Οι Πόντιοι Αυστραλίας στα χνάρια των Μεσσηνίων Αμερικής-Καναδά

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Μετά την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, που οδεύει προς μία  “μεγαλοπρεπή” διάσπαση εις τα εξ ων συνετέθη (δηλαδή σε Αμερικής και Καναδά) ζώντας προς το παρόν την “ευτυχία” των δύο Δ.Σ (!) και των δύο προέδρων (!), μετά  τους Κεφαλλήνες στην Νέα Υόρκη που ερίζουν για το ταυτόσημο κάποιων εκδηλώσεων για την ενσωμάτωση των Επτανήσων στην Ελλάδα, το φαινόμενο της διχόνοιας φαίνεται ότι “μετανάστευσε” στην Ωκεανία (Αυστραλία) η οποία βιώνει  “δύο καταγεγραμμένους οργανισμούς που ισχυρίζονται ότι είναι νόμιμες Ομοσπονδίες” ενώ σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με την Διεθνή Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων και την διχαστική πολιτική που καταγγέλλεται από τους Πόντιους της  Μελβούρνης  ότι αυτή ακολουθεί!

Το ερώτημα είναι: Πού πάει η Ομογένεια; Πώς αντιδρά το εθνικό Κέντρο; Ποιος θα σταματήσει τον κατήφορο στον οποίο το “εγώ” και ο “τοπικισμός”  με αφροσύνη οδηγούν τον εκτός Επικράτειας ελληνισμό;

Τα διχαστικά προβλήματα που από καιρό είχαν συγκεντρωθεί στην παγκόσμια εκπροσώπηση των Ποντίων   Διεθνής  Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων  (ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ) με την ανάληψη της προεδρίας από τον Ιβαν Σαββίδη (χώρες πρώην Σοβιετικής Ένωσης)  και που πρόσφατα οδήγησαν σε νέες εκλογές με την ανάδειξη του κ.  Γεωργίου Παρχαρίδη (Ελλάδα) στην παγκόσμια προεδρία, έχουν πυροδοτήσει  “εκρηκτική” κατάσταση και στην Αυστραλία, σύμφωνα και με έγγραφο που απέστειλε ο Πρόεδρος της  τοπικής Ομοσπονδίας Ποντίων κ. Παναγιώτης Στεφανίδης στα μέλη της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, με ημερομηνία 5 Αυγούστου 2013.

Όπως καταγγέλλει, λόγω της πολύ διχαστικής κατάστασης στην παγκόσμια κοινότητα, η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων της Αυστραλίας δεν έλαβε μέρος  στις εκλογές στη ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ., που διενεργήθηκαν στις 3 Αυγούστου. “Έστειλε, μόνον,  έναν εκπρόσωπο,  “…για να εξακριβώσει την κατεύθυνση του διεθνή σώματος καθώς και να υποστηρίξει τη θέση μας ότι θα φέρει όλες τις Ομοσπονδίες Ποντίων από κοινού, προκειμένου να διορθώσει το σχίσμα εντός της κοινότητάς μας και την επίλυση των πολλών ανησυχιών που άλλες ομοσπονδίες έχουν σχετικά με τη δομή της ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ.”

Ωστόσο,  με μεγάλη απογοήτευση, όπως σημειώνεται στο έγγραφο, ο εκπρόσωπος,  (πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας) όχι μόνο πήρε μέρος στη διαδικασία το Σάββατο, αλλά εξελέγη στην θέση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΡΗΡ: Σε προηγούμενη έκδοση αναφέραμε εσφαλμένα ότι το μέλος- εκπρόσωπος ήταν ο κ. Ιασωνίδης.

Ωστόσο, λάβαμε από τον Πρόεδρο κ. Στεφανίδη, το ακόλουθο e-mail που διορθώνει την εσφαλμένη πληροφορία που είχαμε και για την οποία  ζητάμε συγγνώμη και επανορθώνουμε:

“It was Mr Leonidas Tsongas and NOT Mr Jasonides that was elected to represent us. Mr Jasonides is not mentioned once in any of our letters and his participation only exemplifies the division within our community.

