Φόβοι ότι η ΕΜΥ με την “κινητικότητα” υπαλλήλων της θα αποδυναμωθεί

Τι θα γίνει με τον …καιρό μας; Το ερώτημα τίθεται από πολλούς αναγνώστες της ΡΗΡ , που συμμετέχουν στην έρευτνα Κοινής Γνώμης που κάνει ο Σύλλογος ετεωρολόγων Υπαλλήλων Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) άπό τις αρχές Αυγούστου, αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι 15 υπάλληλοι της ΕΜΥ, με συμβάσεις αορίστου χρόνου μπαίνουν σε καθεστώς “κινητικότητας”.
Πρόκειται για προσωπικό εξειδικευμένο στη Μετεωρολογία και την Πληροφορική, προσωπικό που διαθέτει υψηλά μορφωτικά και επαγγελματικά προσόντα και το οποίο εκπαιδεύεται διαρκώς από διεθνείς οργανισμούς όπως ο WMO (Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός), η EUMETSAT, το ECMWF, καθώς και από τη Μετεωρολογική Σχολή της ΕΜΥ, στις τελευταίες εξελίξεις της Μετεωρολογικής επιστήμης και της τεχνολογίας.

Να σημειωθεί ότι το επιστημονικό προσωπικό της ΕΜΥ εκπροσωπεί επίσημα (και επιτυχώς) την Ελλάδα στους ανωτέρω διεθνείς οργανισμούς, από την αρχή της ίδρυσής τους.

Λόγω της εξειδικευμένης εργασίας που προσφέρουν στην Πρόγνωση, την μελέτη και την αξιοποίηση της πληροφορίας στον τομέα τους, εκτιμάται ότι η ΕΜΥ μετά την “κινητικότητα” δεν θα είναι επιχειρησιακά όσο αποτελεσματική ήταν μέχρι σήμερα.  “Σε κάθε περίπτωση, λένε αρμόδιοι της Υπηρεσίας στην ΡΗΡ, η απομάκρυνση των 15 εξειδικευμένων υπαλλήλων, θα αποδυναμώσει την ΕΜΥ και αυτό θα έχει αντίκτυπο όχι μόνο στην Πρόβλεψη, αλλά και γενικότερα, ακόμη και στην εθνική Οικονομία,  αφού καθημερινά τροφοδοτούμε με απαραίτητες πληροφορίες για τον καιρό όχι μόνο τους αγρότες και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά και πλήθος άλλων κρίσιμων τομέων της Οικονομίας”.

Να σημειωθεί ότι με επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την άμεση διακοπή κάθε διαδικασίας απολύσεων πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που δεν είναι μόνο αυθαίρετες και χωρίς κριτήρια, όπως αναφέρει, αλλά θέτουν σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία κρίσιμων μονάδων και υπηρεσιών.

Ειδικότερα, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και Μέλη του Τομέα Άμυνας της Κ.Ο. Θοδωρής Δρίτσας, Α΄Πειραιά και Νησιών, Γιώργος Βαρεμένος, Αιτωλοακαρνανίας, Αγνή Καλογερή, Σάμου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Αχαϊας κατέθεσαν σήμερα ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και αναφορά προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με τις οποίες ζητούν να μην υπογραφεί καμία απόλυση πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι επίκεινται απολύσεις πολιτικών υπαλλήλων με υψηλά μορφωτικά και επαγγελματικά προσόντα, οι οποίοι υπηρετούν σε μονάδες και υπηρεσίες υποστελεχωμένες εδώ και χρόνια. Αποτέλεσμα των απολύσεων αυτών θα είναι η διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας κρίσιμων μονάδων και υπηρεσιών, όπως είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η Υδρογραφική Υπηρεσία (ΥΥ), ο Ναύσταθμος Σαλαμίνας, η 131 Σμηναρχία  Μάχης στο Άκτιο (FOB Aκτίου), το Γραφείο Έρευνας και Τεχνολογικών Εξελίξεων Ναυτικού (ΓΕΤΕΝ), υπηρεσίες στρατιωτικών νοσοκομείων και άλλες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να μην υπογραφεί καμία απόλυση, να αποκατασταθεί άμεσα η εργασιακή ειρήνη και ασφάλεια του πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και να συγκληθεί η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων προκειμένου να ενημερωθεί από την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για οποιαδήποτε σχεδιαζόμενη κατάργηση οργανικών θέσεων και για οποιαδήποτε απόλυση έστω και ενός εργαζόμενου.