Ο Κυπριακός Τύπος, 2 Αυγούστου 2013

Το πράσινο φως που δόθηκε στην Τράπεζα Κύπρου για άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η έκκληση του συνεργατικού κινήματος για αποτροπή πώλησης των μετοχών του σε ιδιώτες, το ενδεχόμενο λύσης-πακέτο για το φυσικό αέριο και το Κυπριακό, η επιβολή ποινής στους καταδικασθέντες για την έκρηξη στο Μαρί, η μειωμένη προσέλευση ασθενών στα κρατικά νοσηλευτήρια μετά την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας που αφορά νοσήλια και τέλη, και τα μέτρα που μελετώνται για πάταξη της βίας στα γήπεδα, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Άνοιξε η πόρτα για φθηνή ρευστότητα”, γράφει ότι ο συνδυασμός της αποκατάστασης του αντισυμβαλλόμενου καθεστώτος και της έγκρισης στις αρχές Ιουλίου για τη χρήση των ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και ομολόγων εγγυημένων από αυτήν, θα οδηγήσει σε μείωση του δανεισμού μέσω του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας, καθώς η Τράπεζα Κύπρου θα μπορεί να χρηματοδοτείται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Γράφει, επίσης, ότι καθημερινή είναι η ηλεκτρονική ενημέρωση της Κυβέρνησης για τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο τεμάχιο 12 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Επίσης, γράφει ότι μειωμένη κατά περίπου 50% ήταν η προσέλευση ασθενών στα δημόσια νοσηλευτήρια κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Ανάσα για την Τράπεζα, βαρίδι για το κράτος”, γράφει ότι ανοίγουν οι στρόφιγγες χρηματοδότησης της Τράπεζας Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με ευνοϊκότερους μάλιστα όρους και επιτόκιο 0,5%, όμως το “αντίτιμο” θα είναι το “κούρεμα” των κυπριακών ομολόγων. Γράφει, επίσης, ότι οριστική και αμετάκλητη είναι η παραίτηση του Σόλωνα Κασίνη από τη θέση του Αντιπροέδρου της ΚΡΕΤΥΚ, και ότι το νέο σχήμα και ο νέος ρόλος της ΚΡΕΤΥΚ ήταν η κύρια διαφωνία του κ. Κασίνη που οδήγησε στην απόφαση παραίτησής του. Επίσης, γράφει ότι το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας, με την επιβολή ποινής στους τέσσερεις καταδικασθέντες, ρίχνει σήμερα την αυλαία του πρώτου σκέλους τιμωρίας των όσων ευθύνονται για τη φονική έκρηξη στο Μαρί.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Εξελίξεις σε πολλά μέτωπα”, γράφει ότι πρακτικά βήματα ομαλοποίησης της κατάστασης στον χρηματοπιστωτικό τομέα καταγράφονται μετά την έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης. Γράφει, επίσης, ότι ομαλά κύλησε η χθεσινή πρώτη ημέρα εφαρμογής της νέας νομοθεσίας που αφορά νοσήλια και νέα τέλη στα κρατικά νοσοκομεία, και φαίνεται ότι το στοίχημα κερδίζεται στις Πρώτες Βοήθειες, αφού το τέλος των 10 ευρώ, όπως διαπιστώνεται, λειτουργεί αποτρεπτικά, οδηγώντας σε μείωση της αδικαιολόγητης τα τελευταία χρόνια προσέλευσης ασθενών. Επίσης, γράφει ότι υπάλληλοι και αξιωματούχοι στο Δήμο Λεμεσού απολάμβαναν μέχρι χθες ακόμη το προνόμιο να χρησιμοποιούν υπηρεσιακά οχήματα ακόμη και για τις προσωπικές τους διακινήσεις.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Δεσμεύσεις ζητά ο Συνεργατισμός”, γράφει ότι η ηγεσία του συνεργατικού κινήματος, για να προλάβει κινδύνους ιδιωτικοποίησης, ζητά από την Κυβέρνηση, η οποία είναι σήμερα ο κύριος μέτοχος με το 99%, να δεσμευτεί και να προχωρήσει σε ρυθμίσεις ώστε να αποκλειστεί οποιαδήποτε πιθανότητα να πωληθούν οι μετοχές σε ιδιώτες. Γράφει, επίσης, ότι ο Νίκος Ζήγρας, πρώην στενός συνεργάτης και εξάδελφος του Νίκου Τσοχατζόπουλου, κατέδειξε τον Τσοχατζόπουλο ως παραλήπτη όλων των χρημάτων από τα εξοπλιστικά των Tor-M1 σε συνεργασία με τους Ντίνο Μιχαηλίδη, Βλάση Καμπούρογλου, Φουάντ Αλ Ζαγιάτ Φουάντ και Γιάννη Σμπώκο. Επίσης, γράφει ότι στην Τράπεζα Κύπρου άρχισε η μετατροπή σε μετοχές του 10% και η διαδικασία απελευθέρωσης του ποσοστού των καταθέσεων με τόκους από τον Μάρτιο.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Daily”, υπό τον τίτλο “Πόλεμο κατά των κακοποιών”, γράφει ότι υπό κάλυψη αστυνομικοί με την εξουσία να απαγορεύουν την είσοδο χούλιγκαν σε αθλητικούς χώρους, ακόμα και πριν παρουσιαστούν σε δικαστήρια, είναι ένα από τα εργαλεία που συζητούνται για πρόληψη της βίας στα γήπεδα. Επίσης, δημοσιεύει φωτογραφία ατόμων που περιμένουν στη σειρά στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, και γράφει ότι τέθηκαν χθες σε ισχύ τα νέα μέτρα στα κρατικά νοσηλευτήρια, με ελάχιστα προβλήματα. Γράφει, επίσης, ότι το συνεργατικό κίνημα θα μπορέσει να αγοράσει τις μετοχές του από το κράτος και τον “αποκλειστικό κάτοχο” σε πέντε χρόνια, όπως ανέφερε χθες ο απερχόμενος Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο “Νέα τέλη κρατούν τους ασθενείς μακριά”, γράφει ότι ο αριθμός των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία μειώθηκε κατά τα ήμισυ εν μία νυκτί με τη χθεσινή εισαγωγή νέων τελών, όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης. Γράφει, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε χθες το πράσινο φως στην Τράπεζα Κύπρου να επαναρχίσει την άντληση ρευστότητας από το ευρωσύστημα, καταθέτοντας κρατικά ομόλογα ως εγγύηση. Επίσης, γράφει ότι 87% των προσφύγων στην Κύπρο δήλωσαν, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ, ότι θα εγκατέλειπαν την Κύπρο εάν είχαν τη δυνατότητα να το πράξουν, αφού δεν βλέπουν οποιονδήποτε τρόπο για βελτίωση της ζωής τους στο νησί.

