Αυτοψία στον τόπο της «χημικής επίθεσης» στη Συρία

Την ώρα που οι πληροφορίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, με τη Γαλλία να βάζει στο τραπέζι τη χρήση στρατιωτικής βίας εάν επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες, ο ΓΓ του ΟΗΕ κατέθεσε την Πέμπτη επίσημο αίτημα στη Συρία να επιτρέψει στους ειδικούς του Οργανισμού να ερευνήσουν τις καταγγελίες.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ, ο Μπαν Γκι-μουν «ελπίζει ότι πολύ σύντομα θα λάβει θετική απάντηση».
Παράλληλα, ο γ.γ. του ΟΗΕ αποφάσισε να στείλει στη Δαμασκό την Ύπατη Εκπρόσωπο για τον Αφοπλισμό, Άνγκελα Κάνε, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Εντουάρντο ντελ Μπουέι.

Στο επίσημο αίτημά του προς τη συριακή κυβέρνηση, ο Μπαν Γκι-μουν ζητά από τη Δαμασκό να δώσει την έγκρισή της στους επιθεωρητές ώστε «να ερευνήσουν γρήγορα το επεισόδιο που σημειώθηκε το πρωί της 21ης Αυγούστου» καθώς θεωρεί ότι οι καταγγελίες που έγιναν θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας χωρίς καθυστέρηση.

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ βρίσκονται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τα σημεία που προκλήθηκαν οι επιθέσεις και έχουν λάβει εντολή να επισκεφθούν τρία σημεία που έχουν προσυμφωνηθεί με την συριακή κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ζητά από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να στρέψουν την προσοχή τους στην επιβεβαίωση των καταγγελιών.
Εν τω μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι αδυνατεί να πει με βεβαιότητα εάν όντως έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι Σύροι αντάρτες δεν διαθέτουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση χημικών όπλων.
«Εάν οι πληροφορίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία επιβεβαιωθούν, αυτό θα αποτελεί μια εξωφρενική και σκανδαλώδη κλιμάκωση» της χρήσης χημικών όπλων από την κυβέρνηση Άσαντ, πρόσθεσε.

Σοκ προκαλούν τα βίντεο και οι φωτογραφίες από την επίθεση που έχει δώσει στη δημοσιότητα η συριακή αντιπολίτευση.
Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για περισσότερους από 1.300 νεκρούς, εκτιμώντας ότι ο απολογισμός θα αυξηθεί καθώς εντοπίζονται διαρκώς θύματα.
Υπό το βάρος των εξελίξεων, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, εγείρει την προοπτική χρήσης στρατιωτικής βίας κατά του καθεστώτος Άσαντ εάν επιβεβαιωθεί ότι όντως έγινε χρήση χημικών όπλων σε βάρος των πολιτών της Συρίας.

Εάν οι καταγγελίες επιβεβαιωθούν «χρειαζόμαστε αντίδραση της διεθνούς κοινότητας […] αντίδραση [στρατιωτικής] βίας» είπε.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, εξέφρασε στον Μπαν Γκι-μουν «τη συναισθηματική φόρτιση που προκάλεσαν στη Γαλλία οι σφαγές της νύχτας της 20ής προς την 21η Αυγούστου στη Συρία και η πιθανή χρήση χημικών όπλων». Είναι η πρώτη φορά που η γαλλική προεδρία χρησιμοποιεί τον όρο «πιθανή χρήση χημικών όπλων».
Η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ναβί Πιλάι, είπε ότι οι καταγγελίες είναι πολύ σοβαρές και ότι πρέπει να διερευνηθούν το γρηγορότερο δυνατόν.
«Η χρήση χημικών όπλων απαγορεύεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» ανέφερε σε δήλωσή της. «Αυτή η απόλυτη απαγόρευση ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις… είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση (της Συρίας) παρά το γεγονός ότι δεν είναι μέρος της Σύμβασης για την κατάργηση των Χημικών Όπλων του 1993. Επίσης, είναι δεσμευτική για αντικυβερνητικές ένοπλες οργανώσεις» πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Κίνα είπε ότι οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ θα πρέπει να είναι αντικειμενικοί και να συνεργάζονται πλήρως με την κυβέρνηση της Συρίας στο έργο τους.
«Η θέση της Κίνας είναι ξεκάθαρη. Ανεξαρτήτως του ποια πλευρά χρησιμοποιεί χημικά όπλα στη Συρία, η Κίνα εναντιώνεται πλήρως» στη χρήση τους, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που στάλθηκε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη αντίδραση του Πεκίνου μετά τις καταγγελίες για εκατοντάδες θανάτους αμάχων από χημικά στα προάστια της Δαμασκού.
Οι χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τόνισαν την Τετάρτη ότι θέλουν «να ριχτεί φως» στην υπόθεση και χαιρέτισαν την αποφασιστικότητα του ΟΗΕ να ερευνήσει το θέμα.

Ωστόσο, το Συμβούλιο δεν εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση λόγω των διαφωνιών που εξέφρασαν η Ρωσία και η Κίνα.
Η Βρετανία από την πλευρά της, που είναι μόνιμο μέλος του ΣΑ, επανέλαβε την Πέμπτη ότι βασική προτεραιότητά της είναι να επαληθεύσει τα γεγονότα, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να αποκλείσει καμία επιλογή για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.
«Πιστεύουμε ότι μια πολιτική λύση είναι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει η αιματοχυσία» είπε ένας εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Όμως, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν πει πολλές φορές ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε καμία επιλογή (…) που μπορεί να σώσει αθώες ζωές στη Συρία» πρόσθεσε.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου από την πλευρά του δήλωσε ότι ξεπεράστηκαν όλες οι «κόκκινες γραμμές» στη Συρία με τη χρήση νευροτοξικών αερίων, και επέκρινε τη διεθνή κοινότητα για απραξία. «Ξεπεράστηκαν όλες οι κόκκινες γραμμές και παρ’ όλα αυτά το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπόρεσε να λάβει μία απόφαση» δήλωσε.

Neoskosmos.com