 Please set the record straight. No Federation, neither of the two, sent Mr Jasonides to the conference held in Greece. Our goal is to unite the Federations here and establish close ties with all Pontians.

 These games played by our brothers and sisters are embarrassing for all Greeks to say the least”.

Ελεύθερη μετάφραση:

«Ήταν ο κ. Λεωνίδας Τσόγκας και όχι ο κ. Jasonides που εξελέγη για να μας εκπροσωπήσει. Ο κ. Jasonides δεν αναφέρεται ούτε μία φορά σε οποιαδήποτε από τις επιστολές μας και η συμμετοχή του αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μόνο της διαίρεσης εντός της κοινότητάς μας.

Παρακαλούμε διορθώστε το άρθρο.  Καμία  Ομοσπονδία, από τις δύο, δεν έστειλε στον κ. Jasonides στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι να ενώσουμε τις ομοσπονδίες εδώ και να δημιουργήσουμε στενούς δεσμούς με όλους τους Πόντιους.

Αυτά τα παιχνίδια που παίζονται από τους αδελφούς και τις αδελφές μας είναι ενοχλητικά για όλους τους Έλληνες, για να πούμε το λιγότερο “.

 ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

5-Αυγ-2013

Για όλες τις Ομοσπονδίες Ποντίων.

Στις 3 Αυγούστου, διενεργήθηκαν εκλογές στη ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ. Λόγω της πολύ διχαστικής κατάστασης στην παγκόσμια κοινότητα, η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων της Αυστραλίας δεν έλαβε μέρος, αλλά έστειλε έναν εκπρόσωπο για να εξακριβώσει την κατεύθυνση του διεθνή σώματος καθώς και να υποστηρίξει τη θέση μας ότι θα φέρει όλες τις Ομοσπονδίες Ποντίων από κοινού, προκειμένου να διορθώσει το σχίσμα εντός της κοινότητάς μας και την επίλυση των πολλών ανησυχιών που άλλες ομοσπονδίες έχουν σχετικά με τη δομή της ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ.

Είναι με μεγάλη λύπη που η Ομοσπονδία μας είναι αναγκασμένη να εκφράσει την απογοήτευσή μας για την κατεύθυνση που ένα διεθνές όργανο σαν την ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ. έχει λάβει.

Δεν είναι η θέση της Ομοσπονδίας να επικρίνει κανένα πρόσωπο, αλλά αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι έχουμε σοβαρές ανησυχίες ότι ο διεθνής οργανισμός έγινε αιτία περισσότερης διαίρεσης παρά ενότητας μέσα στην παγκόσμια κοινότητα. Στην πραγματικότητα, η διοίκηση της ήταν προβληματική και σπασμωδική οδηγώντας όχι μόνο εμάς αλλά και πολλούς από τους συναδέλφους μας σε άλλες Ομοσπονδίες να κληθεί ένα συνέδριο όλων των ομοσπονδιών για να συζητήσουν τις αλλαγές στη διοίκηση του διεθνή οργανισμού μετά από χρόνια δυσλειτουργίας και αεργίας του.

Ήταν, επομένως, με μεγάλη απογοήτευση ότι ένα άτομο, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας, όχι μόνο πήρε μέρος στη διαδικασία το Σάββατο, αλλά εξελέγη στην θέση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα. Αυτά το πρόσωπο ήταν παρόν στις εκλογές να εκπροσωπήσει ένα ανενεργό σωματείο, μέλος μας εδώ στην Αυστραλία.  Σε ό, τι έχει αποδειχθεί ως αληθινό στοιχείο της δυσλειτουργίας της ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ και άρα έλλειψης πραγματικής εκπροσώπησης της κοινότητας Ποντίων, η Ομοσπονδία μας περιθωριοποιήθηκε υπέρ του προσώπου αυτού, λόγω της προσωπικής του σύνδεσης με ορισμένα μέλη στην επιτροπή της ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ.

Κατανοούμε αυτή την πράξη απελπισίας, όπως πολλοί μέσα στην ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ υποστηρίζουν τη νομιμότητά της ως ένα πραγματικό παγκόσμιο φορέα. Δεν μας ενδιαφέρει τόσο η συμμετοχή στην εγκυρότητα των ισχυρισμών αυτών, όσο μας ανησυχεί  περισσότερο για το πώς ένα τέτοιο σώμα μπορεί να ενώσει τους Πόντιους ανά τον κόσμο, όταν βγάζει τέτοιες βιαστικές αποφάσεις.

