New York Times: Οι Έλληνες εμπιστεύονται περισσότερο το rousfeti και το fakelaki

– Οι New York Times μάς… κράζουν αλύπητα για τις “ανήθικες” τακτικές
– “Για τους Έλληνες, το να ακολουθεί τους κανόνες είναι είδος ηλιθιότητας”
– Τα σχόλια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη
– Τι είχε δηλώσει ο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης στον συντάκτη του άρθρου

Εκτενής αναφορά στη χώρα μας -και μάλιστα με πολύ αρνητικά σχόλια- γίνεται στο άρθρο με τίτλο “Μαθήματα ηθικής από το ευρώ”.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο συντάκτης του σχετικού άρθρου, οι Έλληνες προτιμούν τις… ανήθικες τακτικές, αναφέροντας τα παραδείγματα με το ρουσφέτι και το φακελάκι, ενώ “αποφεύγουν” την εφαρμογή των νόμων.

“Τα οικονομικά στην Ελλάδα είναι μάλλον διαφορετικά. Είναι ένα ”παρακλάδι εφευρετικότητας”. Για τους Ελληνες, το να ακολουθείς τους κανόνες είναι ένα είδος ηλιθιότητας. Εάν οι πολιτικοί ήταν διεφθαρμένοι, ποιος θα ήταν ο σκοπός της προσωπικής εφευρετικότητας; Επίσης, οι Ελληνες σκέφτηκαν ότι είναι καλύτερο να εμπιστευτούν το ”fakelaki” (φακελάκι) και το ”rousfeti” (ρουσφέτι) από το να ”μπερδέψουν” την ηθική με την υλική πρόοδο”.

Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη

Στη συνέχεια, οι New York Times αναφέρονται και στον ρόλο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σε συνέντευξη του στον συντάκτη του άρθρου είχε δηλώσει: “Κοιτάξτε, ο ιδιωτικός τομέας επιβαρύνθηκε με 1,3 εκατ. ανέργους από το ξέσπασμα της κρίσης και ο δημόσιος τομέας ουσιαστικά με μηδέν. Επειδή οι μεταρρυθμίσεις καθυστέρησαν, ο ιδιωτικός τομέας φορολογήθηκε και τιμωρήθηκε ως εναλλακτική. Υπάρχει μια σιωπηρή πλειοψηφία υπέρ των μεταρρυθμίσεων”.

Και προσθέτει: “Μπορούμε να έχουμε καλύτερη αξία για τα χρήματά μας και να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις της χώρας. Όμως, οι πιστωτές μας πρέπει να καταλάβουν ότι ο βασικός κίνδυνος σήμερα είναι τα τυχόν νέα μέτρα: Η όποια περαιτέρω προσπάθεια φορολόγησης των εισοδημάτων δεν θα περάσει. Η λιτότητα έχει παραπάει. Όταν ο πρωθυπουργός μας συναντήσει τον Barack Obama, ένα από τα βασικά του μηνύματα θα είναι αυτό”.

Κλείνοντας, το δημοσίευμα επισημαίνει πως πρέπει να “γεφυρωθεί” το “ηθικό χάσμα” που υπάρχει μεταξύ Νότου και Βορρά, με τους New York Times να επισημαίνουν πως “οι Έλληνες πρέπει να μάθουν κάτι από τα οικονομικά σαν φιλοσοφία της ηθικής”, ενώ η Γερμανία πρέπει να κατανοήσει πως η λιτότητα, “έχει τα όρια της” και πως το “φορολογικό έλλειμμα για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης, δεν είναι αμαρτία”.

Πηγή: NewsIt.gr