Ισπανία: Ελεύθερος προσωρινά ο μηχανοδηγός του μοιραίου τρένου

Στιγμιαίο λάθος χαρακτήρισε ο Φρανσίσκο Γκαρθόν, μηχανοδηγός του μοιραίου τρένου που εκτροχιάστηκε στη νότια Ισπανία και παρέσυρε στο θάνατο 79 ανθρώπους, τη στιγμή της τραγωδίας.

 

Ο 52 ετών Γκαρθόν αφέθηκε ελεύθερος μέχρι να δικαστεί. Οι όροι αποφυλάκισής του είναι να εμφανίζεται τακτικά στο δικαστήριο, να μην φύγει από τη χώρα και να παραδώσει το διαβατήριό του αλλά και να μην οδηγήσει ξανά τρένο.

Κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Κατηγορείται επίσης «για τις ανθρωποκτονίες 79 ατόμων καθώς και για άλλες παραβάσεις οι οποίες προκάλεσαν σωματικές βλάβες σε επιβάτες της αμαξοστοιχίας», δήλωσε ο δικαστής Λουίς Αλάεζ.

Είχε τεθεί υπό κράτηση από την Πέμπτη, ενώ κατηγορείται ότι οδηγούσε την αμαξοστοιχία με ταχύτητα πολύ μεγαλύτερη του επιτρεπόμενου ορίου.

Σε κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση, την Κυριακή, ο Γκαρθόν παραδέχτηκε ότι είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για στιγμιαίο λάθος, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές –ο κρατικός σιδηροδρομικός φορέας Renfe, η κρατική σιδηροδρομική εταιρεία ADIF καθώς και δύο ασφαλιστικές εταιρείες- δεν ζήτησαν τη φυλάκιση του Γκαρθόν εν αναμονή της δίκης, αφού, όπως υποστήριξαν, δεν θεωρείται ύποπτος φυγής, ανακοίνωσε το δικαστήριο.

newsit.gr