Σόιμπλε: “Θα χρειαστεί και τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα”

Την ανάγκη για ένα τρίτο πρόγραμμα χρηματοοικονομικής συνδρομής στη χώρα μας, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως τόνισε μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στη βόρεια Γερμανία: “”Θα χρειαστεί να υπάρξει άλλο ένα πρόγραμμα στην Ελλάδα”.

Ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης της Άγκελα Μέρκελ επανέλαβε, πάντως, τη γερμανική θέση ότι δεν θα υπάρξει “κούρεμα” χρέους για την Ελλάδα.

Ο Σόιμπλε είχε πει στο παρελθόν ότι οι διεθνείς πιστωτές μπορεί να χρειαστεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα αφού εκπνεύσει το τρέχον στα τέλη του 2014, αλλά δεν είχε περιγράψει ποτέ κάτι τέτοιο ως αναπόφευκτο, όπως φάνηκε να κάνει σήμερα.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, ο υπουργός Οικονομικών της κεντροδεξιάς κυβέρνησης Μέρκελ είπε επίσης ότι είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλει υψηλά επιτόκια για τα δάνειά της.

Νωρίτερα σήμερα η καγκελάριος Μέρκελ είχε εμφανιστεί να απαντά καθησυχαστικά αλλά αόριστα στο ζήτημα αυτό, καθώς η κοινή γνώμη στη Γερμανία αντιτίθεται στη λήψη πρόσθετων μέτρων και στη χορήγηση περαιτέρω οικονομικής βοήθειας στις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου οι οποίες βρίσκονται σε κρίση.

«Πάντα λέγαμε στην ευρωζώνη, ότι θα επανεξετάσουμε την κατάσταση της Ελλάδας το 2014 ή στις αρχές του 2015. Το σωστό είναι να ακολουθήσουμε αυτό το χρονοδιάγραμμα», είπε η Μέρκελ.

Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για σπάσιμο από πλευράς Σόιμπλε ενός «ταμπού το οποίο είχε επιβάλει η ίδια η κυβέρνηση στον εαυτό της», όπως σχολίασε η Πρίσκα Χιντς, προσθέτοντας ότι «η τακτική απόκρυψης της κυβέρνησης (ήταν) από ημέρα σε ημέρα όλο και λιγότερο πιστευτή».

Εξάλλου, ο Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι τα επιτόκια δανεισμού της ιδίας της Γερμανίας είναι ακόμη «υπερβολικά χαμηλά», προβλέποντας ότι θα «αυξηθούν ελαφρά» το προσεχές διάστημα, χωρίς να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα.

 

NewsIt.gr