Πριν από 7 χρόνια, ήμασταν ενωμένοι και γεμάτο ελπίδα για νέα αρχή και νέα κατεύθυνση. Αυτό έχει πλέον εξασθενίσει μεταξύ των μελών μας, οι οποίοι έχουν δει μια μικρή ομάδα, εκπροσωπώντας πρώτου βαθμού οργάνωση, να υφαρπάξει τα δικαιώματα και τα προνόμια της Ομοσπονδίας μας, δευτέρου βαθμού οργάνωση, με το να εκλέγεται και να προωθεί της εν λόγω ατζέντας τους σε τρίτου-βαθμού οργάνωση.

Η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων της Αυστραλίας δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εν λόγω εκλογών και καλεί την απόσυρση των αμέσως. Καλούμε

για μια συνδιάσκεψη όλων των ομοσπονδιών για να συζητήσουν την κατεύθυνση που θα πρέπει όλοι να λάβουν στην ανάπτυξη ενός διεθνούς οργανισμού λειτουργίας που να περιλαμβάνει όλους. Η διχαστική πολιτική πρέπει να τελειώσει αλλιώς δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης ενός διεθνούς οργάνου αν δεν μπορούμε να έρθουμε μαζί, ως αδελφός και αδελφή να συζητήσουμε τα θέματα που μας πιέζουν περισσότερο.

Όπως πάντα, είμαστε στη διάθεσή σας και σας ενθαρρύνω να καλέσετε τον Πρόεδρό μας, τον κ. Παναγιώτη Στεφανίδη στο +61 401 672 124 για να συζητήσουμε περαιτέρω.

Με εκτίμηση

Με εκτίμηση

Παναγιώτης Στεφανίδης

Πρόεδρος “

Δυο μέρες νωρίτερα, στις 3 Αυγούστου, με άλλο έγγραφό του, ο κ. Στεφανίδης εξέφραζε  την απογοήτευσή του για το ότι μετά από τόσα χρόνια, “είμαστε ακόμα μια διχασμένη κοινότητα”. Τόνιζε, μάλιστα, ότι η διαίρεση στην Ελλάδα έχει ξεχυθεί και στην Αυστραλία με τον έναν αδελφό να στρέφεται ενάντια στον άλλον για λόγους που ξεφεύγουν πάνω από το 99% των Ποντίων. “Έχουμε”, τόνιζε, “δύο καταγεγραμμένους οργανισμούς που ισχυρίζονται ότι είναι νόμιμες Ομοσπονδίας στην Αυστραλία. Αυτή η διάσπαση μέσα στην κοινότητα μας έχει αποδυναμώσει στα μάτια των άλλων Ελλήνων αδελφών μας και τώρα εργαζόμαστε επιμελώς για να επιδιορθώσουμε το σχίσμα”.

Πρόσθετε, ωστόσο, ότι “το μείζον θέμα είναι ότι η  Διεθνής  Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων (ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε) από την ίδρυσή της, ήταν γεμάτη με προβλήματα. Μερικοί κατηγορούν ορισμένους ανθρώπους, άλλοι κατηγορούν την έλλειψη διοίκησης. Αυτό που μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι όμως είναι ότι είχε μια ταραχώδη ιστορία χωρίς πραγματικό και απτό επίτευγμα που θα μπορούσε κανείς να προσδιορίσει. Δεν υπάρχει τίποτα σαν ένα επίτευγμα για να κάνει έναν να αισθανθεί υπερήφανος ότι είναι μέλος ενός οργανισμού.

