Guardian: Άνοιξε… blog για τη φτώχεια και τα συσσίτια στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα στα όρια της φτώχειας: Ιστορίες επιβίωσης». Αυτός είναι ο τίτλος του blog που άνοιξε η εφημερίδα Guardian και καλεί τους Έλληνες να γράψουν για την κατάστασή τους.

«Η οικονομική κρίση συνεχίζει να έχει αντίκτυπο στους Έλληνες και καθώς η χώρα ετοιμάζεται για… διακοπές, οικογένειες παλεύουν να ταΐσουν τα παιδιά τους τον Αύγουστο.

Είστε οικογένεια ή γονιός που έχει επηρεαστεί και χρησιμοποιεί τα συσσίτια φέτος το καλοκαίρι; Ή είστε κοινοτικός οργανισμός ή κέντρο βοήθειας που προσπαθεί να βοηθήσει οικογένειες στον Αύγουστο;
Ψάχνουμε για τις δικές σας ιστορίες επιβίωσης και την πραγματική εικόνα της κατάστασης που βιώνει η οικογένειά σας φέτος το καλοκαίρι». Αυτό είναι το εισαγωγικό κείμενο, με το οποίο ο Guardian καλεί Έλληνες να γράψουν τη δική τους προσωπική ιστορία.

Μέχρι στιγμής, στο κάλεσμα της βρετανικής εφημερίδας έχουν ανταποκριθεί δυο Έλληνες αναγνώστες.

«54χρονος άνεργος»

Η πρώτη ιστορία «ανέβηκε» στις 6 Αυγούστου (μετά από ένα σχετικό άρθρο του Guardian για τα συσσίτια στην Ελλάδα) από τον χρήστη tsopanos59, έναν 54χρονο άνεργο άνδρα από την Αθήνα.

«Είμαι 54 ετών και δούλευα ως πωλητής στο πολυκατάστημα Attica στην Αθήνα. Έχασα τη δουλειά μου, τον πρώτο χρόνο επιβίωσα χάρη στο επίδομα ανεργίας. Η μικρή σύνταξη της μητέρας μου μας βοήθησε να έχουμε κάτι να φάμε. Τον επόμενο χρόνο, το επίδομα ανεργίας τελείωσε, πήρα ακόμη ένα χρόνο 200 ευρώ το μήνα και η σύνταξη της μητέρας μου εξακολουθούσε να μας βοηθά και τους δυο.
Τον τρίτο χρόνο δεν είχα καθόλου επίδομα ούτε και καμία βοήθεια από την κυβέρνηση. Η μητέρα μου πέθανε από τη νόσο του Πάρκισνον, κακή νοσοκομειακή περίθαλψη και έλλειψη των πάντων.
Τα τελευταία δυο χρόνια ζω χάρη στη φιλανθρωπία συγγενών και φίλων, έφυγα από το σπίτι μου, δε μπορούσα να πληρώσω τους φόρους και τους λογαριασμούς του ρεύματος και του νερού. Τώρα μένω με φίλους και τους βοηθάω σε οτιδήποτε χρειάζονται με αντάλλαγμα στέγη και φαγητό.
Δεν υπάρχει καμία βοήθεια για τους ανθρώπους στην κατάσταση μου. Αν είσαι τυχερός επιζείς αλλιώς κοιμάσαι στο δρόμο.
Ο Σαμαράς μιλάει για success story αλλά η μόνη ιστορία επιτυχίας είναι πως εκείνος και όσοι είναι τώρα στην εξουσία, επί 30 χρόνια, δημιούργησαν αυτή την κόλαση και τώρα θέλουν να μας σώσουν.
Μπορείτε να φανταστείτε πως ο δολοφόνος να θέλει να σώσει το θύμα; Αυτό είναι ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και όλοι οι υπόλοιποι.
Καμία ελπίδα για δουλειά, μειώνουν τους μισθούς κατά 40% και αυξάνουν τους φόρους 40%. Ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει και να τους στείλει σε δίκη για εσχάτη προδοσία.
Μην ακούτε τι λένε, ο κόσμος υποφέρει και αυτοί πληρώνονται 8.000€ το μήνα συν τα μπόνους για να πουλήσουν τη χώρα στους Γερμανούς».

«Επιβίωση με κρητικό στυλ»

Η δεύτερη ιστορία ανήκει στον χρήστη siren45 και «ανέβηκε» πριν από 23 ώρες.

«Οι κότες μου τρέχουν ελεύθερες. Ένα παπάκι εκκολάφθηκε κάτω από μια μάλλον έκπληκτη κότα (κάποιος μας έφερε ένα αυγό από την Κόρινθο). Αυτές οι κότες τρέφονται από τα αποφάγια μας και προσφέρουν σε τέσσερις οικογένειες αυγά για όλο το χρόνο.

Μαζί με την ιστορία του, ο χρήστης ανέβασε και μια φωτογραφία με τις κοτούλες του! - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GUARDIAN
Μαζί με την ιστορία του, ο χρήστης ανέβασε και μια φωτογραφία με τις κοτούλες του! – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GUARDIAN

Οι Κρητικοί αντιμετώπισαν την καταιγίδα όπως έκαναν πάντα: με τη γεωργία, το κυνήγι, τη συλλογή και τη διατήρηση τοπικών προϊόντων. Δε θα υπάρξουν συσσίτια εδώ. Επιστρέφουμε στην παραδοσιακή διατροφή μας: ξερό ψωμί, ντομάτες, ελαιόλαδο, χόρτα του βουνού, όσπρια και κατσικίσιο τυρί. Οι οικογένειες μοιράζονται ό,τι έχουν με γείτονες και φίλους. Το να έχεις γη, κάνει τη διαφορά. Και το να μη χάνει την επαφή σου μαζί της».

NewsIt.gr