Συλλήψεις, προσαγωγές και… άρωμα τρομοκρατίας

Jul 30, 2013 @ 15:39

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί ένα θρίλερ με άρωμα τρομοκρατίας, στο οποίο εμπλέκονται Έλληνες και Κούρδοι με Τουρκική υπηκοότητα. Η αστυνομία δεν έχει κάνει την παραμικρή επίσημη ανακοίνωση, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κόρινθο και Χίο, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη όσων εμπλέκονται στην υπόθεση

Σε συνολικά 12 προσαγωγές, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχει προχωρήσει η αντιτρομοκρατική τις τελευταίες ώρες στο πλαίσιο ερευνών, μετά τον εντοπισμό τα ξημερώματα φουσκωτού σκάφους μεταξύ Χίου και Οινουσσών με όπλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η Τηλεόραση του ΣΚΑΙ, στο πλοίο (το φουσκωτό μήκους  7 μέτρων, κατασχέθηκε) επέβαιναν τέσσερα άτομα, δύο Έλληνες και δύο αλλοδαποί, ενδεχομένως Τούρκοι.

Το φουσκωτό σταμάτησε περίπολος του Λιμενικού Σώματος, για έλεγχο.

Πάνω στο πλοίο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, βρέθηκαν χειροβομβίδες, όπλα, Αυτόματα κ.α.

Τα άτομα που συνελήφθησαν βρίσκονται στο Λιμεναρχείο Χίου ενώ στην ξηρά έχει ξεκινήσει μία μεγάλη επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας να ελέγξει τα σπίτια των συλληφθέντων (ενδεχομένως και άλλα) στην Κόρινθο, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Το γεγονός ότι τις έρευνες τις πραγματοποιεί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία προδιαθέτει για πιθανή εμπλοκή σε τρομοκρατικές ενέργειες, χωρίς να αποκλείεται να πρόκειται είτε για εμπόριο όπλων ή για οτιδήποτε άλλο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, στον έλεγχο που ακολούθησε βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 αντιαρματικοί όλμοι, 4 χειροβομβίδες, 2 πιστόλια, 200 σφαίρες, καθώς και εκρηκτικοί μηχανισμοί. Οι δύο Έλληνες και οι δύο αλλοδαποί συνελήφθησαν και το φουσκωτό τους, οδηγήθηκε στο λιμάνι του νησιού.

Κατά την ανάκριση των δύο αλλοδαπών, προέκυψε πως αυτοί ήταν Κούρδοι που ζούσαν στην Τουρκία. Όπως είπαν ζήτησαν από τους δύο Έλληνες να τους μεταφέρουν στην Τουρκία και εκείνοι δέχτηκαν. Όλα αυτά λίγες μέρες μετά τη ”βροχή” τουρκικών δημοσιευμάτων που ανέφεραν ότι δήθεν η Ελλάδα έχει δώσει καταφύγιο σε τρομοκράτες για επιθέσεις στην Τουρκία και τις ΗΠΑ. Η εφημερίδα ”Ζαμάν” μάλιστα ισχυριζόταν (χωρίς στοιχεία, φυσικά!) ότι στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Λαύριο εκπαιδεύονται μέλη του επαναστατικού κόμματος απελευθέρωσης (DHKP/C), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση, με τις ελληνικές αρχές να κάνουν τα στραβά μάτια.

ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας από τους Έλληνες, ο οποίος είναι 22 ετών, σπουδαστής στην Σχολή του Εμπορικού Ναυτικού στον Ασπρόπυργο, δήλωσε ότι προσελήφθη με αμοιβή 500 ευρώ, για να οδηγήσει το φουσκωτό στην Τουρκία και ότι δεν ήξερε τι μετέφερε.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής συγκεντρώνουν οι δύο Τούρκοι υπήκοοι, οι οποίοι είναι γνωστοί στις αρχές για ένοπλη δράση στη χώρα τους, αλλά και ο ένας Έλληνας συνεργάτης τους. Εκτιμάται ότι ο οπλισμός και τα εκρηκτικά προορίζονταν για ενέργειες που είχαν σχεδιαστεί να γίνουν στην Τουρκία.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις από την ΕΛΑΣ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ

 

Το χρονικό, οι πρώτες συλλήψεις και οι φωτογραφίες από το φουσκωτό

Όλα ξεκίνησαν τα ξημερώματα όταν οι άνδρες του λιμενικού εντόπισαν ένα σκάφος 7 περίπου μέτρων να κινείται ανάμεσα στην Χίο και τις Οινούσσες. Περιπολικό του λιμενικού έφτασε γρήγορα στο σημείο και το ακινητοποίησε.

Όπλα και εκρηκτικά μέσα στο φουσκωτό

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, στον έλεγχο που ακολούθησε βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 αντιαρματικοί όλμοι, 4 χειροβομβίδες, 2 πιστόλια, 200 σφαίρες, καθώς και εκρηκτικοί μηχανισμοί. Οι δύο Έλληνες και οι δύο αλλοδαποί συνελήφθησαν και το φουσκωτό τους, οδηγήθηκε στο λιμάνι του νησιού.

