Aποκαλυπτικές εικόνες από το λιώσιμο των πάγων

Η Αρκτική είναι το μεγάλο θύμα του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.
Ένα σπάνιο βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο που ασχολείται με το λιώσιμο των πάγων στο Βόρειο Πόλο.Οι πάγοι λιώνουν από το 2002 ενώ φέτος η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη εφόσον η θερμοκρασία ανέβηκε σχεδόν 3 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα η τήξη των πάγων δημιούργησε ένα περίεργο φαινόμενο, μια έκταση που πλέον θυμίζει λίμνη όπως θα δείτε στο βίντεο.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΞΗ ΤΩΝ ΠΑΓΩΝ

Ερευνητές από το Κέμπριτζ και το Εράσμειο πανεπιστήμιο της Ολλανδίας χρησιμοποίησαν οικονομικά μοντέλα για να υπολογίσουν τις συνέπειες από την απελευθέρωση των 50 γιγατόνων μεθανίου που εκτιμάται ότι βρίσκονται αποθηκευμένοι στο μόνιμο πάγο της θάλασσας της ανατολικής Σιβηρίας.

Κατέληξαν στο αστρονομικό ποσό των 60 τρισεκατομμυρίων, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο μέγεθος της παγκόσμιας οικονομίας πέρυσι.

Κυβερνήσεις και όμιλοι διαφόρων κλάδων περίμεναν ότι οι συνέπειες της ανόδου των θερμοκρασιών για την Αρκτική θα έχουν οικονομικά οφέλη, επιτρέποντας την εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και επισπεύδοντας τα ταξίδια των πλοίων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Οι επιστήμονες όμως οι οποίοι μελετούν το φαινόμενο και για πρώτη φορά ποσοτικοποίησαν τις επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία, μιλούν για μια «οικονομική ωρολογιακή βόμβα».

Read more: http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/330050/apokalyptikes-eikones-apo-to-liosimo-ton-pagon#ixzz2aQCmT0zf