Μετά την αίσθηση των καταστροφικών συνεπειών του διαχωρισμού εντός της μικρής κοινότητάς μας, η θέση μας είναι πολύ σαφής: επιθυμούμε όλοι να εργαστούν από κοινού. Αν υπάρχει μια ευκαιρία για να έρθουν και άλλοι φορείς, τότε θα πρέπει να το διερευνήσουμε, ανεξάρτητα από τα προσωπικά μας συμφέροντα. Αυτό μπορεί να ακούγεται αφελές σε πολλούς από εσάς που έχουν αγωνιστεί πικρές μάχες τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό, αλλά είναι η μόνη απάντηση αν επιθυμούμε να μας υπολογίζει ο κόσμος στα σοβαρά.

Γι ‘αυτό και για πολλούς άλλους λόγους, η Ομοσπονδία της Αυστραλίας δεν μπορεί να συμμετάσχει στην ψηφοφορία. Παρακαλούμε να κατανοήσετε ότι αυτό δεν έχει να κάνει με κριτική κανενός από εδώ, γιατί γνωρίζουμε πόσο σκληρά έχετε όλοι εργαστεί για να δώσετε στη ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ τη δύναμη που έχει σήμερα. Τιμούμε και σεβόμαστε όλη τη δουλειά που έχει γίνει. Αλλά επειδή σας αγαπάμε όλους, πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι η δομή της οργάνωσης πάσχει αυτή τη στιγμή.. Το να διεξαχθούν σήμερα εκλογές δεν θα ενώσει την κοινότητα. Αν μη τι άλλο, από ό, τι έχουμε δει, θα μας διχάσει περαιτέρω.

Προτείνουμε να κληθεί ένα συνέδριο ώστε όλες οι ομοσπονδίες να μπορούν να καθίσουν και να συζητήσουν τον σχηματισμό ενός σχεδίου για να διορθώσουμε την σημερινή κατάσταση. Ένας νέος τρόπος θα πρέπει να αναπτυχθεί γιατί ο υπάρχων έχει αποδειχθεί πολύ διχαστικός. Ορισμένοι ζητούν συνταγματικές αλλαγές, ενώ άλλοι ζητούν περισσότερες συμμετοχές. Σκοποί και δομή του διεθνούς οργανισμού θα πρέπει να επανεξεταστούν και να τροποποιηθούν πριν κοιτάξουμε την εκλογή αξιωματούχων.

Ο διεθνής οργανισμός θα πρέπει να είναι  ένα σύμβολο ελπίδας, όχι ένα πολιτικό πεδίο μάχης. Αν δεν μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό, τότε είναι μάλλον καλύτερα να ξεχάσουμε την δημιουργία του. Τουλάχιστον με αυτό το τρόπο, δεν έχουμε να επιλέξουμε μια πλευρά. Ίσως τελικά να γίνει εφικτή η ένωση της Ομοσπονδίας μας και να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε την αληθινή έννοια της αδελφοσύνης.

Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που θα ήθελα να μεταφέρω, αλλά θα αρκεστώ σε αυτά. Θα επιθυμούσα όλοι οι παρόντες να γνωρίζουν ότι ο κύριος στόχος μας είναι η ενοποίηση της Ομοσπονδίας μας και αυτό γίνεται δύσκολο με όλα τα ζητήματα που μαστίζουν σήμερα την Ελλάδα είτε πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά. Η Ομοσπονδία μας θα διατηρήσει έναν ανοικτό διάλογο με όλους τους Πόντιους σε όλο τον κόσμο. Είναι υποχρέωσή μου και καθήκον μου, όχι ως Πρόεδρου της Ομοσπονδίας, αλλά απλά ως  Πόντιου.

Αν αυτό το σχίσμα εντός της κοινότητάς μας συνεχιστεί, ίσως θα πρέπει να αναρωτηθούμε “αξίζει τον κόπο να συμμετέχουμε;” Ξέρω ότι αυτό ακούγεται ηττοπαθές, αλλά θα πρέπει να αναρωτηθούμε εάν η συμμετοχή μας σε παγκόσμια συνέδρια είναι προς όφελος των μελών μας. Προς το παρόν, έχουμε δει λίγα στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτό, αλλά πολλά που αποκαλύπτουν ακριβώς το αντίθετο.

