Συρία: Οι ειδικοί του ΟΗΕ συνέλεξαν δείγματα και μίλησαν με θύματα της επίθεσης με χημικά

Οι ειδικοί του ΟΗΕ συνέλεξαν δείγματα και άκουσαν τις μαρτυρίες θυμάτων από την επίθεση που σημειώθηκε στις 21 Αυγούστου στα προάστια της Δαμασκού στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-Μουν, από τη Σεούλ, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ο Οργανισμός εξέφρασε επίσης την έντονη διαμαρτυρία του τόσο στη συριακή κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση μετά τα πυρά που δέχτηκε η αυτοκινητοπομπή των επιθεωρητών, νωρίς το πρωί σήμερα, από άγνωστους ενόπλους, τονίζεται στο μήνυμα του Μπαν το οποίο μεταδόθηκε από την τηλεόραση του ΟΗΕ. Το συριακό καθεστώς και η αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνται για την επίθεση αυτή.

Οι επιθεωρητές επέστρεψαν στα προάστια της Δαμασκού μετά από αυτό το επεισόδιο και “παρά τις πολύ δύσκολες περιστάσεις” κατάφεραν να επισκεφθούν “δύο νοσοκομεία και να μιλήσουν με μάρτυρες, με επιζώντες και με γιατρούς και μπόρεσαν επίσης να συλλέξουν δείγματα”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Μπαν δεν διευκρίνισε την ακριβή τοποθεσία αυτών των δύο νοσοκομείων. “Θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο μέχρι να δώσει την πρώτη εκτίμησή του (για τα στοιχεία αυτά) ο Δρ. Όκε Σέλστρεμ”, ο επικεφαλής των επιθεωρητών, υπογράμμισε εξάλλου ο Μπαν.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, η Άγγελα Κάνε, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό που βρίσκεται στη Δαμασκό εξέφρασε στις αρχές την έντονη διαμαρτυρία του Οργανισμού ζητώντας “να μην επαναληφθεί ποτέ κάτι τέτοιο (σ.σ. οι πυροβολισμοί εναντίον των επιθεωρητών) και να εγγυηθούν οι αρχές της ασφάλειά τους”.

 

NewsIt.gr