Υπάρχει και η Ελλάδα της προόδου και της Καινοτομίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δίκτυο ΜΚΟ  Θεσσαλίας:

Δημόσιος Έπαινος στην Εταιρία Αστρονομίας και Διαστήματος

για την 7η  Ολυμπιάδα Αστρονομίας

Υπάρχει και η Ελλάδα της προόδου και της  Καινοτομίας

Ολυμπιάδα Αστρονομίας: Σάρωσαν τα μετάλλια οι Έλληνες

 

 

Υπάρχει και η Ελλάδα της προόδου και της  Καινοτομίας

 

«Η γνώση προκαλεί οδύνη .Προτιμώ ,όμως, την οδύνη της γνώσης , από τη μακαριότητα της άγνοιας»- Γκαίτε

 

Μετά την απόλυτα επιτυχημένη διοργάνωση στην Ελλάδα ,της 7ης Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής , για πρώτη φορά στην ιστορία, από την Εταιρία Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου, το Δίκτυο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Θεσσαλίας ,του οποίου ιδρυτικό Μέλος είναι και η παραπάνω Εθελοντική Οργάνωση , αισθάνεται την υποχρέωση να συγχαρεί και να τιμήσει δημόσια ,όλους αυτούς που έφεραν σε πέρας ένα διεθνούς εμβέλειας επιστημονικό γεγονός και κατέστησαν το Βόλο και την Ελλάδα έναν σημείο στον παγκόσμιο χάρτη ,όπου χτυπούσε, επί δέκα μέρες, η καρδιά της Αστρονομίας και της Αστροφυσικής .

Ο Πρόεδρος του Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας κ. Κων. Σκριάπας  και όλο το ΔΣ , συγχαίρουν ιδιαίτερα τον πρόεδρο της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής κ. Λουκά Ζαχείλα, επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τον πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής της Ολυμπιάδας κ. Ιωάννη Σειραδάκη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τον πρόεδρο της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, κ. Κωνσταντίνο Μαυρομμάτη  και φυσικά όλους τους εθελοντές που χωρίς αυτούς  ,θα ήταν αδύνατη η υλοποίηση μιας τόσο μεγάλης δράσης .

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ευστ. Ζαφραντζάς ,εκπροσωπεί την Εταιρία Αστρονομίας  στο Δ.Σ. του Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας και είναι  Εκπρόσωπός  του   σε Εθνικούς και Διεθνείς Οργανισμούς και Υπεύθυνος σε θέματα Επιστημών.

Επειδή  το Δίκτυο των Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας ,που αγκαλιάζει εκατοντάδες Οργανώσεις από όλη τη Θεσσαλία, έχει καθήκον ,αλλά και υποχρέωση να αναδεικνύει τις πράξεις εκείνες που τιμούν τον Εθελοντισμό και πρωτίστως αναδεικνύουν την άλλη Ελλάδα ,αυτή της προόδου και της καινοτομίας ,θεωρεί ότι η Εταιρία Αστρονομίας και Διαστήματος ,που απαρτίζεται από εξαιρετικούς επιστήμονες -εθελοντές και εδρεύει στο Βόλο , έχει, ήδη,  μια λαμπρή πορεία στον χώρο της επιστήμης και προσφέρει σημαντικό έργο ,εδώ και δεκαετίες ,ιδιαίτερα στη Νέα Γενιά ,μέσα από τις δράσεις της ,που είναι και σημαντικές και πολυποίκιλες .

 

Δεκάδες διαλέξεις έγκριτων επιστημόνων ,αστροπαρατηρήσεις ,εργαστήρια ,σεμινάρια ,ημερίδες ,συνέδρια ,έκδοση περιοδικού ,αρθρογραφίες σε Ελληνικά και ξένα επιστημονικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα -Social Media , ,είναι λίγες μόνο από τις δράσεις της και το έργο της είναι δύσκολο να αποτιμηθεί , αν υπολογίσει κανείς την προσφορά στη νεολαία ,για την οποία δημιουργεί υγιή πρότυπα .

Kαι αυτό γιατί  αγκαλιάζει την ,αγωνιούσα για γνώσεις ,σπουδάζουσα νεολαία και επηρεάζει θετικά δημιουργώντας μια  άλλη παιδεία ,που διαμορφώνει συνειδήσεις έχοντας ως πρότυπα  την επιστήμη ,τη μελέτη, την προσπάθεια ,την αξιοκρατία ,τον άνθρωπο.

