Μετά τις συνομιλίες Σαμαρά – Λέττα: Ελλάδα – Ιταλία συμμαχία!..

Σε κλίμα που μόνον το τραγικό δυστύχημα που έπληξε τους Ιταλούς καθ’ ον χρόνο  ο Ιταλός Πρωθυπουργός κ. Ενρίκο Λέττα ευρίσκετο σην Αθήνα, σκίαζε, σε απόλυτη, όμως,ταύτιση απόψεων των δύο πλευρών, αλλά και συντονισμό δράσεων για την αντιμτώπιση της οικονομικής κρίσης,  διεξήχθησαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι Ελληνo-Ιταλικές συνομιλίες μεταξύ των πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Ενρίκο Λέττα.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Σαμαράς, σε άψογα Ιταλικά εξέφρασε την συμπαράστασή του και των Ελλήνων στο φονικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή 39 ανθρώπων.

Η Ελλάδα δείχνει πως θα βγει από την κρίση και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ιταλία και την Ευρώπη, είπε ο Λέττα κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των δυο πρωθυπουργών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τον Οκτώβριο ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να προσκληθεί στη Ρώμη για το συντομισμό των προεδριών της Ε.Ε. το 2014 ( η Ελλάδα το α’ εξάμηνο, η Ιταλία το β’)

Η Ιταλία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως οι θυσίες δεν αποτελούν αυτοσκοπό αλλά εργαλείο για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους.

Αντώνης Σαμαράς και Ενρίκο Λετα συζήτησαν τόσο για την κρίση στην ευρωζώνη όσο και για τον αγωγό ΤΑΡ που περνάει και από τις δυο χώρες και μεταφέρει αέριο στο Αζερμπαϊτζάν.

Η Μεσόγειος θα παίξει τα επόμενα χρόνια σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης είπε ο κ. Σαμαράς, υπογραμμίζοντας με νόημα πως η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP αποτελεί τεράστια επιτυχία για τις δύο χώρες και πρόσθεσε: «βρισκόμαστε στην αρχή μιας στρατηγικής που θα αναβαθμίσει τις χώρες μας».

Τον προσεχή Σεπτέμβριο θα γίνει ελληνοϊταλική συνάντηση ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2014 και από την Ιταλία το δεύτερο εξάμηνο. Επιθυμία των δυο χωρών είναι να υπάρχουν κοινοί στόχοι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι πρωταρχικός στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και αφού επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η Ελλάδα θα στραφεί στην ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας.
Αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει τις δηλώσεις της Επιτρόπου Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ πως «η τρόικα τελείωσε» και το ΔΝΤ πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρώπη.

Με στοιχεία από NewsIt.gr