Άσμουσεν: Δεν συζητώ για νέα βοήθεια στην Ελλάδα όσο βρίσκομαι στην Αθήνα

Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει με τις μεταρρυθμίσεις δήλωσε ο το εκτελεστικό στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γεργκ Άσμουσεν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ενώ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Η επίσκεψη Άσμουσεν κατά πολλούς ευρωπαίους αξιωματούχους, πολιτικούς αναλυτές αλλά και δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο πραγματοποιείται με «φόντο» το τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.  Ωστόσο ο ίδιος διευκρίνισε ότι «καμία συζήτηση για τη χορήγηση νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, όσο βρίσκομαι στην Αθήνα».

Ο κ. Άσμουσεν εξήρε τις προσπάθειες και τις θυσίες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, τονίζοντας ότι υπάρχουν ήδη αποτελέσματα που δείχνουν ότι υπάρχει σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πλέον ανακεφαλαιοποιημένο. Έκανε λόγο για επώδυνη προσπάθεια και εξέφρασε τον σεβασμό του στις προσπάθειες του ελληνικού λαού.

Ο κ. Άσμουσεν ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, αλλά και για το ενδεχόμενο νέου προγράμματος για την Ελλάδα, παρέπεμψε στην απόφαση του Εurogroup του περασμένου Νοεμβρίου που αναφέρει ξεκάθαρα ότι σε περίπτωση που θα επιτευχτεί πρωτογενές πλεόνασμα θα εξετασθούν μέτρα περαιτέρω μείωσης χρέους. Πρόσθεσε ότι οι όποιες συζητήσεις δεν θα ξεκινήσουν πριν την ερχόμενη άνοιξη του 2014 όταν θα βγουν τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία για το 2013.

«Από την άνοιξη του 2014 και έπειτα θα έχουμε απτά αποτελέσματα για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας. Η Ευρωζώνη θα εξετάσει τρόπους ελάφρυνσης μέρους του ελληνικού χρέους, όταν υπάρξει πρωτογενές πλέονασμα» πρόσθεσε ενώ τόνισε ότι η «ανεργία στην Ελλάδα βρίσκεται σε απαράδεκτα επίπεδα».

Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο που είχε το μεσημέρι ο Γεργκ Άσμουσεν παρουσιάστηκαν ενδελεχώς τα πεπραγμένα στον ελληνικό τραπεζικό τομέα και συγκεκριμένα ολοκληρώθηκε επιτυχώς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και προωθήθηκαν γρήγορα τα σχέδια αναδιάταξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω συγχωνεύσεων.

Ο κ. Ασμουσεν θα δει επίσης κατ’ ιδίαν τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας κ. Γιώργο Ζανιά o οποίος οργανώνει δείπνο με επιχειρηματίες, κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του κ. Άσμουσεν.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στο δείπνο, που γίνεται σε πολύ στενό κύκλο, θα συμμετέχουν οι: Μιχάλης Τσάμαζ, Πρόεδρος ΟΤΕ (θυγατρική της Deutsche Telecom),Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος (Εφοπλιστής και Πρόεδρος του Costa Navarino),Δημήτρης Μαντζούνης της ALPHA BANK, Θεόδωρος Βενιάμης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος του Βιομηχανικού Ομίλου καιΣπύρος Θεοδωρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Chipita.

Το πρωί της Πέμπτης θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε