Ο Κυπριακός Τύπος, 14 Αυγούστου 2013

Η κατάθεση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη στην Ερευνητική Επιτροπή και οι δηλώσεις του για εγκληματική καθυστέρηση για προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης προβάλλονται σχεδόν από όλες τις εφημερίδες στο κύριο θέμα τους. Ο σημερινός Τύπος αναφέρεται επίσης στη σημερινή 39η επέτειο της κατάληψης της Αμμοχώστου και της Μόρφου, στη συμπλήρωση οκτώ χρόνων από την τραγωδία της «Ηλιος», καθώς επίσης και στην προσφυγή στο Ανώτατο για το θέμα των ωραρίων των καταστημάτων, τα θέματα στο Συνεργατισμό, το νέο ωράριο της δημόσιας υπηρεσίας και άλλα θέματα.Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Κι εσύ…Βρούτε;» γράφει ότι υπερασπιζόμενος τον εαυτό του, ο Διοικητής της ΚΤ ανατίναξε το θεμέλιο της πολιτικής Χριστόφιας και της επιχειρηματολογίας που κτίζει το ΑΚΕΛ μετά την αλλαγή εξουσίας. Γράφει ότι αναστάτωσε την Επιτροπή ο φερόμενος κοινός νομικός σύμβουλος του Δημήτρη Χριστόφια, Πανίκου Δημητριάδη, Σπύρου Σταυρινάκη, Γιώργος Σεραφείμ γιατί δεν του άρεσαν οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν. Αναφέρει σε άλλο θέμα ότι η ΠΑΣΥΔΥ αντιδρά στα νέα ωράρια της δημόσιας υπηρεσίας από τις 8 το πρωί μέχρι τις 4.30 το απόγευμα που θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου. Επίσης, γράφει για τη συμπλήρωση σήμερα οκτώ χρόνων από την τραγωδία της «Ηλιος».

«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Επεφταν στο κενό οι προειδοποιήσεις» και γράφει ότι από το 2009 ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης κατέγραφε τα προβλήματα στο Συνεργατισμό. Αίσθηση προκαλούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του επικεφαλής του Συνεργατισμού Ερωτόκριτου Χλωρακιώτη. Αλλού γράφει ότι ο Διοικητής της ΚΤ Π. Δημητριάδης δήλωσε στην Ερευνητική Επιτροπή ότι «αργήσαμε να προσφύγουμε στο Μηχανισμό Στήριξης». Σε άλλο θέμα γράφει ότι το φθινόπωρο αναμένεται να είναι θερμό για τα κόμματα, με το ΔΗΚΟ να έχει τα περισσότερα μέτωπα με τρία συνέδρια ενόψει.Υπό τον τίτλο «Τα φόρτωσε στον Χριστόφια», «Ο Φιλελεύθερος» γράφει ότι βαρύτατες ευθύνες επιρρίπτει στην προηγούμενη κυβέρνηση ο Διοικητής της ΚΤ Πανίκος Δημητριάδης, και υποδεικνύει ότι ήταν καταστροφική για την οικονομία η μεγάλη καθυστέρηση για προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης και ότι υπήρχε περιθώριο να αποτραπεί το κούρεμα των καταθέσεων αν υπογραφόταν το προκαταρκτικό Μνημόνιο που είχε προταθεί από την Τρόικα. Προβάλλει επίσης με φωτορεπορτάζ το κομφούζιο στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη για ανανέωση των καρτών νοσηλείας. Γράφει σε άλλο θέμα ότι πολυεπίπεδος αγώνας αρχίζει σήμερα για την Ελληνική Τράπεζα για να καλύψει κεφαλαιακές ανάγκες 294 εκ. ευρώ.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα της «Διπλοθεσίτες γιατροί» και γράφει ότι σε δεύτερη μοίρα βρίσκονται ασθενείς που παρακολουθούνται από συγκεκριμένους γιατρούς του δημοσίου, αφού προτεραιότητα δίνεται στους ιδιωτικούς ασθενείς. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης προέβη σε αποκάλυψη ότι η απόφαση για μετάθεση της υπογραφής μνημονίου μεταξύ Κυπριακής κυβέρνησης και Τρόικας ήταν πολιτική και λήφθηκε από το Eurogroup. Αναφέρεται εξάλλου στη σημερινή 39η επέτειο της κατάληψης της Αμμοχώστου και Μόρφου από τους Τούρκους.Η αγγλόγλωση «Cyprus Daily» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Γκάφα μνημονίου» και γράφει ότι η καθυστέρηση για μνημόνιο διασφάλισε ώστε οι όροι του από την Τρόικα να είναι καταστροφικοί για την Κύπρο. Η εφημερίδα δημοσιεύει, επίσης, φωτορεπορτάζ από την έξοδο των Κυπρίων κυρίως στην Ελλάδα, που παραμένει ο δημοφιλέστερος προορισμός. Αναμένεται ότι 400 χιλιάδες άτομα θα ταξιδεύσουν τις επόμενες δύο βδομάδες από τα δύο αεροδρόμια στις ελεύθερες περιοχές με 2,500 πτήσεις. Αναφέρει αλλού την έκκληση των Ιατρικών Υπηρεσιών στο κοινό για προσφορά αίματος, σημειώνοντας ότι κάθε σταγόνα αίματος μετρά.
Υπό τον τίτλο «Η ΚΤΚ ήταν ‘υποχρεωμένη’ να κρατήσει τη Λαϊκή ζωντανή» η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”  γράφει ότι ο Διοικητής ανέφερε χθες στη Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία ότι αν η Λαϊκή είχε αφεθεί να καταρρεύσει, τότε το όλο σύστημα θα κατέρρεε. Γράφει σε άλλη είδησή της ότι οι μικροεπιχειρήσεις χθες, αφού εξάντλησαν όλες τις οδούς, κατέφυγαν στην Αρχιεπισκοπή για να τις βοηθήσει στην ανάκληση της απόφασης για επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων. Η ΠΟΒΕΚ κατέθεσε χθες και αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο για ακύρωση του διατάγματος. Αναφέρει επίσης ότι οι ταξιτζήδες στο Παραλίμνι βρίσκονται σε «πόλεμο» με τα λεωφορεία λέγοντας ότι η νυκτερινή γραμμή των λεωφορείων τους αφήνει χωρίς δουλειά.(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΒΑ)