Ο Κυπριακός Τύπος, 13 Αυγούστου 2013

Οι εξελίξεις σε τραπεζικό τομέα και Συνεργατισμό, οι σχεδιασμοί για το φυσικό αέριο και η έρευνα για διασπάθιση δημόσιου χρήματος που διέταξε ο Υπουργός Συγκοινωνιών, κυριαρχούν στον Τύπο σήμερα. Αναφορά γίνεται επίσης στην αντιπαράθεση Αρχιεπισκόπου με τον πρώην Πρόεδρο Χριστόφια και το ΑΚΕΛ για την κατάσταση στην οικονομία, η αποτροπή ληστείας και σύλληψη του δράστη από πολίτες χθες στη Λευκωσία, τα κενά στην ιεραρχία της αστυνομίας μετά τις παραιτήσεις και αφυπηρετήσεις, κ.ά.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Έρευνα διέταξε ο Μητσόπουλος» γράφει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων ζήτησε από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών έρευνα και έκθεση για διασπάθιση δημοσίου χρήματος μέσω της απευθείας ανάθεσης προσφορών, ενώ αναφέρεται σε σοβαρό πρόβλημα και με τις αναθέσεις στα σχολεία. Αλλού αναφέρεται σε ώρα της αλήθειας για το Διοικητή της ΚΤ, που καλείται σήμερα στην ερευνητική επιτροπή για την οικονομία να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η υπεράκτια εταιρεία A-Orizon media LTD με έδρα τη Λεμεσό, που αγόρασε τον «902» του ΚΚΕ, έχει κεφάλαιο 2000 ευρώ που το κατέχει ολόκληρο εταιρεία με διεύθυνση της Βρετανικές Παρθένους Νήσους.

«Η Σημερινή» με τίτλο «Μαύρη τρύπα τριών δισεκατομμυρίων» γράφει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατέστησαν πληγή στις ανάγκες του Συνεργατισμού και ανέρχονταν στο 40%, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤ, ίσως χρειαστούν άλλα 3 δις, πέραν του 1,5 δις που θα πάρει ο Συνεργατισμός από την κυβέρνηση. Αλλού γράφει για σχέση οργής με αμοιβαία τα αισθήματα μεταξύ Αρχιεπισκόπου και ΑΚΕΛ – Χριστόφια που του επέστρεψαν τα πυρά. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στα φόρτε τους βρίσκονται τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και ότι από χθες μέχρι και τις 25 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν πέραν των 2.500 πτήσεων.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Κλείνει το παζλ του αερίου» γράφει ότι το Σεπτέμβρη ξεκαθαρίζει στο Ισραήλ το θέμα εξαγωγών και πως χάνει έδαφος η επιλογή για μεταφορά αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας, η οποία κρίνεται οικονομικά ασύμφορη. Αλλού γράφει ότι τρεις συντεχνίες της Cyta καταγγέλλουν στημένη προσφορά 60 εκ ευρώ που αφορά το «Έργο Μεταμόρφωσης Πληροφορικής». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι υπάρχουν σοβαρά κενά στην ηγεσία της Αστυνομίας μετά από την πρόθεση αποχώρησης και της Βοηθού Αρχηγού, Μαριάννας Φραντζή, αφού η δύναμη θα μείνει με ένα μόνο Βοηθό Αρχηγό αντί για τέσσερις.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Και ξένοι για ΔΣ της Τρ. Κύπρου» γράφει ότι οι καταθέτες από το εξωτερικό αντιδρούν στις παρεμβάσεις Αβ. Νεοφύτου – Αρχιεπισκόπου για έλεγχο της τράπεζας και οι μεγαλομέτοχοι από Ρωσία και Ουκρανία εξετάζουν σενάρια για διορισμό ξένων τραπεζιτικών στο νέο ΔΣ. Αλλού γράφει ότι σε ιδιωτικά χέρια και ο ΟΠΑΠ Κύπρου μετά τη χθεσινή υπογραφή συμφωνίας πώλησης του ΟΠΑΠ ΑΕ στην Ελλάδα στην εταιρεία Emma Delta. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι σήμερα αγορεύει η Εισαγγελία για την έκδοση Μιχαηλίδη, ενώ η υπεράσπιση εστίασε την αγόρευσή της στο ότι η Βουλή βιάστηκε να τροποποιήσει το Σύνταγμα.

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” με τίτλο «Δεν υπήρχε περίπτωση να τον αφήσω να φύγει» αναφέρεται στην περίπτωση παρέμβασης τριών νεαρών κατά τη διάρκεια ληστείας χθες τα ξημερώματα σε κρεπερί της Λευκωσίας και τη σύλληψη ενός από τους δράστες. Ο ένας από τους νεαρούς, ανιψιός του ιδιοκτήτη της κρεπερί, μίλησε στην εφημερίδα για το συμβάν και πως ο ληστής του προσπάθησε να τον δωροδοκήσει για να τον αφήσει να φύγει πριν έρθει η αστυνομία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην απόφαση δικαστή στο Τενεσί των ΗΠΑ να αλλάξει το όνομα ενός παιδιού το οποίο οι γονείς του ονόμασαν Μεσσία. Αλλού γράφει ότι ο Μουγκάμπε κάλεσε τον αντίπαλό του Τσβανγκιράι να αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ζιμπάμπουε στις 31 Ιουλίου και να αποδεχθεί την ήττα προειδοποιώντας ότι η χώρα δεν πρόκειται να ξαναπάει στην κάλπη.

Η αγγλόφωνη “Daily Mail” με τίτλο «Ανταλλάσσοντας χτυπήματα» γράφει ότι ο πρώην Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επιδίδονται σε αλληλοκατηγορίες για το ποιος φταίει για την οικονομική κρίση. Αλλού γράφει ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΚΑ προχωρεί, όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Συγκοινωνιών. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι τέσσερις καταδικασθέντες για την έκρηξη στο Μαρί θα προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΓΒΑ)

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε