Ερίζουν τώρα για τη νομιμότητα των δύο Δ.Σ. και των δύο προέδρων οι Μεσσήνιοι ομογενείς

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Συνέχεια στο “σίριαλ” της Παμμεσσηνακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά καθώς, μετά την πραγματοποίηση του 35ου Συνεδρίου στην Καλαμάτα από ένα κομμάτι (κυρίως Καναδών) της Ομοσπονδίας, η υπό τον Πρόεδρο Βασίλη Μπεμπόνη Παμμεσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ως  αυθαίρετο και αντικαταστατικό το Συνέδριο της Καλαμάτας, αμφισβητεί τις αποφάσεις που ελήφθησαν και επιμένει στην πραγματοποίηση του “κανονικού” Συνεδρίου στην Αμερική, τέλος Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου.

Στην ίδια ανακοίνωση, αμφισβητείται η νομιμότητα των μελών που εκπρσωπήθηκαν στην Καλαμάτα, γίνεται λόγος για “τρίωρη συνάντηση” αντί τριήμερου Συνεδρίου και επισημαίνεται ότι <αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών ήταν ο διασυρμός της ιστορικής μας οργάνωσης με δυσφημιστική πληρωμένη καταχώρηση στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» και αποστολή δελτίων Τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε. που έκαναν λόγο για «διάσπαση»  της  Παμμεσσηνιακής  Ομοσπονδίας  Αμερικής  και  Καναδά  αλλά  και διασυρμό  στις  Τοπικές  Αρχές  και  τους  συμπατριώτες  μας  στη  γενέτειρα  σε  μία κρίσιμη εποχή για όλους>.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, υπογραφόμενη από τον πρόεδρο κ. Μπεμπόνη, έχει ως εξής:

<Σάββατο, 3 Αυγούστου 2013

Προς:  Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας

Μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων μελών της Ομοσπονδίας

Μεσσήνιους Αμερικής Καναδά

Θέμα: 35ο Συνέδριο Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας

Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,

Παρά  τις  επανειλημμένες  προσπάθειές  μας  να  διατηρήσουμε  την  ενότητα  στην Ομοσπονδία μας και να αναζητήσουμε λύση στη διαφωνία που είχε προκύψει για τον τόπο διεξαγωγής του 35ου Συνεδρίου μας ο αντιπρόεδρος κ. Θ. Τζαλαλής και ορισμένα μέλη μας επέμεναν στην πραγματοποίηση του στην Ελλάδα.

Καταπατώντας  το  Καταστατικό  της  Ομοσπονδίας  μας,  αγνοώντας  τη  συλλογική απόφαση της πλειοψηφίας των Συλλόγων μας για πραγματοποίηση του Συνεδρίου στις Η.Π.Α. στο τέλος Οκτωβρίου‐αρχές Νοεμβρίου και ενεργώντας ως “πρόεδρος” ο κ. Τζαλαλής συγκάλεσε με αυθαίρετο τρόπο συνέδριο για τις 26 και 27 Ιουλίου 2013  στην  Καλαμάτα.  Τελικώς  πραγματοποιήθηκε  αντί  για  συνέδριο  μία τρίωρη συνάντηση 36 ατόμων σε σχολική αίθουσα της Καλαμάτας στις 27 Ιουλίου 2013.

Η συνάντηση αυτή δε συνιστά συνέδριο για τους ακόλουθους λόγους:

‐Οι 10 Σύλλογοι που υποτίθεται ότι εκπροσωπήθηκαν δεν έστειλαν την οικονομική εισφορά τους ως όφειλαν βάση του Καταστατικού.

‐Δεν  συμμετείχαν  ο  Πρόεδρος,  ο  Γραμματέας,  ο  Ταμίας  και  οι  Πρόεδροι  των Συλλόγων – μελών της Ομοσπονδίας. Επισημαίνεται ότι με εξαίρεση την κ. Γκρόσσο, ουδείς πρόεδρος Συλλόγου των Η.Π.Α. δεν συμμετείχε δια φυσικής παρουσίας, (η παρουσία της κυρίας Γκρόσσο, έγινε με προσωπική απόφαση χωρίς να ενημερώσει ή  να  ρωτήσει  σχετικά  τον  Σύλλογό  της,  Finikouda‐Lahanada,  Chicago  ενώ  τρεις πρόεδροι  των  Καναδικών  Συλλόγων  που  υποτίθεται  ότι  συμμετείχαν δεν παρέστησαν κι αυτοί).

‐Δεν  συμμετείχαν  εκλεγμένοι  αντιπρόσωποι  από  Συλλόγους  παρά  μόνο  36 συμπατριώτες  μας  οι  περισσότεροι  εκ  των  οποίων  έτυχε  να  παραθερίζουν  στη γενέτειρα.

Επισημαίνεται  ότι  δύο  από  τους  φερόμενους  ως  συμμετέχοντες  Συλλόγους  δεν υφίστανται στην Πολιτεία της Μασαχουσέτης Νομικά. Εκ των υπολοίπων Συλλόγων που «συμμετείχαν» οι 6 είναι Σύλλογοι του Καναδά ενώ η εκπροσώπηση των τριών Αμερικανικών Συλλόγων που αναφέρουν ότι συμμετείχαν δεν ήταν νόμιμη. Κι αυτό διότι δέχθηκαν συμμετοχές και υποψηφιότητες δια αλληλογραφίας (γεγονός που δεν  προβλέπεται  από  το  Καταστατικό  μας).  Υπενθυμίζουμε  ότι  ο  πρόεδρος  της Messinian Benevolent Association «Aristomenis» Σταύρος Γιαννόπουλος μας είχε δηλώσει γραπτώς την αδυναμία του Συλλόγου του να συμμετάσχει σε συνέδριο στην Καλαμάτα, απόφαση που για άγνωστους λόγους στη συνέχεια ανέρεσε.

Αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών ήταν ο διασυρμός της ιστορικής μας οργάνωσης με δυσφημιστική πληρωμένη καταχώρηση στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» και αποστολή δελτίων Τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε. που έκαναν λόγο για «διάσπαση»  της  Παμμεσσηνιακής  Ομοσπονδίας  Αμερικής  και  Καναδά  αλλά  και διασυρμό  στις  Τοπικές  Αρχές  και  τους  συμπατριώτες  μας  στη  γενέτειρα  σε  μία κρίσιμη εποχή για όλους. Μετά μάλιστα τη συνάντηση αυτή εξέδωσαν νέο Δελτίο Τύπου ‐χωρίς να κοινοποιηθεί στα μέλη της Ομοσπονδίας‐ ανακοινώνοντας ότι το επόμενο «συνέδριο» θα πραγματοποιηθεί στο Βανκούβερ ή στο Τορόντο!

Όλες οι παραπάνω αυθαίρετες και αντικαταστατικές ενέργειες, συντονισμένες από τον  κ.  Τζαλαλή  με  Ελληνο‐Καναδικά  μέλη  του  Δ.Σ.  της  Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας  Αμερικής  και  Καναδά  προσβάλουν  τους  Συλλόγους  και  την Ομοσπονδία μας.

Η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά θα πραγματοποιήσει το 35ο

Συνέδριό μας στις 31 Οκτωβρίου με 3 Νοεμβρίου 2013 στο Σικάγο με σκοπό την επαναφορά της τάξης και ομόνοιας στους κόλπους της και τη συνέχιση της ιστορικής προσφοράς της στον Ελληνισμό.

Σύντομα θα σας ενημερώσουμε για την επόμενη τηλεφωνική συνεδρίασή μας ώστε να  καθορισθούν  τα  θέματα  της  ημερήσιας  διάταξης  του  Συνεδρίου  και  να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για συμμετοχή των νέων μας.

Με εκτίμηση,

Βασίλης Μπεμπόνης

Πρόεδρος>

ΕΞΕΛΕΓΗ Ο Θ. ΤΖΑΛΑΛΗΣ

Υπενθυμίζεται, πάνως, ΄τι στο 35ο  Συνέδριο Καλαμάτας, εξελέγη νέα διοίκηση της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, με πρόεδρο τον Πύλιο Θεόδωρο Τζαλαλή, γεγονός που σημαίνει “ντε φάκτο” διχοτόμηση σε δύο Ομοσπονδίες, μία στην Αμερική και μία στον Καναδά, έστω και εάν τη νέα διοίκηση δεν αναγνωρίσουν όλα τα Σωματεία-μέλη της Παμμεσσηνιακής.

Όπως είναι ήδη γνωστό στους αναγνώστες της Panhellenic Post.com, τα Σωματεία της Παμμεσσηνιακής έχουν διασπαστεί σε δύο μέρη, το ένα υποστηρίζει τη διαδικασία που έγινε στην Καλαμάτα, δηλαδή το 35o συνέδριο στο πλαίσιο του οποίου εξελέγη η νέα διοίκηση. Το άλλο μέρος υποστηρίζει ότι όσα έγιναν στην Καλαμάτα, ήταν παράνομα και πως το κανονικό 35o συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Οκτώβρη ή αρχές Νοέμβρη στη Βόρεια Αμερική, τη Νέα Υόρκη ή το Σικάγο. Άρα η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά αυτή τη στιγμή έχει δύο προέδρους, τον Βασίλη Μπεμπόνη, που εξελέγη στο 34o συνέδριο και τον Θεόδωρο Τζαλαλή, που εξελέγη στο 35ο…