Και έχει μετατραπεί σε ένα “εργαστήριο” ,σε μια όαση γνώσης ,όπου συναντώνται εκατοντάδες άνθρωποι της επιστήμης και οραματίζονται ένα καλύτερο  μέλλον ,το οποίο δεν παρακολουθούν παθητικά ,αλλά διεκδικούν και την διαμόρφωσή του .

 

7η Ολυμπιάδα στο Βόλο :Συγκίνηση και περηφάνεια

 

Στην 7η Ολυμπιάδα Αστρονομίας  και Αστροφυσικής εκατοντάδες επισκέπτες από 37  χώρες του πλανήτη ( μια χώρα στις έξι βρέθηκε στο Βόλο ) είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την περιοχή και την Ελλάδα ,μέσα από την επιστήμη ,τον πολιτισμό ,τα τοπικά προϊόντα ,τη φιλοξενία ,τους ανθρώπους της ,την αλληλοκατανόηση των λαών όλου του κόσμου.

Το δυναμικό αυτό αποτελεί ,πλέον , την καλύτερη διαφήμιση για τη χώρα μας ,πέρα από την τεράστια διεθνή προβολή που είχε ,από πέρυσι που ανέλαβε τη μεγάλη αυτή διοργάνωση ( επόμενη χώρα είναι η Ρουμανία ) ,από όλα τα διεθνή μέσα και το Διαδίκτυο και μάλιστα με τον πλέον αξιοπρεπή τρόπο ,δηλ. μέσα από ένα σπουδαίο επιστημονικό γεγονός .

Επίσης σημαντική Ελληνική επιτυχία είναι  ότι καθιερώθηκε παμψηφεί στην Συνέλευση των αποστολών όλων των κρατών, ο ύμνος της Ολυμπιάδας Αστρονομίας «Ίριδα», που είναι σύνθεση του κ. Βασίλη Τασούδη, αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου.

Έτσι σε κάθε επόμενη Ολυμπιάδα τόσο στην Τελετή Έναρξης αλλά την Τελετή Λήξης θα ακούγεται ο ύμνος αυτός.

 

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5/8/2013 ,μέσα σε κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας ,η Τελετή απονομής των μεταλλίων στους διαγωνιζόμενους στην 7η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής που διεξήχθη στο Βόλο.

Πολλές και σημαντικές ήταν οι διακρίσεις των Ελλήνων μαθητών. Ειδικότερα από τους δέκα μαθητές, βραβεύτηκαν με αργυρό μετάλλιο ο ένας, με χάλκινο μετάλλιο οι τέσσερις και άλλες τιμητικές διακρίσεις άλλοι τέσσερις. Από την Ρουμανία προήλθε ο μαθητής που κατέκτησε την 1η θέση (στην συνολική βαθμολογία) και φυσικά κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο..

 

 

Η Ελλάδα της προόδου ,των Επιστημών και της Ανάπτυξης

 

Το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας τονίζει ότι η επιτυχημένη υλοποίηση της 7ης Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής ,που την ανέλαβε από πέρυσι για την Ελλάδα ,η Εταιρία Αστρονομίας και  Διαστήματος του Βόλου ,υποστηριζόμενη από τοπικούς φορείς(Περιφέρεια ,Δήμος Βόλου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ΑΠΘ, ιδιώτες χορηγοί ), και εθελοντές  αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει μόνο η Ελλάδα της μιζέριας ,της υποταγής και της παρακμής ,αλλά ότι υπάρχει και η άλλη ,περήφανη Ελλάδα, που αγωνίζεται ,που αγωνιά ,που υπηρετεί την Επιστήμη και την Καινοτομία ,διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον ,αυτό της  αξιοπρέπειας ,της προόδου ,των γραμμάτων ,των επιστημών ,των Τεχνών ,της ανάπτυξης ,της κοινωνικής αλληλεγγύης και των καλών πρακτικών .

Αυτή την Ελλάδα εκφράζει ,στον μέγιστο δυνατό βαθμό η Εταιρία Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου και το αποδεικνύει καθημερινά ,αποτελώντας Πρότυπο Καλής Πρακτικής για τις Οργανώσεις

της Κοινωνίας των Πολιτών, εντός και εκτός Ελλάδος  . Γι’ αυτό και την τιμούμε  και την καμαρώνουμε .Το αξίζει και το δικαιούται.

 

Για το Δ.Σ του Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                    Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΚΩΝ. ΣΚΡΙΑΠΑΣ                                                    ΚΩΝ. ΣΔΡΑΒΟΠΟΥΛΟΥ

Οικονομολόγος –Σύμβουλος Ανάπτυξης              Πτυχιούχος Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc

 

 

 

 

—————————————————————————————————————- www.mkothessalias.gr

E-Mail:  info@mkothessalias.gr