Όπλα και αντιαρματικοί όλμοι - ΦΩΤΟ από Λιμενικό Σώμα
Όπλα και αντιαρματικοί όλμοι – ΦΩΤΟ από Λιμενικό Σώμα
Χειροβομβίδες, σφαίρες και εκρηκτικοί μηχανισμοί - ΦΩΤΟ από Λιμενικό Σώμα
Χειροβομβίδες, σφαίρες και εκρηκτικοί μηχανισμοί – ΦΩΤΟ από Λιμενικό Σώμα

Κατά την ανάκριση των δύο αλλοδαπών, προέκυψε πως αυτοί ήταν Κούρδοι που ζούσαν στην Τουρκία. Όπως είπαν ζήτησαν από τους δύο Έλληνες να τους μεταφέρουν στην Τουρκία και εκείνοι δέχτηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Κούρδοι έδωσαν από 500€ στον κάθε Έλληνα για να τους οδηγήσουν στα Τουρκικά παράλια.

”Δεν γνωρίζαμε τι έκρυβε το φουσκωτό. Εμάς μας πλήρωσαν και δεχθήκαμε να τους πάμε” ανέφεραν σύμφωνα με την τηλεόραση του ΣΚΑΙ, οι δύο Έλληνες κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Πρόκειται για έναν 21χρονο που φοιτούσε στην Σχολή Εμπορικού Ναυτικού στον Ασπρόπυργο και έναν 51χρονο από τη Θεσσαλονίκη, που σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι συνεργάσιμος.

Το φουσκωτό των συλληφθέντων - ΦΩΤΟ από politischios.gr
Το φουσκωτό των συλληφθέντων – ΦΩΤΟ από politischios.gr

Σύμφωνα με πηγές από το Γενικό Επιτελείο Στρατού τα όπλα δεν φέρουν σειριακούς αριθμούς και δεν προέρχονται από το οπλοστάσιο του ελληνικού στρατού αν και για προληπτικούς λόγους έχουν ξεκινήσει καταμετρήσεις σε όλες τις μονάδες.

Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό ότι έγιναν άλλες δύο συλλήψεις στη Χίο. Σύμφωνα με το politischios.gr οι δύο άνδρες συνελήφθησαν όταν οι λιμενικοί θεώρησαν ύποπτες τις κινήσεις τους κοντά στο σημείο που είχε αγκυροβολήσει το σκάφος. Στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου τους, εντοπίστηκε ένα σωσίβιο, σχοινί και άλλα αντικείμενα…

Το αυτοκίνητο των συλληφθέντων - ΦΩΤΟ από ploitischios.grΤο αυτοκίνητο των συλληφθέντων – ΦΩΤΟ από ploitischios.gr
Αλλεπάλληλες προσαγωγές και έρευνες της αντιτρομοκρατικής

Από την πρώτη στιγμή την υπόθεση ανέλαβε η αντιτρομοκρατική που έχει προχωρήσει σε 14 προσαγωγές από την Αθήνα, την Κόρινθο και τη Θεσσαλονίκη. Ιδιαίτερη σημασία δίνουν τα όσα έγιναν στην οδό Τζαβέλα στα Εξάρχεια στην Επιτροπή Αλληλλεγγύης των Κούρδων.

Εκεί έφτασαν από τα όσα τους είπε ο ένας από τους δύο Κούρδους που επέβαιναν στο φουσκωτό. Όταν τον ρώτησαν για διεύθυνση κατοικίας, τους είπε πως το σπίτι του βρίσκεται στην οδό Τζαβέλα 3. Εκεί δηλαδή όπου βρίσκεται η
Επιτροπή Αλληλλεγγύης των Κούρδων.

Όταν λοιπόν μπήκαν οι άντρες της αντιτρομοκρατικής, πλησίασαν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, διαπίστωσαν πως τα άτομα που βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα, είχαν αρχίσει να καταστρέφουν αρχεία.

Τα τουρκικά δημοσιεύματα για… καταφύγια Κούρδων τρομοκρατών στην Ελλάδα

Όλα αυτά λίγες μέρες μετά τη ”βροχή” τουρκικών δημοσιευμάτων που ανέφεραν ότι η Ελλάδα έχει δώσει καταφύγιο σε τρομοκράτες για επιθέσεις στην Τουρκία και τις ΗΠΑ.

Η εφημερίδα ”Ζαμάν” μάλιστα ισχυριζόταν ότι στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Λαύριο εκπαιδεύονται μέλη του επαναστατικού κόμματος απελευθέρωσης (DHKP/C), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση, με τις ελληνικές αρχές να κάνουν τα στραβά μάτια.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πρωταρχικός στόχος είναι να διαπιστωθεί αν οι Κούρδοι συλληφθέντες ανήκουν στο DHKP/C και έχουν πάρει μέρος σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Το Χρονικό από το NewsIt.gr

*Φωτογραφία πρώτης σελίδος, από το Newpost.gr. To Φουσκωτό σκάφος στο λιμάνι της Χίου.