Πτώση ελικοπτέρου με 4 νεκρούς

Τέσσερις άνθρωποι που εργάζονταν για υπεργολάβους της Total σε πετρελαϊκές πλατφόρμες σκοτώθηκαν χθες βράδυ σε δυστύχημα με ελικόπτερο στη Βόρεια Θάλασσα ανοικτά της Σκωτίας, ανακοίνωσε σήμερα ο γαλλικός όμιλος.

“Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένα ελικόπτερο βυθίστηκε στη Βόρεια Θάλασσα, κοντά στα νησιά Σέτλαντ (βόρεια της Σκωτίας) την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013”, ανέφερε σήμερα η αστυνομία της Σκωτίας.

Οι άνθρωποι αυτοί –τρεις άνδρες και μία γυναίκα– εργάζονταν για υπεργολάβους της Total, διευκρίνισε ο γαλλικός όμιλος σε ανακοίνωσή του.

Ένας από τους τραυματίες είναι υπάλληλος της Total, προστίθεται στην ανακοίνωση της εταιρίας, η οποία εκφράζει “τα ειλικρινή συλλυπητήριά της στις οικογένειες των ανθρώπων που βρήκαν τραγικό θάνατο”.

Το ελικόπτερο, ένα Super Puma AS332 L2 της εταιρίας Eurocopter, μετέφερε 18 ανθρώπους. Δεκατέσσερις από αυτούς, ανάμεσά τους και τα δύο μέλη του πληρώματος, διασώθηκαν και διακομίστηκαν γρήγορα στο νοσοκομείο. Απόψε μόνο δύο από αυτούς βρίσκονταν ακόμη στο νοσοκομείο, σύμφωνα με την αστυνομία.

Το ελικόπτερο, που ανήκε στην εταιρία CHC η οποία εργάζεται για λογαριασμό της Total, είχε εγκαταλείψει την πλατφόρμα πετρελαίου και αερίου του Μπόργκστεν Ντόλφιν και κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο Σάμπουργκ στα νησιά Σέτλαντ, όταν συνέβη το δυστύχημα, σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων από τον προορισμό του, χθες βράδυ.

Η επαφή με το αεροσκάφος “είχε χαθεί με τον πύργο ελέγχου γύρω στις 18:30 (20:30 ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής (χθες), ανάφερε σε ανακοίνωσή της η CHC. “Δεν γνωρίζουμε την αιτία του δυστυχήματος. Διεξάγεται έρευνα (…). Για προληπτικούς λόγους, έχουμε αναστείλει προσωρινά τις πτήσεις μας σε όλο τον κόσμο με τα Super Puma L2”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης, στις οποίες έλαβαν μέρος η αστυνομία, ο στρατός, η ακτοφυλακή και η οργάνωση RNLI, που ειδικεύεται στις θαλάσσιες διασώσεις, συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο.

“Φαίνεται πως υπήρξε μια καταστροφική απώλεια ελέγχου που είχε ως αποτέλεσμα μια ξαφνική πτώση του ελικοπτέρου στη θάλασσα, χωρίς να είναι δυνατό να γίνει ελεγχόμενη προσγείωση”, δήλωσε ο Τζιμ Νίκολσον, υπεύθυνος συντονισμού διάσωσης για την RNLI.

“Είναι θαύμα πώς δεν υπήρξαν περισσότερα θύματα σε ένα δυστύχημα αυτού του τύπου”, πρόσθεσε.

Ο σκωτσέζος πρωθυπουργός Άλεξ Σάλμοντ εκτίμησε πως είναι “πολύ νωρίς για να προσδιοριστούν τα αίτια αυτής της τρομερής τραγωδίας”.

Το ελικόπτερο “φαίνεται πως δεν είχε αρκετή δύναμη”, διηγήθηκε στο Sky Νews η μητέρα ενός από τους διασωθέντες, αφού μίλησε με τον γιο της, τον Σαμ Σμιθ.

“Ήταν κοντά στο παράθυρο από το οποίο κατάφερε να διαφύγει (…). Μοιάζει εξωπραγματικό”, πρόσθεσε η Αμάντα Σμιθ στο βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι.

Δεκαέξι άνθρωποι σκοτώθηκαν τον Απρίλιο του 2009 κατά τη συντριβή ενός ελικοπτέρου Puma AS332 L2 κοντά στις ακτές της Σκωτίας.

Πέρυσι, δύο ελικόπτερα Puma EC 225 είχαν εμπλακεί σε δύο άλλα περιστατικά στη Βόρεια Θάλασσα, χωρίς να προκληθεί θάνατος.

e-nikos.gr