Η επίσκεψη Σαμαρά στις ΗΠΑ με το βλέμμα στην Ευρώπη

Το σχεδιασμό του νέου διπλωματικού χάρτη της χώρας συνεχίζει ο Αντώνης Σαμαράς, με την επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Το ταξίδι στην υπερδύναμη της άλλη πλευράς του Ατλαντικού, ήρθε σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για την Ελλάδα, που επικεντρώνει τις προσπάθειές της για δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος και αλλαγή κατεύθυνσης της οικονομικής πολιτικής που χαράσσεται στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων.

Η επίσκεψη στις ΗΠΑ, αποτελεί συνέχεια μιας σειράς επαφών και συναντήσεων σε επίπεδο κορυφής σε Ευρώπη, Κίνα, Αζερμπαϊτζάν, Ισραήλ, Ρωσία και Αραβικά Εμιράτα, που είχε ξεκινήσει ο κ. Σαμαράς εδώ και δύο χρόνια περίπου προκειμένου η Ελλάδα είτε να αποκαταστήσει, είτε να δημιουργήσει νέες διακρατικές σχέσεις με στόχο τη στήριξη των χωρών αυτών στην προσπάθεια για μείωση του ελλείμματος και για προώθηση της ανάπτυξης με επενδύσεις και συμφωνίες.

Άλλωστε σχεδόν σε όλα τα ταξίδια του ο έλληνας πρωθυπουργός είχε να αντιμετωπίσει τα περισσότερο ή λιγότερο διακριτικά σχόλια των αρχηγών κρατών που συναντούσε, για την κάπως «ανέμελη» στάση της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης και τα ζητήματα «εμπιστοσύνης» που δημιουργούσε στις διμερείς σχέσεις.

Σε αυτά τα δύο χρόνια ο κ. Σαμαράς, φαίνεται ότι κατάφερε να βάλει ξανά την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη και μάλιστα στη θέση ισότιμου συνομιλητή με χώρες που χειρίζονται τεράστια επενδυτικά κεφάλαια, όπως επίσης και να αλλάξει την άποψη ηγετών και χωρών που δεν εξέφραζαν και τόσο φιλελληνικά αισθήματα, όπως η Φιλανδία.

Ο επόμενος στόχος του πρωθυπουργού είναι να αποκτήσει η χώρα μας πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα στην Ευρώπη. Οι πιο κρίσιμες οικονομικές εξελίξεις που αφορούν την Ελλάδα έχουν κατά βάση ευρωπαϊκό πολιτικό χαρακτήρα και θα συμβούν μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2014, όταν η χώρα δηλαδή θα βρίσκεται στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η λογική στην οποία θα κινηθεί η Ελληνική Προεδρία έχει αποφασιστεί και συμπυκνώνεται στη φράση «Βήματα για περισσότερη Ευρώπη». Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του, σε συνεργασία με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, έχουν καταλήξει στις βασικές προτεραιότητες του ελληνικού εξαμήνου.

Πρώτη προτεραιότητα είναι η Ανάπτυξη, η ενίσχυση της απασχόλησης, με καταπολέμηση της ανεργίας, κυρίως των νέων και η Συνοχή. Στην προσπάθειά της η Ελλάδα έχει ήδη συμμάχους Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, με τους κ.κ. Σαμαρά, Λέττα, Ραχόι και Κοέλιο να έχουν κοινή γραμμή στα ζητήματα αυτά, καθώς αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.

Η δεύτερη προτεραιότητα αφορά την εμβάθυνση της Ένωσης και την Ολοκλήρωση της Ευρωζώνης. Η τρίτη έχει να κάνει με τη μετανάστευση, τα σύνορα και την κινητικότητα, όπου η Ελλάδα θα επιμείνει στην ανάγκη για έμπρακτη αλληλεγγύη των εταίρων, ενώ η τέταρτη προτεραιότητα αφορά τη συνολική πολιτική για τη θάλασσα και την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Το πρόγραμμα της ελληνικής Προεδρίας πάντως θα παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στις 12 Δεκεμβρίου του 2013.

Ωστόσο τα σημαντικά ζητήματα στα οποία θα υπάρξει εξέλιξη κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας δεν περιορίζονται μόνο στα παραπάνω. Οι ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν από τις 22-25 Μαΐου, έχουν αυτή τη φορά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ο αριθμός των ευρωβουλευτών μειώνεται στους 751, ενώ μετά την είσοδο της Κροατίας στην Ε.Ε. περιορίζεται και ο αριθμός βουλευτών σε 13 κράτη μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας (21 αντί 22).

Παράλληλα μέχρι τον Οκτώβριο, τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο ευρωκοινοβούλιο είναι υποχρεωμένα να προτείνουν τους υποψηφίους τους για το θώκο του προέδρου της Κομισιόν, καθώς αποχωρεί ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Για το λόγο αυτό ο κ. Σαμαράς θέλει να ενισχύσει το ρόλο της ΝΔ μέσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και με το παρών που θα δώσει ο ίδιος και το κόμμα του στην επιλογή και την εκλογή του προέδρου της ομάδας του ΕΛΚ στην ευρωβουλή αλλά και στην υποψηφιότητα ενός εκ των δύο αντιπροέδρων του ευρωκοινοβουλίου.

http://newpost.gr