To 3D πάει στο διάστημα!

Η νέα επανάσταση στον χώρο της πληροφορικής είναι το 3D printing. Όλοι θέλουν να αποκτήσουν τον δικό τους εκτυπωτή 3D και γιατί όχι και οι αστροναύτες. Η NASA αποφάσισε λοιπόν να μεταφέρει ένα τέτοιο μηχάνημα στοδιάστημα για τις ανάγκες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Πριν σκεφτείτε “μα είναι ογκώδη αυτά τα μηχανήματα”, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο συγκεκριμένος εκτυπωτής έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με τη NASA και έχει το μέγεθος ενός κουτιού παπουτσιών, ενώ παράλληλα είναι κατασκευασμένος ειδικά για να λειτουργεί υπό συνθήκες μικροβαρύτητας. Ο εκτυπωτής 3D θα μεταφερθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) κάποια στιγμή μέσα στο 2014.

Πριν όμως ο εκτυπωτής κατακτήσει το διάστημα, θα δοκιμαστεί εν πτήσει στο τέλος αυτού του καλοκαιριού. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τη NASA και την εταιρεία Made in Space, είναι φυσικά να μην διαχέεται το υλικό που χρησιμοποιείται για την τρισδιάστατη εκτύπωση.

Ως προς τον σκοπό για τον οποίο η NASA στέλνει τον εκτυπωτή εκτός ατμόσφαιρας, είναι για να εκτυπώνει μικρά εξαρτήματα που χρειάζονται στον σταθμό, όπως συνδετικά κλιπ και πόρπες, και άλλα μικροεργαλεία. Φήμες λένε ότι η NASA πειραματίζεται επίσης με έναν ακόμη εκτυπωτή, με σκοπό την παραγωγή… πίτσας!