Στο 23% ο ΦΠΑ για καφέδες, χυμούς και αναψυκτικά με delivery

Στη δημοσιότητα δόθηκε η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση με το delivery να είναι πλέον… ζημιογόνο για τους πελάτες!

Ο ΦΠΑ μειώνεται από 23% σε 13% στην εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών επιχειρήσεων. Στην ίδια κατηγορία συμπεριλαμβάνονται και τα σούπερ μάρκετ που διαθέτουν έτοιμο, προς κατανάλωση, φαγητό π.χ. ψητά κοτόπουλα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο στο 23% παραμένει ο φόρος για παράδοση (delivery) μη αλκοολούχων ποτών (χυμών, ροφημάτων αναψυκτικών).

Το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει ότι εξαιρείται από τη ρύθμιση η εκμετάλλευση των κέντρων διασκέδασης και η διάθεση ποτών που περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία, αφού υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%.
Τι ισχύει για τα ξενοδοχεία

Στον μειωμένο συντελεστή υπάγονται και οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα στους ειδικούς χώρους εστίασης που διαθέτόυν, καθώς και στα δωμάτια ως υπηρεσία εξυπηρέτησης δωματίου (room service).

Υπενθυμίζεται ότι οι καταναλώσεις του μίνι μπαρ που υπάρχει εντός των δωματίων αποτελούν παραδόσεις αγαθών, οι οποίες χρεώνονται με τον οικείο συντελεστή ΦΠΑ κάθε αγαθού. Όσον αφορά στα μη αλκοολούχα ποτά (καφέδες, αναψυκτικά κλπ), τα είδη αυτά υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ στην περίπτωση που παραδίδονται ως αγαθά στους πελάτες. Αντιθέτως, υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ όταν αποτελούν παροχή υπηρεσίας εστίασης, δηλαδή στην περίπτωση που σερβίρονται στο δωμάτιο στο πλαίσιο της υπηρεσίας εξυπηρέτησης δωματίου ή διατίθενται για επιτόπια κατανάλωση στους χώρους εστίασης του ξενοδοχείου, ανεξάρτητα από τον τρόπο εξυπηρέτησης των πελατών (λήψη παραγγελιών από σερβιτόρους ή self service).

Στην περίπτωση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, όταν παρέχονται περισσότερες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής, υπό την προϋπόθεση ότι ο διαχωρισμός στους επί μέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, γίνεται δεκτό η διάκριση μεταξύ των διαφορετικών συντελεστών, γίνεται ως εξής:

-Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.

-Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%), ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.

-Διαμονή με πλήρη διατροφή (full board): 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή, ως αντιπαροχή για πρωινό και δύο γεύματα.

-Διαμονή με το σύστημα aIl incIusive (πλήρης διατροφή) περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στην ενιαία τιμή, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, δραστηριότητες διασκέδασης, απασχόλησης παιδιών (animation), αθλητικές υπηρεσίες κ.α.

-65% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (6,5%), ωξ αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διαμονή.

-25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης.

-10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και τις λοιπές παροχές του πακέτου.

Το ΥΠΟΙΚ προσθέτει ότι «πρόκειται για μέτρο προσωρινό, το οποίο θα εφαρμοστεί πιλοτικά κατά τη διάρκεια του ανωτέρω αναφερόμενου χρονικού διαστήματος, με σκοπό να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις του στην τόνωση της αγοράς και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προκειμέvου να αποφασισθεί η περαιτέρω εφαρμογή του, εφόσον δεν παρατηρηθεί σημαντική μείωση των εσόδων».

Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/258767/sto-23-o-fpa-gia-kafedes-kai-anapsyktika-me-delivery#ixzz2aY7h0yUZ