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ “ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ”

Πάντως στις εκλογές που έγιναν στην Καλαμάτα, εξελέγησαν οι εξής, πέρα από τον Θεόδωρο Τζαλαλή: Χρήστος Κάργας (Νέα Υόρκη) Α’ Αντιπρόεδρος. Βασίλης Π. Γιαννέτος (Σικάγο) Β’ Αντιπρόεδρος. Γεωργία Χρέππας (Τορόντο) Γενική Γραμματέας. Βασιλική Σπυροπούλου (Μόντρεαλ) Β’ Γραμματέας. Βασιλική Καλύβας (Νέα Υόρκη) Ταμίας. Γεώργιος Βλαχάκης (Τορόντο) Β’ Ταμίας. Κώστας Σκούτζος (Νέα Υόρκη) Συντονιστής Ανατολικών Πολιτειών Αμερικής. Ελένη Αρβανίτη (Βανκούβερ) Συντονίστρια Βρετανικής Κολομβίας, Καναδά. Τάσσος Δημόπουλος (Τορόντο) Συντονιστής Οντάριο, Καναδά. Νίκος Κρεμμυδιώτης (Μόντρεαλ) Συντονιστής Κεμπέκ. Βασιλική Κουτσούκος-Γκρόσσο (Σικάγο) Συντονίστια Νεολαίας.
Παραμένουν κενές οι θέσεις του Νομικού Συμβούλου και οι θέσεις του Συντονιστή Δυτικών Πολιτειών Αμερικής και του Συντονιστή των Μεσοδυτικών Πολιτειών Αμερικής που θα υποδειχθούν από τις περιφέρειές τους όπως προβλέπει το καταστατικό.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο μέσον ο Θόδωρος Τζαλαλής, που το Σάββατο εξελέγη πρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, σε μια διαδικασία όμως που δεν αναγνωρίζουν Σωματεία-μέλη της Ομοσπονδίας

Στο μέσον ο Θόδωρος Τζαλαλής, που το Σάββατο εξελέγη πρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, σε μια διαδικασία όμως που δεν αναγνωρίζουν Σωματεία-μέλη της Ομοσπονδίας

Σε δελτίο Τύπου για τη διαδικασία που έγινε στην Καλαμάτα, σημειώνονται τα εξής:

«Το 35ο Συνέδριο της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά που έγινε στην Καλαμάτα ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Σάββατο 27 Ιουλίου. Την διοργάνωση είχε αναλάβει επιτροπή του Διοικητικού Συμβουλίου που απαρτιζόταν από τους: Δημόπουλο Τάσσο (Τορόντο), Γιαννέτο Π. Βασίλειο (Σικάγο), Καλύβα Γεώργιο (Νέα Υόρκη), Κάργα Χρήστο (Νέα Υόρκη), Μαθέ Σταύρο (Μόντρεαλ) και Τζαλαλή Θεόδωρο (Συντονιστή Επιτροπής, Τορόντο).
Στο συνέδριο συμμετείχαν 36 σύνεδροι από 10 συλλόγους (επί συνόλου 16) της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας. Οι σύλλογοι-μέλη της Ομοσπονδίας που συμμετείχαν ήσαν οι εξής: Pamisos & Amalia Messenian Society (Boston, MA), Ypapanti To Sotiros Kalamatas (Boston, MA), Brotherhood Dimou Koronis (Montreal, Quebec), Logas Messenian Society (Laval, Quebec), Messenian Brotherhood of Canada (Montreal, Quebec), Brotherhood of B.C. (Vancouver, BC), Association Trifylion Messinias (Toronto, Ontario), Panmessinian Association Papaflesas-Ipapanti (Toronto, Ontario), Messenian Benevolent Association “Aristomenis” (N.Y., New York), Finikouda-Lahanada (Chicago, IL).

Την Παρασκευή 26 Ιουλίου έγιναν οι εγγραφές των συνέδρων. Το Σάββατο 27 Αυγούστου, στην έναρξη του Συνεδρίου, παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό: Ο Παρασκευάς Σωτηρόπουλος (Πρόεδρος της Παναυστραλιανής Ομοσπονδίας Μεσσηνιακών Οργανισμών), ο Νίκος Παπαδόπουλος (Πρόεδρος AHEPA Ελλάδας) και ο Μιχάλης Σούμπλης (Αντιπρόσωπος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά στην Ελλάδα). Παρευρέθηκε στο Συνέδριο επίσης και ο Δημήτρης Πολίτης (πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας). Χαιρετισμούς έστειλαν στο Συνέδριο ο Παναγιώτης Αλευράς (Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας), ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτριος Γιαννημάρας, ο Σταύρος Γιαννόπουλος (Πρόεδρος της Μεσσηνιακής Αδελφότητας “Αριστομένης” Νέας Υόρκης) και ο Δρ. Περικλής Παπαδόπουλος (επιστήμονας της NASA).
Πρόεδρος του Συνεδρίου εκλέχτηκε ο Γεώργιος Καλύβας, Αντιπρόεδρος η κ. Ελένη Αρβανίτη και Γραμματέας η κ. Ευθυμία Γαλιατσάτος.
Στις αναφορές των μελών του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα της Ομοσπονδίας για τα τελευταία δύο χρόνια ως επίσης και οι δραστηριότητες των μελών-οργανισμών της Ομοσπονδίας. Τονίστηκε η αναγκαιότητα σύμπνοιας και συνεργασίας μεταξύ όλων των μελών της διοίκησης. Η αντιδημοκρατική και αντικαταστατική στάση του απερχόμενου προέδρου κινητοποίησε σχεδόν όλα τα μέλη του ΔΣ και αντιμετωπίστηκε η κρίση που δημιουργήθηκε. Η συμμετοχή της πλειοψηφίας των συλλόγων-μελών της Ομοσπονδίας στο 35ο Συνέδριο, ήταν η καλύτερη απάντηση στους λανθασμένους (λίαν επιεικώς) χειρισμούς του προέδρου την τελευταία διετία και στην επιμονή του να οργανώσει το 35ο Συνέδριο στην Αμερική. Ας σημειωθεί ότι μόνο τρεις σύλλογοι είχαν δηλώσει συμμετοχή σε τυχόν οργάνωση του 35ου Συνεδρίου στην Αμερική.
Το 35ο Συνέδριο λάμπρυναν με την παρουσία τους και τις πραγματικά καταπληκτικές τους ομιλίες ο Σταύρος Μπένος (Πρόεδρος “Διαζώματος”, τέως Υπουργός), με θέμα “Ο Ρόλος των Πολιτών στην Ανάδειξη των Μνημείων”, ο Δημήτριος Μανιάτης (Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας) με θέμα «Η Οικονομία της Μεσσηνίας, Επενδυτικές Δραστηριότητες και Επιχειρηματικές Ευκαιρίες στο Νομό Μεσσηνίας» και ο Βαγγέλης Ξυγκώρος (Εμπορικός Διευθυντής Οινομεσσηνιακή ΑΕ), με θέμα «Επενδύσεις στην Μεσσηνία». Οι τρεις ομιλητές κατέπληξαν το ακροατήριο με τις αναλυτικές και εμπεριστατωμένες ομιλίες τους και τις συγκεκριμένες τους ιδέες και προτάσεις για το πως οι απόδημοι Μεσσήνιοι, και όχι μόνο, μπορούν να συμβάλουν στην ανάδειξη του Νομού μας. Οι πολυάριθμες ερωτήσεις των συνέδρων ήταν αποτέλεσμα του τεράστιου ενδιαφέροντος που προκάλεσαν οι εισηγήσεις των ομιλητών.
Το Συνέδριο αποφάσισε ομόφωνα να διοργανώσει το επόμενο συνέδριό του στο Βανκούβερ το 2015. Σε περίπτωση μη αποδοχής της πρότασης από τον σύλλογο του Βανκούβερ, ως ενναλλακτικός τόπος του 36ου Συνεδρίου ψηφίστηκε το Τορόντο.
Η νέα διοίκηση της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά ευχαριστεί όλους εκείνους που συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση του 35ου Συνεδρίου στην Καλαμάτα και κυρίως το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Καλαμάτα για την παραχώρηση του συνεδριακού του χώρου και όχι μόνο. Επίσης θα ήθελε να ευχαριστήσει και να συγχαρεί το απερχόμενο ΔΣ για την πίστη του στις δημοκρατικές αξίες και αρχές, την πιστή εφαρμογή των αποφάσεων των συνεδρίων, της διοίκησης της Ομοσπονδίας και του καταστατικού.
Επίσης η Ομοσπονδία θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τον Μιχάλη Σούμπλη (πρώην Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Πελοποννήσου, πρώην Αντιδήμαρχο του Δήμου Καλαμάτας και εκπρόσωπο της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά στην Ελλάδα), για την συμβολή του στην επιτυχή οργάνωση του 35ου Συνεδρίου μας στην Καλαμάτα».

*Φωτογραφία πρώτης σελίδος, ο Πρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Βασ. Μπεμπόνης.