Με πολλή αγάπη και για λογαριασμό όλων των μελών μας, σας ευχόμαστε ό, τι καλύτερο μπορεί να προκύψει. Ο κ. Λεωνίδας Τσόγκας έχει εκλεγεί για να εκπροσωπήσει τα συμφέροντά μας όχι λόγω της διαθεσιμότητάς του, αλλά λόγω της ακεραιότητας και της τιμής που συνοδεύει το όνομά του από την εποχή που ήταν εδώ στην Αυστραλία. Παρακαλώ να του συμπεριφερθείτε όπως θα κάνατε σε μένα και θα τιμήσετε τόσο εμένα όσο και την Ομοσπονδία μας.

Ελπίζω να ακούσετε το μήνυμα αυτό ως μια παράκληση για ελπίδα και συνεργασία. Γνωρίζουμε ότι δεν είναι το μήνυμα που θα θέλατε να ακούσετε και σίγουρα δεν είναι το μήνυμα που θα θέλαμε να σας φέρουμε. Ας δημιουργήσουμε ένα σχέδιο ικανό να ενώσει τις Ομοσπονδίες μας και να προσφέρει δίκαιο βήμα λόγου σε όλους.

Με εκτίμηση

Με εκτίμηση

Παναγιώτης Στεφανίδης

Πρόεδρος”

 

Για την ιστορία υπενθυμίζεται ότι το νέο διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων που προέκυψε απο τις αρχαιρεσίες του παγκόσμιου  συνεδρίου το Σάββατο 3 Αυγούστου 2013, έχει ως εξής:

• Πρόεδρος: Παρχαρίδης Γεώργιος (Ελλάδα)
• Αναπληρωτής Πρόεδρος: Αμαραντίδης Γεώργιος (Γερμανία)
• Αντιπρόεδρος: Μολοχίδης Δημήτριος (ΗΠΑ)
• Αντιπρόεδρος: Μπουρσανίδης Ιωάννης (Γερμανία)
• Γενικός Γραμματέας: Αντωνιάδης Ιωάννης (Ελλάδα)
• Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας: Ιασωνίδης Παναγιώτης (Αυστραλία)
• Ταμίας: Παπαδόπουλος Ευστάθιος (Ελλάδα)
• Υπεύθυνη Γυναικείων Θεμάτων: Μαυρίδου Χρύσα (Ελλάδα)
• Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Τσιλφίδης Κωνσταντίνος (ΗΠΑ)
• Συντονιστής Νεολαίας: Σαββίδης Χρήστος (Γερμανία)
Μέλη:
– Ακριτίδης Θεόδωρος
– Βαρυθυμιάδης Γεώργιος
– Βαρυτιμιάδη Σουλτάνα
– Βασιλειάδης Θωμάς
– Βασιλειάδου-Κυριακίδου Ελένη
– Γεωργιάδης Γεώργιος
– Διαμαντίδης Ιωάννης
– Ζευγαρόπουλος Λάζαρος
– Καπουρτίδης Χαράλαμπος
– Κουμπουλίδης Λάζαρος
– Κωνσταντινίδης Νικόλαος
– Λεονταρίδης Ιγνάτιος
– Μπαλτατζίδου Θεοδώρα
– Μπίλη Αικατερίνη
– Παπαδόπουλος Ιωάννης
– Παπαδοπούλου Αικατερίνη
– Παπουτσίδης Κωνσταντίνος
– Περτσινίδης Κωνσταντίνος
– Ρωμανίδης Θεόδωρος
– Σαρβανίδης Λεωνίδας
– Τοπαλίδης Σάββας
– Τσιλφίδης Γεώργιος
– Χαρισόπουλος Γεώργιος
– Χαφουσίδου Χριστίνα
Μέλη του Δ.Σ. εκ μέρους της νεολαίας είναι οι κάτωθι:
– Κεσαπίδης Γρηγόριος
– Παπαδόπουλος Δημήτριος
– Μεντεσίδου Ελένη
– Σωτηριάδου Αθηνά
– Εφραιμίδης Αλέξανδρος
– Τερζόπουλος Μίλτος
– Ιωαννίδης Χρήστος
– Σαββίδης Χρήστος
Εξελεγκτική Επιτροπή
– Αντωνιάδης Γεώργιος
– Κεσίδης Γεώργιος
– Αυγίδης Θεόδωρος
– Περκουλίδης Κωνσταντίνος
– Σιδερόπουλος Νικόλαος
Στις πρώτες δηλώσεις του ο νέος Πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε) επισήμανε τα εξής: «Η ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε συνεχίζει αταλάντευτα στο δρόμο που χάραξαν οι πρόγονοί μας που δεν είναι άλλος από αυτόν της διεκδίκησης της Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των  Ελλήνων του Πόντου, της ιστορίας, της υποστήριξης των νεοπροσφύγων αδελφών μας, της διάσωσης των ιστορικών μνημείων του Πόντου, της αλλαγής του νομικού και διοικητικού καθεστώτος του  Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, την διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου σε συνεργασία με τις μακεδονικές οργανώσεις απανταχού του κόσμου και ιδιαίτερα την στήριξη της νεολαίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Επίσης η προώθηση δημιουργίας πανεπιστημιακών εδρών μελέτης του πολιτισμού και ιστορίας του Ελληνισμού του Πόντου σε Ανώτατα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ελλάδος και παγκοσμίως καθώς και η υποστήριξη ενεργειών του ΣΑΕ  και κάθε ομοίου φορέα που δραστηριοποιείται στην προώθηση εθνικών θεμάτων καθώς και αυτών που αφορούν τον απόδημο ελληνισμό.
Ο κ. Παρχαρίδης ευχαρίστησε τους συνέδρους ιδιαίτερα τους απόδημους για την παρουσία τους, συνεχάρη όλους τους εκλεγέντες στο Διοικητικό Συμβούλιο και δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με όλους τους φορείς για την επίτευξη των ανωτέρων στόχων».

