Αρχίζουν οι κρίσιμες επαφές του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ

Με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή «αναβαθμισμένη» συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τον Μπαράκ Ομπάμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αρχίζει σήμερα σειρά επαφών με επιχειρηματίες, επενδυτές αλλά και ομίλους μέσων ενημέρωσης σε Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη.

Πρώτος σταθμός του έλληνα πρωθυπουργού είναι οι εγκαταστάσεις της αμερικανικής εφημερίδας Ουάσιγκτον Ποστ – η οποία μόλις χθες ανακοινώθηκε η πώλησή της στον ισχυρό άνδρα της Amazon Τζέφ Μπέζος. Εκεί ο κ. Σαμαράς θα έχει συνάντηση με το εκδοτικό επιτελείο της εφημερίδας.

Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τα στελέχη μιας από τις πιο γνωστές δεξαμενές σκέψης (think tank), το Center for Strategic and International Studies (CSIS).

Αργότερα θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντήσει στελέχη και εκπροσώπους 18 επενδυτικών funds, στους οποίους θα παρουσιάσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αναλύοντας τις ευκαιρίες για επενδύσεις που διανοίγονται στη χώρα μας.

Αύριο Πέμπτη ο κ. Σαμαράς θα βρίσκεται και πάλι στην Ουάσινγκτον για την συνάντηση με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) ενώ θα έχει προηγηθεί το γεύμα εργασίας με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζόν Κέρι.

Πρώτο θέμα στη λίστα των συνομιλιών βρίσκεται η οικονομία και οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη. Για το ζήτημα αυτό όπως έχει φανεί από τη στάση των ΗΠΑ μέχρι σήμερα, υπάρχει συναντίληψη για τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος παραμένει σοβαρός υποστηρικτής της Ελλάδας στα ζητήματα που αφορούν την κρίση χρέους, με τις ΗΠΑ να επιμένουν στην ανάγκη για ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, γραμμή που έχει υιοθετήσει και το ΔΝΤ και η οποία εκφράστηκε εκ νέου την προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή την έκθεση του Ταμείου για την Ελλάδα.

Εκτός από τα οικονομικά και ενεργειακά ζητήματα στο τραπέζι της συνάντησης, θα βρεθούν επίσης, η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας, αλλά και η Διαντλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση (ζήτημα μεγάλης σημασίας ενόψει της ανάληψης από την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Προεδρίας).

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα επανέλθει στη Νέα Υόρκη για να έχει διαδοχικές επαφές με τον δήμαρχο της αμερικανικής μεγαλούπολης κ. Μάικ Μπλούμπεργκ, το εκδοτικό επιτελείο της εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάιμς, τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο, επιχειρηματίες από την ελληνική ομογένεια, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν, καθώς και τον επικεφαλής του Αμερικανοεβραϊκού Συμβουλίου κ. Ντέιβιντ Χάρις.

Στο ενδιάμεσο προγραμματίζει να βρεθεί για λίγο στο Σημείο Μηδέν (Ground Zero) για συμβολικούς λόγους αλλά και για να δει την ανοικοδομούμενο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που είχε καταστραφεί μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους.

http://newpost.gr