, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκκένωσής του.

Στην περιοχή επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες και πνέουν ισχυροί άνεμοι.