Οι αντιδράσεις των κομμάτων για την επίσκεψη Σαμαρά στις ΗΠΑ

«Τα αποτελέσματα του ταξιδιού του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ, επιβεβαίωσαν την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού ότι τίποτα καλό δεν προκύπτει για την ελληνική κοινωνία και οικονομία» αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Με βάση τις δηλώσεις των δύο ηγετών και τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν δεν προκύπτει κάποιο συγκεκριμένο και θετικό στοιχείο για τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα της χώρας μας» προσθέτει.

«Ο κ. Σαμαράς είναι ο μόνος πρωθυπουργός στον κόσμο, ο οποίος πανηγυρίζει για την αποτυχία της πολιτικής του, της πολιτικής της λιτότητας. Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να πνιγείς στη θάλασσα είναι να πατάς σε δύο βάρκες. Η μία βάρκα που πατά ο κ. Σαμαράς είναι η πολιτική της λιτότητας, η πολιτική της κ. Μέρκελ, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία τείνει να μεταμορφωθεί σε μία ομοσπονδία με κατάργηση των εθνών-κρατών. Η άλλη πολιτική είναι η πολιτική της ανάπτυξης, η πολιτική που προτάσσει την καταγγελία των μνημονίων, την καταγγελία των δανειακών συμβάσεων και ουσιαστικά την ανάπτυξη μέσα από την εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου, όχι όμως κάτω από τη μπότα των κατακτητών – δανειστών, αλλά με διεθνείς συνεργασίες, όπως αυτές με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με τη Ρωσική Ομοσπονδία και παράλληλα πολιτικές, οι οποίες θα διώξουν από την Ελλάδα τους επιτρόπους των υπουργείων και θα σταματήσουν τον κ. Σόιμπλε και την κ. Μέρκελ να επιβάλλουν πολιτικές σε ένα εθνικά κυρίαρχο κράτος» αναφέρει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

«Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, κατά των πολιτικών λιτότητας επιβεβαιώνουν ότι ο δρόμος που ακολουθεί η χώρας μας, αλλά και πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, δεν οδηγεί σε έξοδο από την κρίση» αναφέρει με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, το ζητούμενο είναι οι προτροπές του προέδρου των ΗΠΑ να μην εξαντληθούν σε ρητορικό επίπεδο, αλλά να αποτελέσουν ένα ισχυρό αντίβαρο, μαζί με τις υπόλοιπες προοδευτικές φωνές της Ευρώπης, απέναντι στις βαθιά συντηρητικές επιλογές της κυρίας Μέρκελ, που βαθαίνουν την ύφεση και ενισχύουν την ανεργία. «Μόνο αν η δημοσιονομική προσαρμογή συνδυαστεί με πολιτικές ανάπτυξης και ενίσχυσης της απασχόλησης, θα καταφέρει η χώρα μας να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Απομένει, συνεπώς, να δούμε το ουσιαστικό περιεχόμενο των δηλώσεων του προέδρου των ΗΠΑ» σημειώνεται.

Η ΔΗΜΑΡ ζητεί και άμεση ενημέρωση για τις συζητήσεις για το περιεχόμενο των συζητήσεων με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, των γεωπολιτικών σχέσεων και τα ενεργειακά.

Για πολιτική «yes man» και απόλυτη υποταγή στις ΗΠΑ κάνει λόγο η Χρυσή Αυγή στο σχόλιό της για τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με πρόεδρο Ομπάμα και τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι.

«Ο Σαμαράς συνεχίζει την πολιτική της απόλυτης υποταγής στις ΗΠΑ. Δεν είπε λέξη για την ελληνική ΑΟΖ, τον ορυκτό μας πλούτο, το Μακεδονικό και το Κυπριακό. Καμία λύση για το δημόσιο χρέος και την ανεργία που τσακίζει την ελληνική νεολαία», επισημαίνει στη σχετική ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή.  «Η συγκυβέρνηση του μνημονίου θέλει μία Ελλάδα προτεκτοράτο των ΗΠΑ» προσθέτει η ΧΑ.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να επαγρυπνεί για νέες αρνητικές εξελίξεις σε βάρος του υπογραμμίζει το ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για «στήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στα αντιλαϊκά μέτρα, που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση».

Πηγή: skai.gr