Έκθεση φωτογραφιών του Δημοσθένη Γαλλή με τον τίτλο «Αλεξάνδρεια»

Υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, σε διοργάνωση τού Ο.Ε.Π.Α. Δήμου Λήμνου και της Πινακοθήκης Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης Κοντιά, με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοντιατινών Λήμνου και του γραφείου πολιτισμικών & μορφωτικών δράσεων «Ανάπλους» εγκαινιάζεται το Σάββατο, 31 Αυγούστου 2013, στις 20:00, η έκθεση φωτογραφιών του Δημοσθένη Γαλλή με τον τίτλο «Αλεξάνδρεια».

Πρόκειται για μία μονογραφική έκθεση φωτογραφιών, αφιερωμένη στον ποιητή Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (1863-1933), την οποία επιμελείται ο ιστορικός τέχνης Μεγακλής Ρογκάκος.

σα

Ο καλλιτέχνης, εμπνεόμενος από 29 ποιήματα του αλεξανδρινού πνευματικού δημιουργού, αριθμός που υπαινίσσεται την ημερομηνία γέννησης και αποδημίας του Κ.Π. Καβάφη (29 Απριλίου), επιδιώκει με το πρότυπο φωτογραφικό έργο του να συμβάλει στη γνωριμία του επισκέπτη – θεατή με το περιεχόμενο των ποιημάτων μέσα από μια διαδρομή εικαστικών ερεθισμάτων.

Η έκθεση μπορεί να λειτουργήσει και ως εργαλείο στο πλαίσιο της διαθεματικής διδασκαλίας που εφαρμόζεται στη Β)βάθμια εκπαίδευση. Αφενός παρουσιάζει την ιδιαίτερη τεχνοτροπία του Δημοσθένη Γαλλή, που αφορμάται από τον αγγλικό αισθητισμό του 19ου αιώνα τον οποίο εκτιμούσε ο Καβάφης, και αφετέρου παραπέμπει ευθέως σε αυτά και οδηγεί στην ανάπτυξη συλλογισμών που αφορούν τη σχέση των φωτογραφικών έργων με τους τίτλους και το περιεχόμενο των ποιημάτων στα οποία αναφέρονται.

Στο σχόλιό του ο Μεγακλής Ρογκάκος γράφει: «Ο Γαλλής καταφέρνει να συγχρονίσει την ‘Αλεξάνδρειά’ του με την αιώνια στιγμή της ποίησης του Καβάφη. Επίσης, φρόντισε η παρούσα ‘Αλεξάνδρεια’ να συνάδει με βασικές αρχές του πάλαι ποτέ Αισθητισμού. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν με μία καλλιτεχνική προσέγγιση, ανάλογη εκείνης των αισθητικών καλλιτεχνών, μοναχικές ανθρώπινες μορφές και των δύο φύλων, ιδανικά όμορφες και γυμνές. Μέσα από τις στάσεις τους, τις εκφράσεις τους, τις ρωγμές τους, το ξεθώριασμά τους από τη πατίνα του καιρού εκφράζεται ο εσωτερικός τους κόσμος, όπως τον αντιλαμβάνεται ο δημιουργός – συναισθήματα, σκέψεις, απώλειες, απουσίες, κενά, συγκρούσεις μακραίωνες με τον εαυτό, τη συνείδηση, το χρόνο, και τη ζωή».

Διάρκεια έκθεσης: 31/8-30/9/2013

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά, εκτός Δευτέρας, 10.00-14.00 και 19.00-21.00.

Είσοδος ελεύθερη.

Πληροφορίες: 22540 51425, [email protected]

Ιστότοπος καλλιτέχνη: http://dimosthenisgallis.com/alexandria_project

Υπεύθυνος επικοινωνίας: κ. Θωμάς Σφούνης

Βιογραφικό σημείωμα καλλιτέχνη

O Δημοσθένης Γαλλής γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Αυτοδίδακτος φωτογράφος, υπηρετεί την τέχνη της φωτογραφίας για περισσότερα από 20 χρόνια. Έργα του βρίσκονται στις μόνιμες συλλογές του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και της Δημοτικής Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, καθώς και  σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειάς του εκτίθεται μόνιμα στον ιστότοπο: www.dimosthenisgallis.com . Ο Δημοσθένης Γαλλής ζει και δημιουργεί στην Αθήνα.

Βιογραφικό σημείωμα επιμελητού έκθεσης

Ο Μεγακλής Ρογκάκος είναι ιστορικός τέχνης και επιμελητής εκθέσεων. Κατέχει πτυχίο Bachelor στην Ιστορία της Τέχνης από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος – Deree (1997), πτυχίο Master στην Πολιτική & Διαχείριση των Τεχνών με τη διπλωματική Tate Gallery: Η Μεταμόρφωση ενός Ιδρύματος Τέχνης από το City University του Λονδίνου (1998), και επιπλέον πτυχίο Master στην Ιστορία & Θεωρία της Τέχνης με τη διπλωματική ΕρμΑφροδιτισμός: Κουλτούρα της ΣύγΧυσης από το Goldsmiths College του Λονδίνου (1999).

Ο Μεγακλής Ρογκάκος ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

εσ