Πόσο ωφελεί την καρδιά το πρωινό γεύμα;

ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ

Το είδος της διατροφής θεωρείται από τους βασικότερους παράγοντες που συνδέονται με τον υγιή ανθρώπινο οργανισμό. Μάλιστα ιδεώδης διατροφή είναι αναμφισβήτητα η μεσογειακή δίαιτα που διασφαλίζει κατά τον καλύτερο τρόπο όχι μόνο τη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς αλλά παράλληλα αποτρέπει σε στατιστικά σημαντικό ποσοστό την εκδήλωση διαφόρων μορφών καρκίνου.

Όμως το πόσο ωφελεί το πρωινό φαγητό και ιδιαίτερα την καρδιά αποτελεί ένα επίκαιρο θέμα για συζήτηση.
Για πρώτη φορά το 2003 μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Harvard ανακοίνωσε ότι το πρωινό γεύμα (breakfast) είναι το πλέον σημαντικό γεύμα της ημέρας. Οι ερευνητές μελέτησαν τις συνήθειες φαγητού 1.633 λευκών και 1.633 εγχρώμων και κατέληξαν ότι εκείνοι που δεν έπαιρναν πρωινό φαγητό είχαν αυξημένη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκοι, να αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη ή να υποστούν κάποια καρδιακή προσβολή.
Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι το πρωινό φαγητό σταθεροποιεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, έτσι ώστε να μην προκαλείται το αίσθημα της πείνας που οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφών όλη την ημέρα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής έδειξαν ότι το 1/3 περίπου αυτών που δεν έπαιρναν πρωινό είχαν 30% αυξημένες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι και 50% αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη ή να υποστούν καρδιακή προσβολή, σε σχέση με εκείνους που έπαιρναν πρωινό φαγητό. Κατά συνέπεια το να μην παίρνει κάποιος πρωινό φαγητό, αποτελεί σαφέστατα λάθος συνήθεια.

Βέβαια, πάντα ισχύει ότι το μια εργασία χωρίς επιβεβαίωση από άλλους ερευνητές ίσον καμία εργασία, κάτι ανάλογο με το «εις μάρτυς, ουδείς μάρτυς».
Έτσι, δέκα χρόνια μετά και μάλιστα πρόσφατα, μια νέα μελέτη επ’ αυτού βλέπει το φως της δημοσιότητας στο πλέον έγκριτο και σοβαρό παγκόσμια καρδιολογικό περιοδικό, το «Circulation». Οι ερευνητές, αφού μελέτησαν 27.000 άτομα, απέδειξαν ότι εκείνοι οι οποίοι δεν έπαιρναν πρωινό φαγητό είχαν αυξημένη πιθανότητα σοβαρής καρδιακής προσβολής σε ποσοστό που ανέρχεται στο 27%, συγκριτικά με εκείνους που έπαιρναν.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, που κράτησε 16 χρόνια, σε άτομα ηλικίας 45-82 ετών, καταγράφηκαν 1.500 σοβαρές καρδιακές προσβολές, πολλές εξ αυτών θανατηφόρες, που παρατηρήθηκαν αυξημένες στα άτομα που δεν έπαιρναν πρωινό φαγητό. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι αυτοί που δεν παίρνουν πρωινό φαγητό βρίσκονται σε διαρκές σωματικό stress καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, λόγω του χαμηλού σακχάρου του αίματος.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης επιβεβαίωσαν τα προ 10ετίας ευρήματα της πρώτης μελέτης. Βάσει των νεότερων δεδομένων, το χαμηλό σάκχαρο προκαλεί το αίσθημα της πείνας, την πολυφαγία, την παχυσαρκία, την υπέρταση, τον σακχαρώδη διαβήτη, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης και τελικά την καρδιακή προσβολή.
Τέλος, από τι πρέπει να αποτελείται το πρωινό; Αναμφισβήτητα, το υγιεινό πρωινό πρέπει να στηρίζεται σε χυλώδες περιεχόμενο από σιτηρά, δημητριακά, γάλα με χαμηλά λιπαρά και φρούτα.

Πηγή: Neoskosmos.com