THE LETTERS IN ENGLISH

FEDERATION OF PONTIAN ASSOCIATIONS OF AUSTRALIA ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

ARBN: 139 601 737

EST 1989

5-Aug-2013

To all Pontian Federations

On August 3rd, elections were held for Di.Sy.PE. Due to the very divisive situation within the world community, The Federation of Pontian Associations of Australia did not take part but sent a representative to ascertain the direction of the world body as well as to advocate our position that we bring all Pontian Federations together in order to rectify the schism within our community and resolve the many concerns other Federations have regarding the structure of Di.Sy.PE.

It is with great regret that our Federation are forced to express our disappointment at the direction that the world body Di.Sy.PE has taken.

It is not the position of the Federation to criticise anyone person but are forced to concede that we have grave concerns that the world body has been the cause of more division than unity within the world community. In fact, its administration has been problematic and spasmodic of late leading to not only us but many of our counterparts in other Federations to call for a conference of all Federations to discuss changes in the administration of the world body after years of dysfunction and inactivity.

It was therefore with great disappointment that one individual, being a former president of our Federation, not only took part in the process on Saturday but was elected to the position of Deputy General Secretary. This individual was present at the elections representing one of our inactive member organisations here in Australia. In what has proven to be true evidence of Di.Sy.PE’s dysfunction and lack of true representation of the Pontian community, the Federation was sidelined in favour of this individual because of their personal connection to certain members of the Di.Sy.PE committee.

We understand this act of desperation as many within Di.Sy.PE advocating its legitimacy as a true world body. We are not interested in engaging in the validity of such claims but are more concerned in how such a body can unite the Pontians of the world when it makes such hasty decisions.

7 years ago, we were united and very hopeful of a new beginning and new direction. This has all but faded amongst our members who have seen a small group, representing a first degree association, usurp the rights and privileges of our Federation, a second-degree organization, to be elected and advance their said agenda on a third-degree organisation (World Body).

The Federation of Pontian Associations of Australia do not recognise the outcome

of the said elections and call for a retraction immediately. We call for a

FEDERATION OF PONTIAN ASSOCIATIONS OF AUSTRALIA ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

ARBN: 139 601 737

EST 1989

conference of all Federations to discuss the direction we are all to take in developing a functional world body that is inclusive of everybody. Divisive politics must end otherwise there is no point to having a world body if we cannot come together as brother and sister to discuss the issues that press us the most.

As always we are at your disposal and encourage you to call our President, Mr Panayiotis Stefanidis on +61 401 672 124 to discuss this further.

