Εκρήξεις με τουλάχιστον 27 νεκρούς στον Λίβανο

Τουλάχιστον 27 νεκροί και 352 τραυματίες είναι ο απολογισμός των δύο επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα που σημειώθηκαν σήμερα έξω από μουσουλμανικά τεμένη στην Τρίπολη, τη μεγαλύτερη πόλη του βορείου Λιβάνου.

«Βλέπω επτά πτώματα μέσα σε πολλά φλεγόμενα αυτοκίνητα», είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας έξω από το τέμενος Τάκουα, όπου σημειώθηκε η πρώτη έκρηξη. Άλλη μία έκρηξη σημειώθηκε με διαφορά λίγων λεπτών στο κέντρο της ίδιας πόλης, κοντά σε ένα άλλο τέμενος καθώς και στο σπίτι του απερχόμενου πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι, ο οποίος δεν βρισκόταν στην πόλη, σύμφωνα με το γραφείο του.

Οι επιθέσεις στην Τρίπολη, της οποίας οι κάτοικοι είναι στην πλειοψηφία τους Σουνίτες, αποτελούν τις μεγαλύτερες και φονικότερες στην πόλη από το τέλος του εμφυλίου του Λιβάνου. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν λίγο μετά το πέρας της πρωινής προσευχή κι έρχονται μόλις μία εβδομάδα μετά τις επιθέσεις σε σιιτικό τέμενος σε προάστιο που διοικείται από τη Χεζμπολάχ στη Βυρηττό.

Η έξαρση της βίας στο Λίβανο σχετίζεται άμεσα με τον πόλεμο στη γειτονική Συρία, καθώς ηΧεζμπολάχ στηρίζει με τις δυνάμεις της τον πρόεδρο Μπασάρ αλ- Άσαντ, ενώ χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες που έχουν εισρεύσει στη χώρα για να βρουν καταφύγιο.

Fortunegreece.com