Η εβδομαδιαία “Γνώμη”, υπό τον τίτλο “Απόρρητο σχέδιο: `Κωδικός σταθερότητας` “, γράφει ότι προωθείται λύση πακέτο από τις ΗΠΑ για το φυσικό αέριο και το Κυπριακό, και ότι η εφαρμογή του σχεδίου τροχοδρομείται με το ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα. Γράφει, επίσης, ότι ο πρώτος “ναός” του τζόγου στις ελεύθερες περιοχές φαίνεται να έχει βρει τον στρατηγικό του επενδυτή που, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, είναι η Εκκλησία της Κύπρου. Επίσης, γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης υπερασπίζεται τα δικά του συμφέροντα και αυτά της πλουτοκρατίας, και ήθελε να διασπείρει το κούρεμα σε όλους τους καταθέτες για να ελαχιστοποιήσει το κούρεμα των άμεσων συνεργατών του.

Η εβδομαδιαία “Το Κυπριακό Ποντίκι”, υπό τον τίτλο “Τί παίζει με το φυσικό αέριο”, γράφει ότι, παρά τα βήματα που έχουν γίνει από την παρούσα διακυβέρνηση στο θέμα της εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και κυρίως του φυσικού αερίου, αυτά που δεν γίνονται και τα οποία άπτονται θεμάτων εθνικής ασφάλειας και γενικότερης εξωτερικής πολιτικής είναι σημαντικότερα και προκαλούν σωρεία ερωτημάτων, στο βαθμό να προκαλείται εύλογη υποψήφια περί διασύνδεσης φυσικού αερίου και Κυπριακού. Γράφει, επίσης, ότι σιγά-σιγά βγαίνει στη φόρα η ασυδοσία της πενταετίας Χριστόφια και ότι “έτρωγαν με δέκα μασέλες”. Επίσης, αναφέρεται στις αποκαλύψεις των αποχαρακτηρισθέντων βρετανικών πρωθυπουργικών αρχείων κατά την περίοδο 1980-1983.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)