Γεροντόπουλος: από την στιγμή που ομογενείς αποφασίζουν να κάνουν μια επένδυση, αντί αυτό να γίνει σε κάποια άλλη χώρα, να πραγματοποιηθεί στην πατρίδα.

Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ Κυριάκου Γεροντόπουλου στην καθημερινή ελληνική εκπομπή της Κρατικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης της Αυστραλίας SBS και τους δημοσιογράφους Βάσω Μώραλη και Θέμη Καλλό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ και έναν χρόνο περίπου, ξεκίνησαν επίσημες επαφές και συζητήσεις μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας για να υπογραφεί μια διμερής συμφωνία, ώστε να δίνεται άδεια εισόδου και παραμονής σε νέους και νέες από 18 έως 30 ετών, που μαζί με τις διακοπές τους μπορούν να εργάζονται είτε στην Αυστραλία είτε στην Ελλάδα. Έχουμε κάποιες εξελίξεις επ’ αυτού;

Κ. ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Πριν από λίγες μέρες που συνάντησα στο γραφείο μου την πρέσβη της Αυστραλίας στην Ελλάδα, συζητήσαμε αυτό το θέμα. Της είπα ότι είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε την συγκεκριμένη συμφωνία. Ανεξάρτητα αν η ελληνική πλευρά ήθελε κάτι παραπάνω από αυτή την συμφωνία, αρκεί η πλευρά της Αυστραλίας να μας την φέρει και θα μπουν άμεσα οι υπογραφές».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν προηγηθεί και άλλες χώρες που έχουν υπογράψει ήδη την συμφωνία αυτή με την Αυστραλία, η οποία πιστεύουμε ότι θα έδινε κάποια διέξοδο σε νέους Έλληνες. Όλοι λοιπόν εύχονται να υλοποιηθεί το ταχύτερο;

Κ. ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Αν και δεν μιλάμε για μεγάλο αριθμό, μια και αφορά περίπου 500 άτομα, νομίζω ότι ακόμα και αυτό είναι αρκετά σημαντικό. Είμαστε λοιπόν έτοιμοι να υπογράψουμε και να προχωρήσει, παρ’ ότι, όπως τόνισα, θέλαμε κάτι άλλο από την συγκεκριμένη συμφωνία. Όμως δεν έχει σημασία. Μόλις η πλευρά της Αυστραλίας μάς την επιδώσει, θα υπογραφεί αμέσως από μας».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να περάσουμε σε ένα θέμα που συχνά σας το θέτουν. Αναφερόμαστε στο νέο Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού, το ΣΑΕ όπως το ξέρουμε. Τι μπορούμε να περιμένουμε από το νέο, αναμορφωμένο ΣΑΕ;

Κ. ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Πρέπει να σας ενημερώσω, ότι ο κ. Τσιάρας και ο κ. Αβραμόπουλος, είχαν δημιουργήσει ένα νομοσχέδιο πάνω στο οποίο έγινε διαβούλευση και μετείχαν ελάχιστοι Έλληνες. Μερικές δεκάδες ομογενείς μόνο και ομογενειακές οργανώσεις από όλο τον κόσμο, στους δυο μήνες που ήταν αναρτημένο το σχετικό νομοσχέδιο. Δεν ξέρω γιατί. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον; Σκοπεύω να συναντηθώ άμεσα με την επιτροπή που έχει δημιουργηθεί για το θέμα αυτό, μόλις εκλεγεί ο νέος της πρόεδρος, μιας και ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης που ήταν ο προηγούμενος, έχει γίνει τώρα υπουργός. Στόχος είναι να προχωρήσουμε τις διαδικασίες.
Το ΣΑΕ όταν δημιουργήθηκε, πριν από αρκετά χρόνια, έπαιξε σημαντικό ρόλο. Έχουν όμως περάσει πλέον πάνω από 30 χρόνια και άλλαξαν οι συνθήκες παντού. Θα πρέπει λοιπόν ως θεσμό να τον εκσυγχρονίσουμε. Με βλέπετε να είμαι πολύ σκεπτικός, γιατί η ανταπόκριση που έχουμε από τους απόδημους δεν είναι αυτή που περίμενα. Γι’ αυτό τονίζω ότι είναι καλύτερα να καθυστερήσουμε την δημιουργία του καινούργιου ΣΑΕ, προκειμένου να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανταπόκριση, ώστε να ψηφίζουν και να μετέχουν στις διαδικασίες όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γνωρίζετε ότι ένα άλλο σημαντικό θέμα που απασχολεί εδώ και δεκαετίες τους απόδημους, είναι και η ψήφος τους. Εσείς θεωρείτε σημαντικό να ψηφίζουν και οι Έλληνες της διασποράς για την ανάδειξη της Κυβέρνησης ή δεν το θεωρείτε αναγκαίο;

Κ. ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Είμαι σαφώς υπέρ της ψήφου των ομογενών μας. Πρέπει όμως να προχωρήσουμε έτσι τα πράγματα, ώστε να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον τους για να μετέχουν στην εκλογική διαδικασία. Να σας αναφέρω για παράδειγμα, ότι στη Γερμανία έχουμε πάνω από 400.000 Έλληνες και στις ευρωεκλογές όπου μπορούν να πάνε στο προξενείο και να ψηφίσουν, μετείχαν μόνο 25.000 συμπατριώτες μας. Σε όλη την Ευρώπη, όπου οι Έλληνες είναι κοντά στο 1 εκατομμύριο, ψηφίζουν μόνο 40.000. Μιλάμε λοιπόν για πενιχρότατη συμμετοχή».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε δηλαδή ότι σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, όπως είμαστε εμείς στην Αυστραλία ή στις ΗΠΑ, θα υπάρξει ακόμα πιο μικρό ενδιαφέρον και συμμετοχή;

Κ. ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Η ξεκάθαρη θέση μου είναι ότι πρέπει να ψηφίζουν οι ομογενείς μας και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες που απαιτούνται. Οφείλουμε όμως παράλληλα εμείς ως μητροπολιτικό κέντρο και Κυβέρνηση, να πείσουμε τους απόδημους Έλληνες να μετέχουν σε αυτή την διαδικασία. Να μην έχουν απλά τυπικά το δικαίωμα της ψήφου, αλλά να υπάρχει ουσιαστική συμμετοχή και να επηρεάζουν τα πολιτικά πράγματα της πατρίδας μας».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας αποχαιρετήσουμε με μια πολύ σημαντική ερώτηση. Σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο για την χώρα μας, με ποιόν ουσιαστικό τρόπο περιμένει η Ελλάδα να βοηθήσουν οι Έλληνες της διασποράς;

Κ. ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Οι ομογενείς μας πιστεύω ότι είναι το καλό πρόσωπο της Ελλάδας στο εξωτερικό. Στις χώρες όπου ζουν και δραστηριοποιούνται, οι επιτυχίες τους σε διάφορους τομείς αντανακλούν και στην πατρίδα. Έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αυτό που ζητούμε και πρέπει να επιδιώκουμε, είναι οι καλές σχέσεις πάντοτε με το μητροπολιτικό κέντρο. Να ακούμε τις απόψεις τους και να τις λαμβάνουμε υπόψη, γιατί μπορεί να έχουν πιο καθαρό μυαλό επειδή βρίσκονται πιο μακριά. Ζητάμε να μην ξεχνούν την Ελλάδα και από την στιγμή που αποφασίζουν να κάνουν μια επένδυση, αντί αυτό να γίνει σε κάποια άλλη χώρα, να πραγματοποιηθεί στην πατρίδα. Έχουμε ανάγκη την ενεργητικότητα τους, ώστε να ξαναχτίσουμε αυτό τον τόπο που αντιμετωπίζει τόσα πολλά και σοβαρά προβλήματα. Η συμπαράσταση των συμπατριωτών μας του εξωτερικού είναι πολύτιμη και απαραίτητη».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ κ. Υπουργέ. Να είστε σίγουρος ότι όλοι οι ομογενείς σε όλα τα σημεία του Πλανήτη, κοιμούνται και ξυπνούν με την ιδέα της πατρίδας.

Κ. ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Είμαι βέβαιος γι’ αυτό. Το γνωρίζω πολύ καλά και τους ευχαριστώ από την καρδιά μου».