Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο πρωθυπουργός πριν το ραντεβού με τον Ομπάμα

Με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι, θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προτού περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου για το ραντεβού με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Στη συνάντηση με τον Τζον Κέρι αναμένεται να τεθούν όλα τα διμερή ζητήματα, αλλά και η γενικότερη κατάσταση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, δεδομένης της κατάστασης στη Συρία και την Αίγυπτο.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το θέμα της Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον δήμαρχο της πόλης Μάικλ Μπλούμπεργκ, τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, παράγοντες της Ομογένειας αλλά και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

Θα επισκεφθεί επίσης στο Ground Zero, το οποίο πλέον αποκαλείται 9/11 Memorial.

Στην Ουάσινγκτον θα παρακαθίσει σε γεύμα που διοργανώνει το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών CSIS, ενώ θα επισκεφθεί και τα γραφεία σύνταξης της Washington Post.

O πρωθυπουργός θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου την Πέμπτη. Στην ατζέντα της συνάντησης με τον Μπαράκ Ομπάμα, η οικονομία, αλλά και θέματα ενέργειας που έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον Τύπο της Τετάρτης, στη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ θα παραβρεθούν ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού, ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε στην Αθήνα, η σύμβουλος επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας Σούζαν Ράις και η σύμβουλος για οικονομικά θέματα Καρολάιν Ατκινσον.
Newsroom ΔΟΛ