Φρίκη δίχως τέλος: Βομβαρδίζουν ξανά τη Δαμασκό

Άδεια να μεταβούν στην πόλη για να ελέγξουν τα περι χημικών, ζητούν οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ – Πάνω από 1.300 oι νεκροί από την χθεσινή επίθεση – Σοκαρισμένη η διεθνής κοινότητα

Έπειτα από τις χθεσινές, φονικές επιθέσεις με χημικά στη Δαμασκό που στοίχησαν τη ζωή σε περισσότερους από 1.300 ανθρώπους, η πόλη βομβαρδίζεται εκ νέου σήμερα.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πίσω από τις σημερινές επιθεσεις βρίσκονται ο στρατός και η αεροπορία της Συρίας που έπληξαν πολλές ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες κοντά στη Δαμασκό, με στόχο να τους απωθήσουν από στρατηγικής σημασίας σημεία που ελέγχουν στην περιφέρεια της πρωτεύουσας.

Το Συριακό Παρατηρητήριο αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι μαχητικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν πολλές επιδρομές σήμερα το πρωί στο Χαν αλ-Σέιχ και τη Ζαμάλκα, τραυματίζοντας πολλούς ανθρώπους, ενώ μαίνονται σφοδρές μάχες.

Πάντως, μέχρι στιγμής, υπάρχει σύγχυση σχετικά με το ποιοι ευθύνονται για τις χθεσινές επιθέσεις με χημικά που κόστισαν τη ζωή σε 1.300 ανθρώπους.

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ που επισκέπτονται τη Συρία διαπραγματεύονται με την κυβέρνηση το εάν θα τους επιτραπεί η πρόσβαση στις περιοχές κοντά στη Δαμασκό όπου η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι εκατοντάδες πολίτες πέθαναν σε επίθεση με τοξικά αέρια.

Δυτικός διπλωμάτης, ο οποίος δεν κατονομάζεται, δήλωσε ότι οι εμπειρογνώμονες ζήτησαν να μεταβούν στις περιοχές της Ανατολικής Γούτα, στην περιφέρεια της Δαμασκού, αλλά η απάντηση της συριακής κυβέρνησης ήταν ότι λόγω της κατάστασης θα ήταν πολύ επικίνδυνο γι’ αυτούς.

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι κυβερνητικά στρατεύματα συνεχίζουν την επίθεση στις περιοχές στις οποίες όπως καταγγέλλουν, έγινε χθες χρήση χημικών όπλων.

Οι εικόνες από τη Συρία που μεταδόθηκαν χθες σε ολόκληρο τον κόσμο προκάλεσαν κύμα διεθνούς καταδίκης αλλά και σοκ λόγω του απίστευτα σκληρού περιεχομένου της.

Ωστόσο, η συριακή αντιπολίτευση τις δημοσιοποίησε ως «απόδειξεις» για την επίθεση με τα χημικά που δέχθηκαν οι πολίτες.

Στις εν λόγω φωτογραφίες, εκατοντάδες πολίτες, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, κείτονται νεκροί έπειτα τη χρήση νευροπαραλυτικών αερίων απο τις δυνάμεις του Άσαντ, όπως καταγγελει η συριακή αντιπολίτευση, σε μια από τις βιαιότερες επιθέσεις της συριακής σύρραξης.

Πάντως, το συριακό καθεστώς, συνεπικουρούμενο από τη Ρωσία, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα στον χθεσινό βομβαρδισμό και έκανε λόγο για προβοκάτσια από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

«Είμαι ζωντανή», φωνάζει στο παρακάτω βίντεο ένα κoριτσάκι που κατάφερε να επιζήσει από τη ρίψη χημικών

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνήλθαν κεκλεισμένων των θυρών χθες το βράδυ ζήτησαν να ριχθεί φως στις κατηγορίες για τη χρήση χημικών όπλων και χαιρέτισαν την αποφασιστικότητα του ΟΗΕ να ερευνήσει το θέμα, ωστόσο δεν κατόρθωσαν να υιοθετήσουν επίσημη απόφαση, εξαιτίας της διαφωνίας της Ρωσίας και της Κίνας.

Πολλές χώρες του ΟΗΕ, καθώς και ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησαν την άμεση μετάβαση στον τόπο της χθεσινής επίθεσης της ομάδας του ΟΗΕ που βρίσκεται από την Κυριακή στη Δαμασκό για να ερευνήσει τις καταγγελίες για τη χρήση χημικών όπλων στη συριακή σύρραξη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν επίσης “άμεση πρόσβαση” για τον ΟΗΕ στον τόπο της επίθεσης, αλλά δεν έκαναν λόγο για παραβίαση της “κόκκινης γραμμής” από το καθεστώς, έναν χρόνο και μία ημέρα ακριβώς από την προειδοποίηση που είχε διατυπώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προς τη Δαμασκό ότι η χρησιμοποίηση του χημικού οπλοστασίου δεν θα γινόταν ανεκτή.

Ο σουηδός επιστήμονας Ακε Σέλστρομ, επικεφαλής της ομάδας των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών για τα χημικά όπλα που βρίσκεται στη Συρία, δήλωσε χθες ότι οι πληροφορίες για επίθεση με νευροπαραλυτικό αέριο στα περίχωρα της Δαμασκού πρέπει να διερευνηθούν.

Σε δηλώσεις του στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT και έχοντας δει μόνο τηλεοπτικά πλάνα, ο επιστήμονας είπε ότι ο υψηλός αριθμός των θυμάτων φαίνεται ύποπτος.

“Είναι κάτι που πρέπει να διερευνηθεί. Για να γίνει αυτό πρέπει κάποιο μέλος του ΟΗΕ να απευθυνθεί στον Γενικό Γραμματέα και να τού πει ότι πρέπει να διερευνήσουμε αυτό γεγονός. Βρισκόμαστε επί τόπου”, είπε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας από τη Δαμασκό.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η βία στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους από την αρχή της εξέγερσης στα μέσα Μαρτίου 2011, η οποία μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο.

NewsIt.gr