Δύο τραυματίες από το σεισμό στην Φθιώτιδα

Δύο εργάτες καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια ενός σπιτιού, στην περιοχή Πλατανιά των Ψαχνών Ευβοίας,κατά τη διάρκεια του σεισμού των 5,1 Ρίχτερ, στην Φθιώτιδα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι δύο άνδρες, ένας 27χρονος και ένας 57χρονος, ανεβασμένοι σε σκαλωσιά εκτελούσαν εργασίες στο κτίριο, όταν έγινε ο σεισμός στην Αμφίκλεια.

Από την ισχυρή δόνηση η σκαλωσιά διαλύθηκε παρασύροντας τους δύο εργάτες, οι οποίοι ταυτόχρονα καταπλακώθηκαν από πέτρες και σοβάδες που έπεσαν από το σπίτι.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού τους έγινε άμεσα από άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Εύβοιας και οι δύο εργάτες, ελαφρά τραυματισμένοι, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Ζημιές σε σπίτια

Από θαύμα σώθηκε μια οικογένεια στην Κάτω Τιθορέα, που βρισκόταν στο σπίτι της την ώρα του σεισμού. Μέρος του σπιτιού κατέρρευσε, όμως τα μέλη της οικογένειας κατάφεραν να βγουν έγκαιρα χωρίς να τραυματιστεί κανένας.

Στο χωριό Δρυμαία, δύο εγκαταλελειμένα σπίτια κατέρρευσαν καθώς και πολλοί μαντρότοιχοι, ενώ όλες οι οικογένειες μετρούν καταστροφές στην οικοσκευή τους.

Στο σημείο βρίσκεται ο δήμαρχος Αμφίκλειας Θεόδωρος Ντούρος, ο οποίος μιλώντας στο newpost τόνισε ότι τεχνικά κλιμάκια του δήμου βρίσκονται ήδη στην περιοχή και καταγράφουν ζημιές.

Κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων καταγράφηκαν σε πολλές περιοχές του Μπράλου αλλά και στο δρόμο των Θερμοπυλών.

Παράλληλα, στη περιοχή της Αταλάντης μετέβη το μεσημέρι κλιμάκιο ειδικών του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), ώστε να εκτιμήσει την κατάσταση.

Προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Υποδομών, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, καθηγητή Κοσμά Στυλιανίδη.

Το κλιμάκιο αποτελούν πολιτικοί μηχανικοί και γεωλόγοι που θα εκτιμήσουν επί τόπου τα δεδομένα τόσο ως προς πιθανά προβλήματα στατικότητας κτιρίων όσο και ως προς τον κίνδυνο κατολισθήσεων.

Προσοχή και επιφυλακή συνιστούν οι σεισμολόγοι

Το επόμενο 48ωρο είναι κρίσιμο, όπως προειδοποιούν οι σεισμολόγοι που παρακολουθούν στενά το φαινόμενο.

«Ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας μας συνέστησε να είμαστε πολύ προσεκτικοί τις επόμενες δύο ημέρες, αν γίνεται να μην μπούμε στα σπίτια», αποκαλύπτει στο newpost ο δήμαρχος Αμφίκλειας.

Μιλώντας στο newpost ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πως μέχρι στιγμής το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά, όμως θέλει ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες ώρες. «Θα μεταβώ και εγώ στην περιοχή για να παρακολουθώ στενά τη σεισμική ακολουθία», είπε χαρακτηριστικά.

Και ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος τόνισε στο newpost ότι «πρόκειται για μια περιοχή που δεν σχετίζεται με το ρήγμα της Αταλάντης, όμως “δίνει” συχνά σεισμούς. Πιστεύουμε πως ολοκληρώθηκε το φαινόμενο αλλά πρέπει να το μελετήσουμε»
Πηγή: http://newpost.gr