«Κάτι παραπάνω από 10 δισ. το νέο δάνειο της Ελλάδας»

Δεν έχουν τέλος οι συζητήσεις για το τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Αυτή τη φορά ήταν ο Γερμανός επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, που… αποκάλυψε το ύψος του νέουδανείου προς τη χώρα μας, βάζοντας «φωτιά» στα μπατζάκια της Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Έτινγκερ δήλωσε πως περιμένει ότι ένα νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα ανέρχεται σε λίγο περισσότερο από 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Και κάπως έτσι πυροδότησε ξανά τη συζήτηση, η οποία θα μπορούσε να αποβεί επιζήμια για τη Μέρκελ στις προσεχείς εκλογές.

Παρά το γεγονός ότι ο Έτινγκερ δεν ασχολείται άμεσα με ζητήματα του χρέους της ευρωζώνης, τα σχόλιά του αποτελούν την πιο συγκεκριμένη δήλωση ανώτερου Γερμανού πολιτικού σχετικά με το πιθανό μέγεθος ενός νέου πακέτου διάσωσης, από τότε που αυτό έγινε θέμα της προεκλογικής εκστρατείας την περασμένη εβδομάδα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προκάλεσε θύελλα δηλώνοντας σαφέστερα από ποτέ ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο διάσωσης. Η κυβέρνηση επεχείρησε από τότε να υποβαθμίσει τη σημασία της δήλωσής του.

Ο Έτινγκερ, μέλος του κόμματος της Μέρκελ, δήλωσε ότι πιστεύει πως ένα νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα θα ήταν σημαντικά μικρότερο από το δεύτερο.
“Θα είναι ένα διαχειρίσιμο ποσό. Προσωπικά περιμένω να είναι λίγο περισσότερο από 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα θα καλύπτει τα έτη 2014-2016”, δήλωσε ο Έτινγκερ στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

Μεταξύ άλλων ο Έτινγκερ έκανε λόγο και για νέο κούρεμα λέγοντας πως το θεωρεί πιθανό. «Κούρεμα χρέους δεν αποτελεί θέμα συζήτησης γι αυτό το διάστημα, αλλά δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς δια παντός» υπογράμμισε.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος πρόσθεσε ότι δεν υπήρχε λόγος να τεθεί το ακανθώδες ζήτημα της βοήθειας προς την Ελλάδα τόσο σύντομα πριν από τις εκλογές.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκμεταλλευόμενα τη δήλωση Σόιμπλε υποστήριξαν ότι η Μέρκελ αποκρύπτει τους κινδύνους μιας επιπλέον βοήθειας πριν από τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.

NewsIt.gr