Με “λύση πακέτο” για το φορολογικό να πάει ο Σαμαράς στην Ομογένεια

ΑΝΑΛΥΣΗ  ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Σε λίγες εβδομάδες ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς,  θα ταξιδέψει πάλι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου και το πολυανθρωπότερο και οικονομικά ευρωστότερο κομμάτι της ελληνικής ομογένειας.

Το ταξίδι συμπίπτει με την κορύφωσή του Φορολογικού προβλήματος που απασχολεί τους Έλληνες του εξωτερικού. Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη κατατεθεί δύο  αγωγές ελληνικής καταγωγής Αμερικανών πολιτών σε αμερικανικά  δικαστήρια (U.S. Federal Courts) που στρέφονται κατά ελληνικών Κυβερνήσεων, και κατά μελών τους,  για το θέμα της διπλής φορολόγησης.

Το ότι γνωρίζει το Υπουργείο Οικονομικών το θέμα, είναι βέβαιο. Εκείνο που δεν μπορεί να εξηγηθεί είναι γιατί ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, δείχνει να μην έχει να πει κάτι επ αυτού. Γιατί δεν ανοίγει έναν διάλογο με την Ομογένεια. Βέβαια ΣΑΕ με την έννοια του λειτουργούντος θεσμού δεν υφίσταται. Η διαδικασία που είχε ξεκινήσει για την ψήφιση νέου νόμου, διακόπηκε  (!)  με τον ανασχηματισμό και τα τεχνοκρατικά επακόλουθά του.

Υπάρχουν, όμως, μέλη του π. προεδρείου, όπως οι κ.κ. Θόδωρος Σπυρόπουλος και Όλγα Σαραντοπούλου που και το όλο ζήτημα γνωρίζουν και παρεμβάσεις έχουν κάνει. Υπάρχουν πρόεδροι ομογενειακών Συλλόγων, Σωματείων, Ομοσπονδιών. Γιατί, λοιπόν, ο Υφυπουργός  δεν προχωρά στην συγκρότηση μιας κοινής Επιτροπής  Ελλήνων τεχνοκρατών και ομογενειακών παραγόντων ώστε και η φωνή της Ομογένειας να ακουστεί και λύση κοινής αποδοχής να βρεθεί;

Ακόμη και εάν ήθελε υποστηριχθεί η άποψη ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται θεσμικά, μήπως δεν συνομιλεί ο κάθε Υπουργός  και ο κάθε Υφυπουργός με συνδικαλιστές επαγγελματικών κλπ. Ενώσεων για παρόμοια προβλήματα πριν την ψήφιση κάθε νομοσχεδίου;

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, έχει επίσης γνώση του γενικότερου φορολογικού προβλήματος που θίγει την Ομογένεια.

Με το θέμα έχουν ασχοληθεί και ομογενείς   δημοσιογράφοι, αλλά και πρώην Υφυπουργοί όπως  o κ. Κων.  Τσιάρας, ο οποίος αναφερόμενος, τότε, από την Μελβούρνη, στο θέμα της φορολογίας των Ελλήνων του εξωτερικού και τις αντιδράσεις της ομογένειας, είχε εκφράσει την βεβαιότητα πως ο νόμος θα άλλαζε.

Μία παράταση στην προθεσμία υποβολής των πιστοποιητικών (εκπνέει σε λίγες μέρες) θα έδινε χρόνο για την ριζική αντιμετώπιση του θέματος.  Η ΡΗΡ  είναι σε θέση να γνωρίζει πως και ο νυν Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κυριάκος Γεροντόπουλος, που επίσης απασχολείται με το θέμα, εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, το ερώτημα που γεννάται είναι: Τι θα πράξει ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος, μάλιστα συντόμως  θα έχει, όπως προαναφέραμε, εκτεταμένη επαφή με τους Ομογενείς;  Ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να φθάσει στο “ραντεβού με την Ομογένεια” έχοντας στην τσέπη του  “πακέτο” τη λύση του φορολογικού ζητήματος και την ρύθμιση των προϋποθέσεων εκείνων που θα καθιστούσαν πρόσφορο το ελληνικό έδαφος να υποδεχθεί μεγάλες ομογενειακές επενδύσεις.

Αυτό θα συνιστούσε εξαιρετική επιτυχία στο ταξίδι του, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδος-Ομογένειας, που αυτόχρημα αποτελούν και εφαλτήριο των διεθνών διπλωματικών επαφών των ελληνικών κυβερνήσεων.