Η «Ντόρι» της Πίξαρ δε θέλει να έχει σχέση με δολοφόνους φάλαινες

Δε συμβαίνει συχνά, αλλά η Ντίσνεϊ και η Πίξαρ πήραν την απόφαση να αλλάξουν εν μέρει την πλοκή του follow up του αγαπημένου animation «Ψάχνοντας το Νέμο», εξαιτίας του θορύβου που δημιουργήθηκε γύρω τις αμφιλεγόμενες συνθήκες λειτουργίας των μεγάλων θαλάσσιων πάρκων της Αμερικής μετά το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ «Blackfish» της Γκαμπριέλ  Κάουπερθγουεϊτ, μιας ταινίας που διακρίθηκε στο Σάντανς και θα προβληθεί στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας.

Το φιλμ που τόλμησε να τα βάλει με τη βιομηχανία εκατομμυρίων πίσω από το πάρκο Sea World της Φλόριντα και να καταγγείλει τις επιπτώσεις που έχει για τις φάλαινες-δολοφόνους η αιχμαλωσία και τους κινδύνους που εγκυμονούν για τους εκπαιδευτές των γιγάντιων αυτών θηλαστικών, γεννημένων για να ζουν ελεύθερα στους ωκεανούς.

Η καμπάνια κατά των θαλάσσιων πάρκων που πυροδοτήθηκε με αφορμή το «Blackfish», αλλά και οι αντιδράσεις των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε αυτού του είδους τις τουριστικές επιχειρήσεις και χαρακτήρισαν το ντοκιμαντέρ «ανακριβές» και «παραπλανητικό», φαίνεται ότι επηρέασαν το δημιουργικό team της Πίξαρ και τον σκηνοθέτη Άντριου Στάντον, που ετοιμάζουν μια ακόμα θαλάσσια περιπέτεια – αυτήν τη φορά με πρωταγωνίστρια την ξεχασιάρα «Ντόρι», το μπλε ψαράκι με τη φωνή της οικοδέσποινας των επόμενων Όσκαρ, Έλεν Ντε Τζένερις.

Σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης, το σενάριο του «Ψάχνοντας τη Ντόρι» περιλάμβανε ένα φινάλε σε θαλάσσιο πάρκο. Με τα περιστατικά των τραγικών θανάτων τριών εργαζομένων του SeaWorld να έρχονται και πάλι στο προσκήνιο από την κάμερα της Κάουπερθγουεϊτ, αυτή η εξέλιξη δεν έμοιαζε και τόσο ελκυστική, γι’ αυτό και σύμφωνα με την εφημερίδα οι σκηνές του θαλάσσιου πάρκου διατηρούνται μεν στην ταινία, αλλά προστίθενται πλάνα και διάλογοι που ξεκαθαρίζουν ότι οι ήρωες των ενυδρείων μπορούν να φύγουν ό,τι ώρα θέλουν και να κολυμπήσουν προς την ελευθερία. Δηλαδή, αν καταλάβαμε καλά, στα στούντιο της Ντίσνεϊ όπου όλα μοιάζουν δυνατά και παραμυθένια, τα πάρκα μεταμορφώνονται σε χώρους οικειοθελούς παραμονής των καρτουνίστικων ψαριών και η εταιρεία φυλάει τα νώτα της από πιθανές «κακοτοπιές». Στην Αμερική άλλωστε δε χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να κατηγορηθεί κανείς για μη πολιτικώς ορθή συμπεριφορά.

e-go.gr