Kind Regards

Peter Stefanidis       President

 

3 Aug 2013

PRESIDENT’S ADDRESS

To my brothers and sisters in attendance today.

It saddens me that due to circumstances out of my control, I could not be with you today. Like many of you here today, I was in Athens in 2006 filled with the hopes and dreams of a new united beginning for our people. That was 7 years ago. Today we have come together to pick up the pieces and move forward.

As much as it gladdens me to see many of us come together, I cannot help but express

my disappointment that after so many years, we are still a divided community. This division in Greece has spilt into Australia with brother turning against brother for reasons that elude over 99% of the Pontian people. We have two registered bodies that claim to be the legitimate Federation of Australia. This split within the community has weakened us in the eyes of our Greek brothers and sisters and now we are working diligently to mend the schism.

Di.Sy.PE

The major issue is that Di.Sy.PE, from its inception, has been riddled with problems. Some blame certain people, others blame a lack of administration. What we can all agree on though is that it has had a turbulent history with no real and tangible achievement to latch onto. There is nothing like an achievement to make one feel proud to be a part of an organisation.

After feeling the devastating effects of segregation within our small community, our position is very clear: we wish for everyone to work together. If there is an opportunity to bring others into the fold, then we should explore it regardless of our personal interests. This might sound naïve to many of you who have fought bitter battles both here and abroad but it is the only answer if the world is to take us seriously.

For this and many other reasons, Australia cannot participate in the vote. Please understand that this is not a criticism of anybody here for we know how hard you have all worked to give Di.Sy.PE the strength that it has today. We honour and respect all the work that has been done. But because we love you all, we must also point out that this organisation is currently broken. An election today will not unite the community. If anything, from what we have witnessed, it will divide us further.

WE PROPOSE THAT A CONFERENCE BE CALLED SO THAT ALL FEDERATIONS CAN SIT AND DISCUSS FORMING A PLAN FOR FIXING IT. A new way must be developed as this one is proving to be very divisive. Some are calling for constitutional changes while others are calling for more inclusivity. The World Body’s purpose and structure needs to be reviewed and changed before we look at electing officials.

 

FEDERATION OF PONTIAN ASSOCIATIONS OF AUSTRALIA ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

ARBN: 139 601 737

EST 1989

The world body needs to be a symbol of hope, not a political battle ground. If we cannot achieve that, then it is probably best we forget about forming one. That way, we do not have to choose a side. We might finally be able to unite our Federation and start understanding the true meaning of brotherhood.

There are many other things I wish to convey but I will leave it at that. I need all present to know that our main goal is the unification of our Federation and this is being made difficult with all the issues that currently plague Greece politically, socially and economically. Our Federation will maintain an open dialogue with ALL Pontians around the world. It is my obligation and my duty not as a President of a Federation, but that of a Pontian.

If this schism within our community continues, we might have to ask ourselves “is it worth being involved whatsoever?” I know this sounds defeatist but we have to ask ourselves if participating in world conferences is benefiting our members. At the moment, we have seen little evidence supporting it but a lot revealing that it is doing the exact opposite.

It is with this love that on behalf of all our members, we wish you all the very best it what may come. Mr Leonidas Tsongas has been elected to represent our interests not because of his availability, but because of his integrity and honour that precedes his name from the time he was here in Australia. Please treat him as you would me and you would honour both myself and our Federation.

I hope you all see this message as a plead for hope and cooperation. We know it is not the message you wanted to hear and it is certainly not the message we wanted to bring. Let us forge a plan that can unite our Federations and offer a fair say for all.

Kind Regards

Peter Stefanidis

President

OFFICE ADDRESS 1 Melbourne Place, Melbourne VIC 3000

MAIL ADDRESS

PO BOX 101 Niddrie VIC 3042

PHONE: President: +61 (0) 401 672 124

WEB ADDRESS www.pontos.org.au

EMAIL info@pontos.org.au

EXECUTIVE COMMITTEE:

President:

Peter Stefanidis

Vice President:

Peter Papoulidis

Secretary:

Leonidas Tsongas

Treasurer:

Athina Lazaridou